Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Víte, kde si užíval milostné hrátky bůh Poseidon?

Jónské ostrovy

Jónské ostrovy

Jónské ostrovy mají své nezastupitelné místo v řecké mytologii a dodnes jsou rájem pro milovníky romantiky. Vydejte se prožít neopakovatelné dobrodružství po vzoru vládců z Olympu!  

Jónské ostrovy se skládají ze sedmi hlavních ostrovů a mnoha menších ostrůvků, rozkládajících se podél západního pobřeží Peloponésu. Od zbytku země se odlišují mírnějším klimatem i historickým vývojem. V období, kdy bylo Řecko pod nadvládou Turků, patřily Jónské ostrovy Benátkám. A italský vliv je na některých ostrovech patrný dodnes. A z každého čiší neopakovatelné osobité kouzlo. Mimochodem ostrov Paxos využíval pro svá milostná dostaveníčka samotný bůh moře Poseidon...

Velikonoční mámení: 5 žhavých tipů od prodejců Invia!

Čtěte také:

Velikonoční mámení: 5 žhavých tipů od prodejců Invia!

Kefalonie

Kefalonie, Jónské ostrovy

Kefalonie, Jónské ostrovy

Největší z Jónských ostrovů okouzluje návštěvníky nádhernou přírodou i průzračně čistým mořem. Právě sem míří turisté, toužící po klidné dovolené. Velké množství plážiček, rozesetých podél skalnatého pobřeží, romantické zátoky i strmá skaliska zahrají na vaši romantickou strunu. Najdete tu i pláž Myrtos, která je považována za nejkrásnější v Řecku. Většina zdejších letovisek působí spíše ospalým dojmem a pulzující promenády byste hledali marně. Čestnou výjimku tvoří metropole Agrostoli s množstvím taveren, barů i nočních klubů. Kefalonii si zamilovali i baťůžkáři. Zdejší kopcovitá krajina, vyšperkovaná malebnými vesničkami, přímo svádí k výšlapu.

Vybírejte dovolenou dětskýma očima

Čtěte také:

Vybírejte dovolenou dětskýma očima

Korfu

Korfu, Jónské ostrovy

Korfu, Jónské ostrovy

Tento zelený ostrov má v mém srdci speciální místo. Tady se odehrálo mé první setkání s Řeckem. A vznikla z něj láska na celý život. Druhý největší Jónský ostrov má mnoho tváří. Můžete se tady celé hodiny toulat olivovými háji, objevovat pestrý podmořský svět nebo se pokochat úchvatným historickým centrem hlavního města Kerkyra, které je zapsáno na seznamu UNESCO. Nezapomeňte navštívit dokonale fotogenické vesničky. Musaka z místní taverny strčí hravě do kapsy výtvory špičkových šéfkuchařů. Zajímavým zážitkem je již samotné přistání na ostrově. Přistávací dráha v Kanoni, vtěsnaná mezi horský masiv a mořskou hladinu, patří k nejkratším v Evropě.

Nejkrásnější pláže na Korfu

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže na Korfu

Zakynthos

Zakynthos, Jónské ostrovy

Zakynthos, Jónské ostrovy

Kdo si nepřivezl z tohoto ostrova suvenýr v podobě mořské želvy caretty, ten jako by tam ani nebyl. Toto roztomilé zvířátko si vybralo pro své rozmnožování právě písčité pláže ostrova Zakynthos. Rozlehlé písčité pláže a teplé mělké moře vytvářejí dokonalé podmínky pro rodinnou dovolenou. Jste-li rodičem pubertálního dítka, pak zamiřte do letoviska Laganas s čilým nočním životem. K nejzajímavějším místům ostrova patří ikonická pláž Navagio a západní pobřeží, tvořené vysokými skalními útesy a jeskyněmi z nichž nejznámější jsou ty u Keri. Projížďka loďkou do útrob Modré jeskyně, v jejímž nitru je hladina zbarvena několika odstíny modré, stojí za to. 

5 faktů o pláži Navagio, nejkrásnější pláži Zakynthosu

Čtěte také:

5 faktů o pláži Navagio, nejkrásnější pláži Zakynthosu

Lefkada

Lefkada, Jónské ostrovy

Lefkada, Jónské ostrovy

Poklidný ostrov vonící tymiánem. Ne nadarmo se tomuto krásnému místu přezdívá nejmodřejší z modrých. Moře tady má dokonale azurovou barvu a svou divokostí láká surfaře i milovníky adrenalinových sportů. Pláž u letoviska Vassiliki bývá označována za jednu z nejkrásnějších surfařských lokalit. Lefkada je obklopena množstvím malebných ostrůvků. Jedním z nich je známý Skorpios, patřící potomkům miliardáře Aristotela Onasise. Pokud chcete Lefkadu poznat opravdu důvěrně, skočte na motorku a splyňte s místními. S větrem ve vlasech můžete prozkoumat zapadlé vesničky, cypřišové háje i liduprázdné panenské pláže.

Nejkrásnější letoviska Olympské riviéry

Čtěte také:

Nejkrásnější letoviska Olympské riviéry

Paxos

Paxos, Jónské ostrovy

Paxos, Jónské ostrovy

Nejmenší z ostrovů nejzápadnějšího souostroví Řecka leží 27 km na jih od ostrova Korfu, jehož byl podle řeckých bájí součástí. Podle řeckých bájí a pověstí ho stvořil bůh Poseidon. Když prý hledal klidné místo pro život, oddělil svým trojzubcem část země a dal tak vzniknout tomuto ostrovu. Paxos je dodnes oázou klidu a trojzubec mocného boha moří a oceánů nese ve znaku. Kromě hezkých oblázkových i písčitých pláží tady najdete strmé skály s hlubokými jeskyněmi, které poskytují útočiště vzácným tuleňům středomořským.

Objevte rušné Řecko s divokým nočním životem

Čtěte také:

Objevte rušné Řecko s divokým nočním životem

Ithaka

Ithaka, Jónské ostrovy

Ithaka, Jónské ostrovy

I tento ostrov je neoddělitelně spojen s bájnými řeckými bohy. Ithaka je dokonce rodištěm toho nejvyššího, bájného Odyssea. Okouzlí vás množstvím kostelíků i všudypřítomnou pohodovou atmosférou. Vychutnejte si osvěžující frappé obklopeni květenou a pokochejte se pohledem na slunce zapadající nad hladinou moře. Tady nikdo nespěchá. A je to především poklidná atmosféra, čisté oblázkové pláže a všudypřítomná historie, která činí Ithaku výjimečnou. Nejkrásnější výhled na celý ostrov je z kláštera Kathara, ležícího vysoko na úpatí hory Nerios.

Připravte si osvěžující řecké tzatziki

Čtěte také:

Připravte si osvěžující řecké tzatziki

Kythira

Kythira, Jónské ostrovy

Kythira, Jónské ostrovy

Právě na tomto ostrově se zrodila krásná Afrodité. Možná i díky tomuto bájnému příběhu míří na Kythiru často zamilovaní novomanželé trávit své líbánky. Najdou zde dostatek malebných vesniček, liduprázdných zátok i dobrých restaurací. Zajímavým místem je jeskyně na přilehlém ostrově Makrikythiron, ve které byla nalezena keramika pocházející z roku 3 800 př. n. l. Osobité kouzlo má i vesnice Avlemonas s pevností ze 16. století. Všechny chutě ostrova si můžete vychutnat na tradičních farmářských trzích, které se konají každou středu ve vesnici Potamos.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín