Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajemství dlouhověkosti odhaleno: 5 lokací, kde žijí století mladíci a mladice

Poznejte lokace, kde žijí století mladíci

Poznejte lokace, kde žijí století mladíci Shutterstock

Věděli jste, že na naší modré planetě existují místa, kde se obyvatelé dožívají velmi vysokého věku, nesetkáte se tu s civilizačními chorobami ani depresemi? Překvapivě se nejedná o oblasti překypující blahobytem a výdobytky moderní civilizace. Nenajdete tu pramen věčného mládí ani elixír dlouhověkosti. Tajemství modrých zón je skryto v panenské přírodě, střídmé stravě, fyzické aktivitě i pozitivním myšlení.

Vědci se již mnoho desítek let snaží zjistit co jejich obyvatele spojuje. Termín Blue Zones neboli Modré zóny použil ve své knize poprvé Američan Dan Buettner. Modrou barvou si spolu se svými kolegy vyznačoval oblasti, kde sfoukávají na narozeninovém dortu sto a více svíček značně vitální senioři.

Jste připraveni vydat se vstříc blízké nesmrtelnosti?

Ikarie, Řecko

Malebná Ikarie v Řecku

Malebná Ikarie v Řecku Shutterstock

Okouzlující řecký ostrov, nesoucí jméno bájného Ikara, voní divokým horským tymiánem, medem a mořem. Ani v hlavní sezóně se tu netísní davy turistů a život tu plyne svým, velmi pozvolným, tempem. V malebných horských vesničkách posedávají ve stínu mohutných stromů stařenky a stařečci v družném hovoru. Možná je jejich klíčem k dlouhověkosti právě soudržnost, veselá mysl, čerstvý horský vzduch, léčivé byliny, horké minerální prameny a kapička ouza před spaním.

Vyberte si nejvýhodnější zájezdy do Řecka

Sardinie, Itálie

Božské útesy na Sardinii

Božské útesy na Sardinii Shutterstock

Druhý největší italský ostrov je turistickým skvostem, lákajícím návštěvníky tyrkysově zbarveným Středozemním mořem, výtečnou kuchyní i jedinečnou kulturou. Sardinie je vyhlášená také vynikajícím červeným vínem. Právě jeho konzumace prý stojí za vysokým věkovým průměrem místních mužů. Nejstarší muže světa můžete navštívit v regionu Ogliastra, ležícím v drsné horské krajině.

Štěstí najdete ve vodě: 9 tipů na fascinující vodní lokality

Čtěte také:

Štěstí najdete ve vodě: 9 tipů na fascinující vodní lokality

Okinawa, Japonsko

Harmonie japonského ostrova Okinawa

Harmonie japonského ostrova Okinawa Shutterstock

Země vycházejícího slunce je známá úctyhodnou délkou života svých obyvatel. Ostrov Okinawa, součást souostroví Rjúkjú, hraje na pomyslném žebříčku dlouhověkosti prim. Příjemné subtropické klima si tu velmi dlouho užívají především ženy. K dlouhověkosti si dopomáhají odlehčenou stravou s velkým podílem sóji, meditacemi i cvičením tai chi.

Zaleťte na olympiádu do Tokia: Mrkněte na výhodné balíčky

Loma Linda, USA

Loma Linda znamená krásný kopec

Loma Linda znamená krásný kopec Shutterstock

Dokud nás smrt nerozdělí... Této svatební formulce by měli věnovat zvýšenou pozornost novomanželé z Loma Linda v Kalifornii. Jejich společná cesta životem může být opravdu velmi dlouhá. V oblasti žije jedna z nejzdravějších komunit ve Spojených státech. Velká část obyvatel se hlásí k církvi Adventistů sedmého dne, která je známá asketickým způsobem života. Přísně vegetariánská strava, zákaz kouření i konzumace alkoholu, dostatek aktivního pohybu i víra v boha pomáhá snoubencům dojít až k platinové svatbě.

Vydejte se do nejšťastnějších zemí světa!

Čtěte také:

Vydejte se do nejšťastnějších zemí světa!

Nicoya, Kostarika

Nicoya, Kostarika

Nicoya, Kostarika Shutterstock

Mimořádně dlouhý život bývá dopřán i rodákům z poloostrova Nicoya. Teplé a slunné počasí, omamná příroda, nekonečná energie Pacifiku a optimistický pohled na svět tu vytváří jedinečný koktejl dlouhověkosti. Místní senioři nezřídka fyzicky pracují ještě dlouho po dovršení devadesátého roku života. Jejich tváře zdobí po většinu dne široký úsměv. Kromě optimistického přístupu k životu je jim velkým pomocníkem i odlehčený jídelníček složený především z fazolí, kukuřičných placek i velkého množství čerstvého ovoce a zeleniny.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín