Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Samurajský hrad Himedži v Japonsku

Hrad Himedži, Japonsko

Hrad Himedži, Japonsko

Středověk je v evropských končinách spojován s válkami o území, zákeřnými krveprolitími, několika morovými epidemiemi a výstavbou opevněných hradů. Náboženství vládlo každému městu i vesnici, čarodějnice byly bez milosti upalovány a vzdělání se dařilo pouze v klášterech. Ponurá atmosféra středověku našich zemí kontrastuje s náladou stejného období v nejvýchodnější části Asie. Japonsko bylo zemí samurajů a jejich hodnot, japonské hrady zářily bílou barvou a stály na vysokém podstavci, aby dominovaly nad okolní krajinou. Kvůli častým zemětřesením se Japoncům nedochovalo mnoho středověkých staveb, ale hrad Himedži, typická ukázka tehdejší architektury, přežil všechny katastrofy.

Hrad Himedži stojí ve stejnojmenné obci v prefektuře Hjógo. Dějiny hradu sahají do roku 1333, kdy byla na vrchu nad městem Himedži postavena první pevnost. Současná podoba vznikala v 16. a 17. století a dominanta hradu, pětipatrová věž kombinující obranné a okrasné prvky, byla dokončena v roce 1609. Okolo věže se táhne důmyslný systém hradeb postavený do tvaru spirály, aby nepřátelská armáda musela postupovat k věži okolo střílen a otvorů, odkud lili obránci hradu horkou vodu nebo rozpálený olej na hlavu dobyvatelů. Některé uličky byly dokonce slepé a na jejich konci čekala na nepřátele nepříjemná překvapení. Obranný systém završuje síť vodních příkopů. Hlavní věž, neboli donjon, má dřevěnou konstrukci a stojí na kamenném podstavci o výšce 15 metrů. Celý hrad je natřený zářivě bílou barvou, proto se mu občas přezdívá „hrad bílé volavky“.

Vodní příkop kolem hradu Himedži

Vodní příkop kolem hradu Himedži

 
Himedži je nejkrásnější z 12 dochovaných japonských hradů. Za druhé světové války čelil palebnému útoku. Ačkoliv škola v jeho sousedství lehla popelem, hrad událost přežil. V areálu uvidíte například místo určené pro rituální sebevraždy japonských samurajů, muzeum zbraní a samurajských brnění, věž Marnosti, kterou obývala princezna Sen spolu se svými družkami a jejíž vstup se na noc zamykal a přísně střežil.

Interiér hradu Himedži

Interiér hradu Himedži

V roce 1993 byl Himedži zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Detailní záběry z hradu a okolí jste mohli vidět ve snímku o Jamesi Bondovi „Žiješ jenom dvakrát“ se Seanem Connerym nebo ve filmu „Poslední samuraj“ s Tomem Cruisem. Plná cena vstupenky je 1000 jenů. Himedži je otevřen v čase od 9 do 17 hodin, během letních měsíců až do 18 hodin.

Japonský samuraj

Japonský samuraj

17.12.2018 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín