Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slavné Jordánsko: Navštivte místa ze svých oblíbených filmů

Skalní město Petra v Jordánsku

Skalní město Petra v Jordánsku Shutterstock

Rozmanité krajiny Jordánska – od ikonického panorámatu Ammánu přes starobylé ruiny Petry po růžovou poušť Wadi Rum – vytvářejí neuvěřitelně okouzlující panoramata. Toho si všimli také filmaři, kteří právě tady natočili více než 100 celovečerních filmů. Jen v posledních pěti letech jich přinesli 29, včetně dvou Star Wars filmů, Marťana a remaku Aladdina v hlavní roli s Willem Smithem. 

Je to Mars? Je to Jedha? Je to Wadi Rum!

Wadi Rum, Jordánsko

Wadi Rum, Jordánsko Shutterstock

Postava, kterou si ve sci-fi filmu Marťan (2015) zahrál Matt Damon, tráví většinu času na Marsu. Tyto scény však byly vytvořeny na planetě Zemi v poušti Wadi Rum. Chráněná oblast s červenými skalami a přírodní rezervace v jižní části Jordánska je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Nepotřebujete kosmickou loď, abyste se tam dostali, ale pocit z útěku na jinou planetu určitě zažijete, až budete putovat po rezavě zbarvených dunách a pískovcových horách.

Zájezdy do Jordánska

Poušť Wadi Rum patří k důležitým turistickým cílům země a přitahuje zejména horolezce, milovníky trekkingu i velbloudího safari. Oblíbenou aktivitou je kempování pod hvězdami a jízda na arabských koních. Záběry pouště se objevily už ve filmu Lawrence z Arábie (1962) a nastartovaly jordánský turistický ruch. Od té doby se Wadi Rum vyskytla v řadě dalších filmů: Rudá planeta (2000), Transformers: Pomsta poražených (2007), Rogue One: Star Wars Story (2016), Aladdin (2019) atd.

Co mají společného Jinn, Transformers a Indiana Jones?

Skalní město Petra

Skalní město Petra Shutterstock

Odpověď je jednoduchá – ruiny starobylého města Petra. V sérii Jinn od Netflixu lze spatřit hrobky, stezky a jeskyně tohoto unikátního archeologického naleziště. Nadpřirozené bytosti, které by svým objevitelům plnily přání, tady asi nenajdete, ale můžete si dopřát hezký trek po stezkách úchvatného skalního města zařazeného na seznam UNESCO. K vidění je tu mnoho obdivuhodných památek, např. legendární pokladnice. Petra si zahrála ve filmech Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989), Mortal Kombat 2: Vyhlazení (1997), Transformers: Pomsta poražených ad.

Hvězdy jako na dlani: 5 evropských lokací, kde se můžete kochat krásou nočního nebe

Čtěte také:

Hvězdy jako na dlani: 5 evropských lokací, kde se můžete kochat krásou nočního nebe

Ten skalní most z Aladdina vypadá povědomě…

Most Burdah, Jordánsko

Most Burdah, Jordánsko Shutterstock

Zatímco příběh sám je fantazie, skalní oblouky jsou skutečné. Wadi Rum, jedna z nejpůsobivějších pouštních krajin na světě, je domovem hned několika pozoruhodných „mostů“. Zmiňme např. Burdah, Umm Fruth a Jebel Kharazeh. Najměte si místního průvodce s vozidlem 4x4 a prozkoumejte scénická místa, která okouzlila nejen filmaře. Stále častěji sem míří davy návštěvníků toužících zachytit fotogenické útvary. Dodejme, že vstup do Jeskyně zázraků v Aladdinovi byl natočen v impozantní hoře Sedmi pilířů moudrosti.

Vydejte se s námi do Jordánska

Smrt čeká všude, ale v Ammánu se natáčela

Ammán, Jordánsko

Ammán, Jordánsko Shutterstock

Mnohokrát zmíněný seriál Jinn přináší divákům také pohled na ohromující panorama Ammánu. Hlavní město Jordánska, postavené na kopcích, nabízí návštěvníkům spoustu míst s atraktivními výhledy: střešní restaurace, bary v korunách stromů, kavárny vhodné pro rodiny s dětmi i slavné archeologické naleziště na nejvyšším vrcholu. Vznešené fórum, Herkulův chrám a jedinečný amfiteátr s hledištěm pro 6000 diváků připomínají časy římské nadvlády. V Ammánu není nouze ani o zajímavá muzea. K nejvýznamnějším náleží Jordánské archeologické muzeum, Jordánské etnografické muzeum a Muzeum lidových tradic. Ve městě se dále natáčely filmy Smrt čeká všude (2008), Labyrint lží (2008), 30 minut po půlnoci (2012) aj.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín