Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vychutnejte si Mauricius

Mauricius

Mauricius

Okouzlující ostrov Mauricius je nádherné místo, po jehož návštěvě dáte dozajista za pravdu spisovateli Marku Twainovi, který usoudil, že Bůh nejprve stvořil Mauricius a až poté jeho kopii – ráj.

Něco pravdy na tom bude. Je jen málo míst na Zemi, kde by se v dokonalé souhře snoubila krásná příroda, příznivé klima a v neposlední řadě i vynikající kuchyně. Půda na ostrově je velmi úrodná a tak se traduje, že sklidíte úrodu i ze zasazených vidlí. Velká část původních deštných lesů musela ustoupit políčkům s cukrovou třtinou, které v současnosti pokrývají až 80 % úrodné plochy země. I přesto je nabídka lokálního ovoce a zeleniny velmi pestrá. Přesvědčit se o tom můžete na některém z místních trhů. Čerstvé banány, mango, ananas, avokádo, granátová jablka, papája, omamně vonící bylinky či zelený kokos vám svou chutí vyrazí dech. Srdce vegetariána zaplesá nad hromadami tykví, lilků, křupavých salátů, batátů, zelených fazolek, nahořklé margózy a další zeleniny, kterou oko našince spatří poprvé v životě. Sdílní prodavači vás ochotně zasvětí do tajů zpracování a možná vás stejně jako mně zamrzí, že jste na dovolenou nepřiletěli soukromým letadlem.

Zeleninový trh na Mauriciu

Zeleninový trh na Mauriciu

Samostatnou kapitolu tvoří rybí trhy, které jsou obvykle situovány v uctivé vzdálenosti od zeleninových. Zápach rybiny by mohl zelinářům kazit obchod. Ryby všech barev, tvarů i velikostí, které ještě před několika hodinami plavaly v oceánu, jsou vystaveny vedle chobotnic či krevet. Na rozdíl od trhovců v Africe jsou ti na Mauriciu velmi milí a s radostí vás nechají vyfotografovat své úlovky. Nejvyhlášenější potravinářský trh najdete ve městě Port Louis. Koná se každý den v ulici Queen a Corderie a ideálním čas na návštěvu je před devátou hodinou ráno.

Rybí trh na Mauriciu

Rybí trh na Mauriciu

Stejně rozmanitá jako místní trhy jsou i tradiční mauricijské pokrmy, umně kombinující vlivy indické, kreolské, francouzské a čínské kuchyně. Pojďme si představit některé typické zástupce místní kuchyně.

Dholl puri

Tento tradiční pokrm nezapře inspiraci indickou kuchyní. Dostanete ho v každém stánku s občerstvením a jedná se o tenké placky k jejichž výrobě je použit mimo jiné žlutý hrách, mletý kmín, hladká mouka a kurkuma. Jako náplň bývá obvykle použito fazolové kari.

Minne frites

Neboli smažené nudle ala čínské bistro. Oblíbená klasika většiny rychlých občerstvení. Rýžové nudle s bohatou dávkou sójové omáčky doplňuje strouhaná mrkev, čínské zelí, pak choy, vejce a podle libosti krevety či kuřecí maso. A myšleno je samozřejmě i na vegetariány.

Minne frites

Minne frites

Rougaille

Výtečný rajčatový talíř má kořeny v kreolské kuchyni. Výtečné, zdravé jídlo je velmi rychlé na přípravu a obsahuje rajčata, cibuli, česnek a směs aromatického koření. Do hotové omáčky se přidává podle chuti hrách, sója, rybí či kuřecí maso. Tato laskomina je nedílnou součástí tradiční svatební tabule.

Milionářský salát 

Za tímto tajemným názvem se skrývá směs čerstvých salátových listů, palmová srdíčka, mořské plody (krevety, ústřice, krab) přelité pikantní rajčatovou omáčkou.

Palmová srdíčka

Palmová srdíčka

Gateau piment

Maličké chilli koláčky prodávané v pouličních stáncích jako hlavní jídlo nebo příloha ke kari. I přes francouzský název mají původ v indické kuchyni. Chutnají výborně teplé i studené. Jsou vyrobeny z hrachu, zeleného chilli, koriandru, cibule a kmínu. Kuličky těsta vhozené do horkého oleje lákají kolemjdoucí neodolatelnou kořeněnou vůní.

Gateau piment

Gateau piment Anoha

Mithai

Pokud milujete sladkosti, tak byste měli ochutnat tradiční indické dezerty. Jsou velmi sladké, super kalorické a jedním slovem výtečné. Existují v mnoha variacích a k jejich výrobě se používá sušené ovoce, pražená semena, sušené mléko a hlavně mauricijský třtinový cukr. Až 30 druhů těchto mini zákusků můžete okusit ve vyhlášené cukrárně Bombay Sweets Mart v Port Sant Louis.

Mithai

Mithai

Nápoje vonící exotikou

Naší gastro pouť můžeme zakončit u šálku silného mauricijského černého čaje či kávy pěstované na slunných plantážích. V horkém počasí skvěle osvěží džusy lisované z čerstvého ovoce nebo voda z mladých kokosů. Exoticky působí místní pivo Phoenix. Vítaným suvenýrem bývá láhev tradičního rumu, vyráběného z cukrové třtiny. Místní lihovary jej nabízí v mnoha chuťových variacích (káva, vanilka, koření, citrusové plody).

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín