Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká lira - kompletní průvodce

Pouliční občerstvení v Istanbulu

Pouliční občerstvení v Istanbulu

Plánujete letní dovolenou a do popředí vašeho zájmu se dostaly nádherné turecké pláže? Pak není na škodu zjistit si pár důležitých informací o místní měně – turecké liře. S dobrou znalostí aktuálního kurzu i hodnoty zboží budete mít lepší vyjednávací pozici třeba při nákupu na tradičním bazaru. Místní prodavači jsou mistry svého řemesla, jehož nedílnou součástí je smlouvání. A to má svá nepsaná pravidla, která je třeba ctít. Dobrý dojem z dovolené by vám, podobně jako mně, mohl pokazit nákup kilogramu broskví za cenu luxusního ruského kaviáru.

Turecká lira se představuje

Turecká lira (TRY) je oficiální měnou Turecké republiky a Severokyperské turecké republiky. Jedna lira se skládá ze 100 kurušů (kr). Bankovky jsou vydávány v nominálních hodnotách 100, 50, 20, 10, 5 a 1 turecká lira. Na lícové straně bankovek je vždy vyobrazen turecký státník, vojevůdce a první prezident Turecké republiky Mustafa Kemal Atatürk. Rub turecké liry patří dalším významným tureckým rodákům. Pro nákupy drobností si můžete připravit mince v hodnotě 1 TRY a drobnější 50, 25, 10, 5 a 1 kurus. I mince zdobí portrét slavného Mustafy Kemala  Atatürka.

Nové měna byla v Turecku zaváděna od roku 2005, kdy bylo z původní liry odstraněno šest nul a tak dodnes někteří obchodníci počítají ceny zboží v miliónech. Jeden milión je synonymem pro jednu novou tureckou liru. Již od konce 20. století se stát potýká s velmi vysokou inflací. Turecká měna zažila koncem minulého roku vlivem ekonomické krize prudký propad. Kurz turecké liry vůči americkému dolaru se během krátkého časového úseku snížil až o čtvrtinu. Turisté si tak mohli za své úspory nakoupit více zboží. Ani v tomto roce není kurz liry příliš stabilní ani předvídatelný. V zemi probíhá rychlá inflace, dosahující až 15 % za rok. V roce 2008 jsem si mohli 1 tureckou liru koupit za 12,50 o tři roky později by vám stačilo 10 Kč, rok 2008 přinesl pokles na 8, 20 Kč a v loňském roce se kurz ustálil na 5,60 Kč za 1 tureckou liru. Ekonomičtí experti předpokládají  kurzu turecké liry i nadále klesající vývoj.

Turecká lira - bankovky a mince

Turecká lira - bankovky a mince

Kde získat turecké liry? 

Ideálním způsobem placení na dovolené v Turecku je platba kartou nebo výměna v některé z místních směnáren. Směnárny v České republice obvykle turecké liry nenabízejí. České koruny v tureckých bankách ani směnárnách nepřijímají, je tedy nutné vyzbrojit se eury nebo dolary. V dovolenkových resortech narazíte na směnárnu doslova na každém kroku. První vám padne do oka již na letišti, v hotelové recepci i poblíž turistických atrakcí. Protřelí turisté doporučují výměnu ve směnárnách situovaných poblíž bank. Konkurenční prostředí zaručí férový kurz. Pokud nejste, podobně jako já, zdatní počtáři, pak si můžete vyměnit přímo v některé z bank, kde je ovšem nutné počítat s vyšším poplatkem za směnu. V turistických resortech lze bez problémů platit i eury nebo americkými dolary. Vaší peněženku tím však příliš nepotěšíte. Obchodníci si obvykle ceny neúměrně navýší a například v restauracích zaplatíte i dvojnásobnou částku. Peníze si můžete vybrat také z bankomatu, které jsou velmi spolehlivé. A podle typu vaší karty zaplatíte za výběr přibližně 0,5 % z vybírané částky. Platba kartou přímo v obchodech nebo na recepci je také obvyklá, ale buďte připraveni, že ne každý obchodník tento typ platby uvítá. Ani bezkontaktní platby nejsou v zemi na pomezí Evropy a Asie úplně běžné.

Kde směnit turecké liry?

Kde směnit turecké liry?

Orientační ceny v Turecku 

Cenová hladina v turistických letoviscích je podobná jako v tuzemsku. Na bazarech a v menších obchodech je možné o ceně zboží smlouvat. Turečtí obchodníci smlouvají rádi a s potěšením vám své umění předvedou. Výsledkem může být až o třetinu nižší cena. Příklady cen, za které jste si mohli nakoupit v přímořských letoviscích během loňského roku jsou uvedeny v tabulce.

Balená voda 0,33 l

1,30 TRY

Rajčata 1 kg

3,40 TRY

Chléb

2,10 TRY

Láhev vína 0,75 l

35 TRY

Pivo 0,5 l

7 TRY

Broskve 1 Kg

3,40 TRY

Meloun 1 Kg

2,50 TRY

Coca Cola 0,33 l

3,70 TRY

Okurka 1 kg

2,40 TRY

Balíček cigaret

13 TRY

Mléko 1 l

2,60 TRY

Espresso

5,70 TRY

Taxi 1 km

3,30 TRY

Jídlo pro 2 osoby v tradiční restauraci

70 TRY

Cheesburger

6 TRY

Menu v Mc Donald ´s

20 TRY

Grand Bazaar v Istanbulu

Grand Bazaar v Istanbulu
 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín