Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělsko pod lupou: Průvodce pobřežím Costa Brava

Katalánsko

Katalánsko Shutterstock

Costa Brava v překladu znamená divoké pobřeží a vězte, že nudit se tam rozhodně nebudete. Celkem 220 kilometrů dlouhé pobřeží omývané Středozemním mořem nabízí dlouhé písčité pláže, malebné zátoky i divoké útesy. A právě velká rozmanitost, množství kulturních památek, vynikající kuchyně, prvotřídní kvalita poskytovaných služeb a krásné pláže jsou hlavním důvodem proč je Costa Brava nejznámější a nejoblíbenější prázdninová oblast Španělska.

Součást hrdého Katalánska

Schody do nebe, Montserrat, Katalánsko

Schody do nebe, Montserrat, Katalánsko Shutterstock

Především díky příjmům s cestovního ruchu patří Katalánsko k hospodářsky nejvyspělejším oblastem Španělska. Katalánci jsou velmi hrdí na svou kulturu i jazyk, který je libozvučnou směsicí španělštiny, francouzštiny a italštiny. Mějte na paměti, že používaní pozdravů ve španělštině může být považováno, zejména ve vnitrozemí, za neuctivé. Jednoduchá fráze: A mi m’agrada el català! (Tedy: líbí se mi katalánština!) vám zaručeně otevře cestu k srdcím místních obyvatel.

Ráj golfistů i rodin 

Costa Brava, Španělsko

Costa Brava, Španělsko Shutterstock

K oblíbeným sportovním aktivitám patří kromě vodních sportů a cyklistiky také golf a nutno říci, že golfová hřiště v oblasti Costa Brava se řadí mezi evropskou špičku. K těm nejlepším patří 18 jamkové mistrovské hřiště Club de Golf Peralada, ležící v blízkosti malebného historického městečka Peralada. Costa Brava je kromě golfistů skvěle připravené na rodiny s dětmi. Téměř každé letovisko nabízí množství vyžití i pro nejmenší návštěvníky. Doporučujeme navštívit zábavní park Water world v Lloret de Mar.

Nejlepší hotely pro golfisty

Čtěte také:

Nejlepší hotely pro golfisty

Moderní letoviska a moře zábavy

Lloret de Mar

Tossa de Mar, Costa Brava, Španělsko

Tossa de Mar, Costa Brava, Španělsko Shutterstock

Přístavní město patří mezi nejoblíbenější nejen na Costa Brava, ale i v celém Španělsku. Turisty každoročně okouzluje dlouhou písčitou pláží lemovanou palmami, průzračně čistým mořem, bohatým nočním životem i moderními hotely. Úzké uličky překypují množstvím obchůdků, kaváren, restaurací i barů. K dispozici je i celá řada sportovních zařízení – tenisové kurty, minigolf, squash či bowling. V blízkosti města se nachází zábavní park Marineland, proslulý šou s delfíny či lachtany.

Tossa de Mar

Lloret de Mar, Costa Brava

Lloret de Mar, Costa Brava Shutterstock

Pokud hledáte ztělesnění romantiky, pak se vydejte právě sem. Těšit se můžete na středověkou pevnost, ikonický maják či úzké uličky, lemované kamennými domky, které přímo vybízejí k poklidným procházkám, zakončeným v některé ze stylových restaurací. Koupat se můžete v malebném zálivu, pokrytém hrubším pískem. Místním pláže jsou pravidelně oceňovány Modrou Vlajkou EU, udělovanou za čistotu a kvalitu vody. Na konci letoviska se nachází menší pláž Es Codolar, zasazená mezi divoká skaliska. Právě tato část pobřeží má nejlepší podmínky pro potápění či šnorchlování. V srpnu se zde koná oblíbený Mezinárodní hudební festival. V místní galerii a městském muzeu si můžete prohlédnout vzácné antické vykopávky i obrazy Marca Chaglla. 

Objevujte: Nejkrásnější dovolená na Costa Brava

Blanes

Blanes, Costa Brava, Katalánsko

Blanes, Costa Brava, Katalánsko Shutterstock

Nejjižnější letovisko na Costa Brava má o poznání komornější atmosféru. Původně malá rybářská osada je dodnes proslulá svými tradičními rybářskými trhy. Dominantu města tvoří zřícenina hradu Sant Juan. Nachází se tu i známá botanická zahrada Mar i Murtra, založená roku 1920. Skalnatý útes Sa-Palomera dělí městské pláže na dva úseky. Široká písčitá pláž s pozvolným vstupem do moře je ideální pro rodiny s dětmi i méně zdatné plavce.

Historická města a architektonické skvosty

Barcelona 

Barcelona, Katalánsko

Barcelona, Katalánsko Shutterstock

Hlavní město Katalánska skýtá velké množství zajímavých míst. Najdete tu mimo jiné také významné stavby architekta Antonia Gaudího, včetně nejznámější katedrály Sagrada Familia, na níž započaly práce již roku 1882 a trvají dodnes. Fotbaloví fanoušci by neměli vynechat prohlídku fotbalového svatostánku – stadionu FC Barcelona. Nesmírně bohatá na památky je také ulice Passeig de Gràcia, v níž se skví unikátní Casa Batlló – přepychový dům vytvořený roku 1904 Antoni Gaudím. Ve městě působila celá řada dalších světoznámých umělců. Patřil mezi ně i proslulý malíř a sochař Pablo Picasso, jehož díla si můžete prohlédnout v Picassově muzeu.

Objevte nápadité a vznešené památky Barcelony!

Čtěte také:

Objevte nápadité a vznešené památky Barcelony!

Girona

Girona, Katalánsko

Girona, Katalánsko Shutterstock

Dalším ze slavných katalánských rodáků je velikán světového surrealismu Salvador Dalí. V jeho rodném městě Figueres, ležícím jen 40 km od Girony, je mu věnováno muzeum i divadlo. Právě tady pochopíte Dalího motto, že v umění je dovoleno vše. 
Jedním z nejzajímavějších míst severovýchodní části Katalánska je nádherná Girona, hlavní město stejnojmenné provincie. Vznikla ze starověkého města Gerunda, které před více než 2000 lety založili iberští obyvatelé Pyrenejského poloostrova. Historické centrum je obdivuhodně zachovalé. Natáčelo se zde i několik epizod populárního seriálu Hra o trůny. Nechte se okouzlit velkolepou katedrálou Panny Marie či kostelem Sant Martí.

Cíl gurmánů i milovníků vína

Paella s mořskými plody, Katalánsko

Paella s mořskými plody, Katalánsko Shutterstock

Návštěva přímořských letovisek ani historických skvostů by nebyla kompletní bez ochutnávky místní kuchyně. Ta katalánská je velmi různorodá: jinou kuchyni okusíte v horských vesničkách, odlišně bude chutnat v úrodných nížinách nebo na pobřeží moře. Španělé si v jídle a pití libují a rádi a dlouze o něm vyprávějí. Zbožňují oslavy všeho druhu a bohatě prostřený stůl. U potravin kladou velký důraz na čerstvost. U stánků s občerstvením často narazíte na patates braves, obdobu našich hranolků, s exoticky vonící omáčkou. Vegetariáni zajásají nad Escalivadou, připravenou z lilků, rajčat a papriky. Tradičním pokrmem pro celou oblast Španělska je paella s mořskými plody. Sladkou tečku na závěr zajistí crema catalana – puding s extra křupavou karamelovou kůrkou. A protože je Katalánsko zemí vína. Nezapomeňte ochutnat šumivou Cavu nebo kterékoli z vín pocházejících z oblasti Prioratu. Právě odtud pochází to nejlepší katalánské víno.

Ochutnejte Španělsko

Čtěte také:

Ochutnejte Španělsko

Počasí jako stvořené k odpočinku

Costa Brava, Španělsko

Costa Brava, Španělsko Shutterstock

K masové oblibě přispívá velmi příjemné podnebí, skýtající až 320 slunečních dní v roce. Léto zde trvá od června do září a průměrná teplota se pohybuje okolo 25 °C. Podzim je velmi teplý, až s blížícím se listopadem teploty klesají k 16 °C. Moře ale zůstává vhodné ke koupání. Zimy jsou mírné, nejchladnějším měsícem bývá leden. Jaro přináší příjemné teploty mezi 16–21°. I mimo hlavní letní sezónu můžete na pobřeží Costa Brava strávit příjemný čas na pláži.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín