Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Thajské chrámy: Kuriozita nebo důmyslná recyklace?

Chrám z milionu lahví Wat Lan Khuad v Thajsku

Chrám z milionu lahví Wat Lan Khuad v Thajsku Shutterstock

Láká vás exotika? Co takhle překročit hranice Evropy a nechat se unášet východním větrem až do daleké Asie, tam, kde je pořád léto, po ulicích chodí sloni, místní nešetří úsměvy, ceny jsou přívětivé a jídlo potěší všechny smysly? Thajsko kromě toho oplývá zajímavými pamětihodnostmi a kuriozitami. Ruku na srdce, už jste někdy viděli chrám postavený ze zkamenělých ústřic? 

Ústřicová pagoda (Wat Chedi Hoi)

Ústřicová pagoda Wat Chedi Hoi v Thajsku

Ústřicová pagoda Wat Chedi Hoi v Thajsku Shutterstock

Chrámů je v Thajsku nespočet a turisty udivují nejen architekturou, ale i stavebními materiály. Svatyni vystavěnou ze schránek mrtvých mořských korýšů na svých cestách jen tak nepotkáte. Ústřicová pagoda v provincii Pathum Thani je hvězdou turistických selfíček spojených s pobavenými i nechápavými pohledy. Místní chrám drží v úctě. Žije v ní totiž velmi starý mnich, za nímž chodí lidé z okolních vesnic a přinášejí mu nejrůznější dary, hlavně v podobě jídla a pití. Dary s dlouhodobou trvanlivostí osazenstvo chrámu bedlivě schraňuje v improvizovaném muzeu, které můžete navštívit. Artefakty po datu spotřeby ovšem uvidíte také, za chrámem vzniklo menší skladiště předmětů vyšlých z módy i těch, jejichž životnost uplynula. Pokud zatoužíte okusit zenový stav, můžete relaxovat společně s mnichy v zahrádce plné bylinek nebo u dvou rybníků. Jeden se hemží kapry a z druhého vystrkují hlavičky želvy. 

Pagoda postavená z fosílií ústřic

Pagoda postavená z fosílií ústřic Shutterstock

Wat Chedi Hoi leží asi 90 kilometrů od Bangkoku v městečku Tambon Bo Ngoen. Tato oblast byla kdysi pod hladinou oceánu a lidé dodnes v místní přírodě nacházejí zkameněliny. Pagoda je zkonstruována z miliony let starých fosílií gigantických ústřic, které pocházejí z bezprostředního okolí. Přitom k použití netradičního materiálu došlo víceméně náhodou: Při stavbě chrámu v roce 1983 si mnich stanovil podmínku, že chce v blízkosti svatyně rybník. Při jeho hloubení pracovníci objevili spoustu zkamenělých ústřic, ty pak několik let sbírali, až vznikl základ pagody. Pokud si představujete maličké ústřice, které dnes najdete na talíři ve vytříbených restauracích, nenechte se mýlit. Některé z chrámu Wat Chedi Hoi jsou tak velké, že unesou i dítě!  

Chrám z milionu lahví (Wat Lan Khuad)

Chrám z milionu lahví Wat Lan Khuad v Thajsku

Chrám z milionu lahví Wat Lan Khuad v Thajsku Shutterstock

V thajské provincii Sisaket, co by kamenem dohodil od hlavního města Bangkoku, stojí budhistický chrám Wat Lan Khuad, neboli Chrám z milionu lahví. Vše začalo jednoduchým nápadem uklidit nepořádek po turistech, kteří lokalitu navštěvují. Mniši už čtvrt století sbírají lahve převážně od piva, občas i od nealkoholických nápojů a energetických drinků, a střádají je jako stavební materiál. Za tu dobu v areálu úspěšně zbudovali hlavní chrám i přilehlé stavby, třeba vodárenskou věž, modlitební místnosti, toalety pro turisty, velkou halu, krematorium nebo několik bungalovů. Tím ale projekt neskončil. Lokalita brzy získala světový věhlas a návštěvníků ještě přibylo. Mniši je s úsměvem provázejí po svých výtvorech a rádi přijmou lahve od piva z různých koutů světa, které jim turisté vozí jako dar. 

Z lahví od piva vzniklo také krematorium

Z lahví od piva vzniklo také krematorium Shutterstock

Všechny stavby už z dálky září lahvově zelenou barvou. Ani zátky od piva nepřijdou na zmar. Mniši z nich vytvářejí mozaiky s vyobrazením Budhy a zdobí jimi chrámové zdi. Celkově bylo na stavbu použito přes milion lahví. Sami mniši na ojedinělém stavebním materiálu oceňují to, že poskytuje dostatek světla, neztrácí barvu a velmi snadno se čistí. Pokud chcete Wat Lan Khuad spatřit na vlastní oči, vydejte se do městečka Khun Han a nechte se ohromit originalitou roztodivných staveb. 

20.02.2019 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín