Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Recept, jak připravit tradiční maďarský guláš

Maďarsko je nádherná země. Osloví vás nádhernou přírodou, elegantními městy, léčivými prameny, vynikajícími silnými víny, vřelou povahou místních obyvatel i osobitou kuchyní. Jednou z prvních asociací při vyslovení spojení maďarská kuchyně, bývá obyčejně guláš. Ten pravý maďarský se od toho našeho v mnohém liší. Především (k mé velké radosti) obsahem čerstvé zeleniny a brambor. Připomíná spíše hustší polévku. Jeho chuť mě mile překvapila. Nicméně k přípravě domácí verze mě přiměla až poznámka naší paní učitelky. Má dcera (která obvykle vrací plný talíř) si prý ve školce dvakrát přidala guláš. Přijala jsem tento fakt jako výzvu a pokusila se uvařit originální verzi této laskominy.

Poradila jsem se se zkušenějšími kuchařkami, přečetla několik receptů a zjistila, že základem úspěchu je:

  1. Kvalitní hovězí maso (odvážnější kuchaři mohou zkusit odlehčenější verzi s masem pštrosím či kuřecím).
  2. Ta správná paprika. Nejkvalitnější je bezesporu ta ze Szegedu. Její tmavě červená barva, plná chuť i vůně dodají jídlu ten správný šmrnc. Zkuste si tento kulinářský klenot koupit nebo ještě lépe přivézt ze své dovolené v Maďarsku. Vyšší cena je bohatě vyvážena kvalitou (i velmi malé množství výborně dochutí každý pokrm). Při nákupu si dejte pozor na levné napodobeniny. Originál je skutečně jen jeden.
  3. Zákaz zahušťování (mouka je v tradičním guláši přísně zakázanou ingrediencí).
  4. Pozvolná příprava.

Na dokonalý maďarský guláš budete potřebovat:

  • 600 g kvalitního hovězího masa (nejlépe se mi osvědčila kližka)
  • 2 lžíce sádla (můžete použít i rostlinný olej)
  • 2 velké cibule
  • 2 papriky – na barvě nezáleží (já dala oranžovou a zelenou)
  • 2 větší rajčata
  • 2 stonky řapíkatého celeru i s listy
  • 1 větší mrkev
  • 1 petržel
  • 4 větší brambory
  • 2 stroužky česneku
  • vodu nebo studený vývar
  • 2 lžíce sladké maďarské papriky
  • pálivá mletá paprika
  • sůl
  • chilli papričku (není nutně potřeba, záleží na osobní chuti)

A můžeme začít s přípravou:

Maso, cibuli a zeleninu (papriky, mrkev, řapíkatý celer, rajčata, petržel, brambory) nakrájíme na přibližně stejně kostičky.

V hrnci na rozehřátém sádle osmažíme do zlatova cibulku. Přidáme česnek a necháme rozvonět. Česnek vyndáme a sundáme hrnec z plotny. Orestovanou cibulku posypeme sladkou mletou paprikou (nesmí se smažit, mohla by zhořknout).

Omyté, osolené a na kostičky nakrájené maso smícháme se směsí cibule a červené papriky a dáme pozvolna smažit. Z masa se nám uvolní šťáva, kterou necháme vyvařit. Přikryjeme pokličkou a necháme vařit (za občasného promíchání) až do změknutí. Podléváme troškou vody nebo vývaru.

Když je maso dostatečně měkké, můžeme přidat na kostičky nakrájenou zeleninu (papriky, rajčata, řapíkatý celer, mrkev, petržel, brambory). Chvilku podusíme a přidáme 0,5 l vody (nebo vývaru) a dusíme až do změknutí zeleniny. Dochutíme dle osobních preferencí (sůl, chilli papričky). Výsledkem by měla být hustší polévka. Ideální přílohou je čerstvý chléb nebo (v maďarských receptech uváděná) obdoba našich nudlí (mouka, vajíčko, sůl, mléko).

Pokud vás láká více omáčkovější verze této pochoutky, pak si zkuste vyhledat recept na maďarský perkelt, připravovaný z vepřového masa.

A kdybyste během procházky po Budapešti dostali chuť na tradiční gulyásleves či porkolt, tak zkuste navštívit restauraci Rustiko na pěší zóně historické čtvrti Pest. Příjemný podnik s milou obsluhou a letní zahrádkou má na svém jídelním lístku několik variant této polévky, jejíž věhlas šíří spokojení turisté daleko za hranice země.

A nezapomeňte si ze svých cest po Maďarsku přivézt chutné suvenýry. Já doporučuji sladkou i pikantní szegedskou papriku, uherský salám Pick či vyhlášené tokajské víno.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín