Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skryté poklady Turecka, které vám vezmou dech

Skryté poklady Turecka

Skryté poklady Turecka Shutterstock

Vedle nejznámějších míst Turecka existuje i řada méně proslulých, avšak neméně významných a obdivuhodných. Pojďme společně navštívit některá z nich!

Hora Nemrut

Hora Nemrut

Hora Nemrut

Horu Nemrut byste našli nedaleko města Adıyaman v Jihovýchodní Anatolii. Bývá hojně navštěvovaná zejména mezi dubnem a říjnem. Roku 1987 byla zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Pozoruhodný je především její uměle navršený vrchol s pohřební mohylou, již nechal v roce 62 př. n. l. vystavět Antiochus I., vládce království Kommagene. Měla být poctou bohům, pročež ji doplňovaly obří sochy lvů a orlů a mezi nimi řeckých, arménských a íránských bohů. Dnes jsou bohužel poničené a mají upadané hlavy, přesto se jedná o významný pohřební monument. Na jejich stavbu byla použita velmi vyvinutá technologie. Ruiny antického města zahrnující mauzoleum Antiocha I. patří jistě k nejambicioznějším stavbám helenistického období.

Mrkněte na nabídku zájezdů do Turecka

Jezero Tuz Gölü

Slané jezero Tuz Gölü

Slané jezero Tuz Gölü Shutterstock

Slané jezero Tuz Gölü se nachází v Anatolské vysočině, mezi provinciemi Ankara, Konya a Aksaray. Toto druhé největší jezero Turecka (po jezeře Van) je současně jedním z největších jezer s vysokým obsahem soli. I přes velkou plochu je většinu roku velmi mělké. V suchých letních měsících se voda odpařuje a jezero se pokrývá tlustou solnou vrstvou. U východního pobřeží probíhá těžba soli. Ta je následně zpracovávána a prodávána na místním trhu.

9 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Turecka

Čtěte také:

9 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Turecka

Jezero Van

Jezero Van

Jezero Van

Vanské jezero leží na Arménské náhorní plošině mezi provinciemi Van a Bitlis ve východním Turecku. Nemá žádný odtok, ale ústí do něj několik řek. Jelikož jeho druhý břeh většinou není v dohledu, působí vlastně jako moře. Navíc je slané a jeho voda je velmi alkalická, takže při koupání získáte zvláštní pocit „plavání v mydlinkách“. Podle pověstí tu žije nestvůra, jakási východoturecká obdoba skotské Nessie. Místní lodní doprava je vcelku rozvinutá.

Klášter Sumela

Klášter Sumela

Klášter Sumela

Mužský pravoslavný klášter byl zčásti postaven a částečně vytesán do skalní stěny hory Mela v Národním parku Altindere, jihovýchodně od města Trabzon. Založili ho dva řečtí mnichové. Byl věnován Panně Marii a několikrát přestavován. Lze v něm spatřit několik kaplí, cely mnichů, akvadukt či knihovnu. Pro svou unikátní polohu s výhledem na okolní lesy a pohoří je obdivovanou turistickou atrakcí. Celé chráněné údolí okolo však platí za jedno z nejdeštivějších území Turecka. Můžete se spolehnout, že počasí průběh vašeho výletu zásadně ovlivní.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Město Amasya

Město Amasya

Město Amasya

Amasya leží v severním Turecku a je hlavním městem stejnojmenné provincie v oblasti Černého moře. Zasazená do hor a s výhledem na moře představuje lákavý cíl turistů. Navíc je proslulá svými šťavnatými jablky, stejně jako působivou historií sahající až do starověku. Tehdy byla opevněným a bohatým provinčním městem, jež po staletí vydávalo mnoho schopných myslitelů, umělců i králů. K nejvýznamnějším místním památkám tak patří mj. hrobky pontských králů vytesané do skály, dále např. mešita Seljuk Burmali ze 13. století, akvadukt Ferhat, nemocnice Bimarhane ze 14. století s krásnými reliéfy kolem portálu atd. Archeologické muzeum Amasya má velkou a zajímavou sbírku antických artefaktů. Prohlédnout si můžete také hrad Amasya na hoře Harşena.

Poznejte Turecko všemi smysly

Palác Ishak Pasha Sarayi

Palác Ishak Pasha Sarayi

Palác Ishak Pasha Sarayi

Zachovalý otomanský palác Ishak Pasha stojí na východním konci Turecka, pár km od Iránu. Spolu s horou Ararat je největší atrakcí v okolí Doğubayazıtu. Dostanete se k němu pěšky po vcelku hezké trase z Doğubayazıtu, případně můžete vyrazit přes kurdské vesnice s výhledem na Ararat. Jakmile dospějete k palácovému komplexu, projdete mohutnou zdobenou branou na vnitřní dvůr, odkud lze pokračovat do paláce a mešity. Samotný palác, též s bohatou výzdobou, je vskutku zajímavý.

10 nejkrásnějších pláží Turecka

Čtěte také:

10 nejkrásnějších pláží Turecka

Údolí motýlů

Údolí motýlů

Údolí motýlů

Kelebek Vadisi (údolí Motýlů) je soutěska s plochým dnem, strmými svahy a vodopádem. Od června do září zde mohou turisté spatřit na třicet druhů motýlů a přes čtyřicet druhů můr. Jste-li dobře obutí a pokud netrpíte fóbií z hmyzu, můžete se odtud vydat pěšky až do vesnice Faralya, kde začíná Lýkijská stezka vedoucí do Antalye. Lodní výlety do údolí Motýlů, kouzelné ostrovní krajiny, patří k velmi oblíbeným atrakcím. Ostatně jinak než po moři se sem dostat nelze, neexistuje tu žádné spojení s pevninou.

Vodopády Kapuzbasi

Vodopády Kapuzbasi

Vodopády Kapuzbasi

Jednou z hlavních turistických atrakcí jižního pobřeží Turecka je Národní park Aladaglar s působivými vodopády Kapuzbasi. Možnost pěších a horských túr či vzrušujícího raftingu v tamních divokých řekách láká četné návštěvníky. Park se rozkládá uprostřed pohoří Taurus. Obzvláště krásný bývá na jaře, kdy se krajina pokryje pestrými květy, a během podzimu, kdy se vám o jedinečný zážitek postarají měnící se listy. Léta zde bývají horká a zimy mrazivé. V chráněné přírodní oblasti se sedm vodopádů řítí z masivního skalního útesu. Do řeky Seyhan v některých místech padá ze 75 m obzvlášť krásný vodopád. Přihlížející budou jistě ohromeni impozantní scénou ohlušujících přírodních zázraků. V oblasti je povolen rybolov a horolezectví. V parku se dá i kempovat, většina turistů však využívá spíše ubytování níže na pobřeží.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín