Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slavná říše Inků: 10 nejkrásnějších míst v Peru

Duhová hora Vinicunca v Peru

Duhová hora Vinicunca v Peru Shutterstock

Když se řekne Peru, mnohým se vybaví Machu Picchu. Slavné ruiny městské civilizace Inků jsou však jen špičkou ledovce – mimochodem i ten v Peru najdete! Země latinské ameriky vás uchvátí třeba červenými písečnými plážemi Paracas, úchvatnými jezery nebo velkolepými kaňony… 

Jezero 69

Jezero 69 v Peru

Jezero 69 v Peru Shutterstock

Malebné Jezero 69 v peruánském Národním parku Huascarán patří k přírodním divům této země. Akvamarínová vodní plocha se leskne pod zasněženými vrcholky pohoří Cordillera Blanca. V nedalekém městě Huaraz si můžete koupit jednodenní výlet k jezeru. Doporučujeme ale blízké okolí prozkoumat na vlastní pěst.

Dokonalá exotika: Top 10 nejkrásnějších pláží Jižní Ameriky

Čtěte také:

Dokonalá exotika: Top 10 nejkrásnějších pláží Jižní Ameriky

Huacachina

Pouštní oáza Huacachina

Pouštní oáza Huacachina Shutterstock

Nečekaná oáza v poušti Ica leží jen pár hodin jízdy autem na jih od hlavního města Limy. Toto místo je ideální pro víkendový útěk z rušného velkoměsta. Huacachina obklopená obřími písečnými dunami působí trochu jako fata morgana. Centrální jezírko, roztroušené palmy a malé domky tvoří společně městečko se stovkou obyvatel.

Colca Canyon

Colca Canyon v Peru

Colca Canyon v Peru Shutterstock

Colca Canyon se nachází na jihu země, startovací plochou k němu je 100 km vzdálené město Arequipa. Jedno z nejhlubších míst na světě (hluboké 3270 m) je rájem milovníků trekkingu a domovem ohromného andského kondora, kterého můžete spatřit, jak poletuje nad údolími. Ideálním místem k pozorování je vyhlídka Cruz del Condor. 

Vinicunca

Duhová hora Vinicunca v Peru

Duhová hora Vinicunca v Peru Shutterstock

Duhová hora Vinicunca září všemi barvami a je jedním z nejfotogeničtějších míst světa. Přístup k ní vyžaduje dvě hodiny jízdy z Cusca a asi 5 km chůze. Samotné Cusco, jehož historické centrum figuruje na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, rozhodně stojí za návštěvu.

Vzhůru do oblak! Tohle je 10 nejlepších letišť světa pro rok 2019

Čtěte také:

Vzhůru do oblak! Tohle je 10 nejlepších letišť světa pro rok 2019

 

Arequipa

Koloniální město Arequipa

Koloniální město Arequipa Shutterstock

Koloniální město Arequipa leží v Andách a obklopují ho hned tři sopky. A tak není divu, že místní stavby tradičně vznikají ze sopečného kamene. Místní architektura je skutečnou pastvou pro oči. Arequipa je známá především jako hlavní kulinářské město země s výtečnými regionálními pokrmy. Ochutnejte například plněné papriky rocoto relleno. 

Peru: Vyberte si zájezd z naší nabídky

Chan Chan

Ruiny města Chan Chan

Ruiny města Chan Chan Shutterstock

Na severním pobřeží Peru najdete největší předkolumbovské ruiny na světě. Kdysi tady stálo největší město latinské Ameriky. Nejlépe se k nim dostanete z města Trujillo, vyhledávaného turistického střediska pro historické i archeologické památky. Mimochodem, pokud si chcete v Peru zaserfovat, právě tento kout nabízí prima spoty.

Poznejte národní park Komodo: Domov bájných draků

Čtěte také:

Poznejte národní park Komodo: Domov bájných draků

 

Průsmyk Salkantay

Průsmyk Salkantay

Průsmyk Salkantay Shutterstock

Existuje několik způsobů, jak se dostat na Machu Picchu. Jedním z nich je Salkantay Trek. Do cíle se dostanete za čtyři až sedm dnů. Tenhle pochod ale není pro lenochy, počítejte s osmi hodinami chůze denně a připravte se na strmé stoupání a říční přechody. Odpočinout si můžete v některé z horských chatek podél trasy. Odměnou za úsilí vám budou krom jiného dechberoucí výhledy – zejména na horu Salkantay.

Ledovec Pastoruri

Ledovec Pastoruri

Ledovec Pastoruri Shutterstock

V jižní části romantického pohoří Cordillera Blanca přežívá jeden z mála zbývajících ledovců v tropické oblasti Jižní Ameriky. Bohužel i Pastoruri se rychle zmenšuje důsledkem klimatických změn, tak si pospěšte. Je dalším skvělým tipem pro jednodenní výlet z Huarazu.

Cestujte ekologicky: Abeceda tipů pro zelenější planetu

Čtěte také:

Cestujte ekologicky: Abeceda tipů pro zelenější planetu

 

Přírodní rezervace Paracas

Přírodní rezervace Paracas

Přírodní rezervace Paracas Shutterstock

Národní rezervace Paracas, pár hodin jízdy od Limy v regionu Ica, vás okouzlí nádhernou krajinou s červenými písečnými plážemi a tyrkysovými vodami, kde můžete spatřit různé druhy divoké zvěře, třeba tučňáky, kosatky nebo chilské plameňáky.

Maras

Solné doly Maras

Solné doly Maras Shutterstock

Starobylé solné doly Maras jsou oblíbenou destinací fotografů. Geometrické bazény s bílými a karamelovými vodami, umístěné na terasách obklopených zelenými svahy, vyplňují úzkou štěrbinu Posvátného údolí. Solné rybníky by mohly být hezkým výletem z Cusca. Často se párují s návštěvou nedalekého archeologického naleziště Moray.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín