Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turisticky nejoblíbenější místa v Číně

Čína je plná kouzelných míst, která jen čekají na to, až je objevíte. V tomto článku vám doporučíme nejoblíbenější turistické destinace, díky nimž bude vaše dovolená ještě krásnější.

1. Hlavní město Peking a Velká čínská zeď

Peking je každý rok nejvyhledávanější turistickou destinací Číny. Umožňuje totiž návštěvníkům získat maximum zážitků a zkušeností týkajících se atraktivní čínské kultury a historie. Jen Velkou čínskou zeď a nádherný starobylý architektonický komplex Zakázaného města navštěvují každoročně miliony lidí. Užijte si pohled na Velkou zeď v noci, kdy bývá jemně osvětlená.

Velká čínská zeď

Velká čínská zeď

2. Si-an s Terakotovou armádou

Si-an je hlavním městem provincie Šen-si a patří k nejstarším městům čínské historie. V jeho blízkosti se nachází Mauzoleum prvního císaře dynastie Čchin, známé též jako Terakotová armáda. Hrobka je od roku 1987 součástí seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a pokládá se za jedno z největších archeologických nalezišť na světě. Turistům je zpřístupněn největší objekt s terakotovými válečníky a také druhá i třetí komora, které jsou však z velké části stále neodkryté.

Terakotová armáda

Terakotová armáda

3. Šanghaj, nejlidnatější město Číny

Šanghaj sice neoplývá středověkými památkami, ale má okouzlující zahrady a stará vodní města, která lze prozkoumat lodí. Klidná a inspirativní místa uvítá každý, kdo si potřebuje odpočinout od rušného velkoměstského života. Touhu po kultuře a historii uspokojí Šanghajské muzeum s předměty z nejstarších období. Dominantu Šanghaje představuje nábřeží Bund s výškovými budovami bank, obchodních společností a hotelů. Oblast je památkově chráněna a nesmí se v ní stavět nové vyšší mrakodrapy.

Šanghaj

Šanghaj

4. Čcheng-tu, město roztomilých pand

Město v jihozápadní Číně je hlavním sídlem Sichuanské opery. Chcete-li si vychutnat tradiční představení, zajděte si do divadla Sichuan Opera Theater v centru. Turisticky atraktivní je také buddhistický klášter Wen-šu, založený v 8. století. Ještě větším magnetem na turisty je však chovná stanice s pandami velkými. Mnozí návštěvníci je pochopitelně touží vidět nebo se s nimi dokonce pomazlit. Přestože jsou pandy velké k vidění v zoologických zahradách na různých místech v Číně, nejlepší místo k jejich pozorování je právě v Čcheng-tu, kde se zájemci mohou podílet na dobrovolnických programech a starat se o zvířata.

Pandy v Čcheng-tu

Pandy v Čcheng-tu

5. Čang-ťia-ťie, Pandora na Zemi

Národní lesní park Čang-ťia-ťie (Zhangjiajie) v provincii Chu-nan je proslulý dramatickými vrcholy, hustými lesy i velkými krasovými jeskyněmi. Od roku 2009 platí za obzvlášť populární scénickou oblast v Číně, jelikož právě tehdy spatřil světlo světa film Avatar, natočený ve zdejších horách. Filmový tým je přidal do postprodukce tak, aby to vypadalo, že se vznáší ve vzduchu. Vzniklo úchvatné pohoří Hallelujah. Ohromující horské útvary propůjčil Avataru i Národní park Wu-ling-jüan, od roku 1992 patřící ke světovému přírodnímu dědictví UNESCO.

Čang-ťia-ťie (Zhangjiajie)

Čang-ťia-ťie (Zhangjiajie)

6. Chuang-šan, kouzelné Žluté hory

Žluté hory, zřejmě nejkrásnější pohoří v Číně, stojí v provincii An-chuej na východě. Vždycky přitahovaly malíře a spisovatele jedinečnými ostrými hroty a útesy vystupujícími z mlhy. Skály jsou navíc porostlé zvláštně zkroucenými borovicemi, což celé oblasti, náležející do světového dědictví UNESCO, dodává ještě magičtější atmosféru.

Chuang-šan, Žluté hory

Chuang-šan, Žluté hory

7. Kuej-lin, klasický venkov

Idylická krajina Kuej-linu přitahuje miliony turistů z blízkého i vzdáleného okolí. Nádherná vápencová scenerie proslula coby nejhezčí na světě. Prostředí malebné přírody a čerstvého vzduchu činí z Kuej-linu ideální místo pro únik od průmyslového znečištění. Půvabná řeka Li zve k projížďce výletní lodí i k fotografování.

Kuej-lin

Kuej-lin

8. Hongkong, nákupní ráj

Hongkong leží na pobřeží Jihočínského moře, patří mezi nejhustěji osídlené oblasti a je významným ekonomickým a obchodním centrem. Má některé úžasné pláže a přírodní památky. Hongkongský park je oázou klidu se zelenými zahradami, jezírky, fontánami, přírodní restaurací a muzeem čajů. Hongkong je však hlavně vyhledávaným luxusním nákupním rájem s obrovskými nákupními středisky.

Hongkong

Hongkong

9. Pching-jao, zachovalé staré město

Krásně zachované starodávné stavby a obranné hradby dynastií Ming a Qing přitahují mnoho návštěvníků toužících poznat čínskou minulost a typickou architekturu. Pching-jao je obzvlášť populární destinací na trase z Pekingu do Si-anu. V 19. a 20. století bylo finančním centrem země, zajímavé jsou tedy hlavně budovy spojené s bankovnictvím. V roce 1997 bylo město zahrnuto do světového kulturního dědictví UNESCO.

Hradby v Pching-jao

Hradby v Pching-jao

10. Čchung-čching, nejlepší místo pro start Yangtze Cruise

Město leží na horním toku řeky Jang-c’-ťiang a je nejoblíbenějším přístavem pro zahájení plavby po řece, tzv. Yangtze Cruise. První dojem z Čchung-čchingu ovšem spočívá v tom, že je obrovským „horským městem“, jehož budovy byly postaveny proti okolním horám.

Čchung-čching

Čchung-čching

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín