Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyzkoušejte Balaton, mile vás překvapí!

Jezero Balaton

Jezero Balaton

Největší středoevropské jezero, kterému se přezdívá maďarské moře, láká každoročně tisíce návštěvníků z celé Evropy. Vydejte se i vy na maďarskou riviéru, kde se snoubí pohoda, krásná příroda, řízná gastronomie i kultura.

Ještě před několika málo lety se Balaton neřadil mezi nejoblíbenější dovolenkové cíle. Měl totiž nálepku retro dovolené, strávené pod stanem v kempu s nepříliš kvalitními službami. V osmdesátých letech se sem vydávali především obyvatelé komunisty ovládaných evropských zemí. Úsměv na rtech vyvolávala i nezapomenutelná scéna Jaroslava Duška, stojícího v Balatonu, zahaleném neprostupnou mlhou. Dnes láká maďarská riviéra tisíce návštěvníků z celé Evropy.

Maďarské moře

Severní pobřeží Balatonu

Severní pobřeží Balatonu

Balaton leží na jihozápadě Maďarska, jen 130 kilometrů od elegantní metropole Budapešť. Je dlouhý téměř 80 kilometrů a nabízí nepřeberné množství zábavy, sportovního vyžití i relaxace. Jezero je pozůstatkem původního Panonijského jezera. Voda v Balatonu není hluboká a sluneční paprsky ji snadno prohřejí až ke dnu. V létě tady voda dosahuje příjemných 27 °C.  Pláže na severním a jižním pobřeží Balatonu se od sebe podstatně liší. Na severu klesá dno prudce do hloubky už po 30 metrech, a tak sem přijíždějí zkušení plavci i vyznavači vodních sportů. Přistup do vody je obvykle z mola nebo po schůdcích. Při troše štěstí zafouká vítr a iluze zvlněné mořské hladiny bude takřka dokonalá.

Vyberte si zájezd na Balaton

Sever: Král vinic, léčivých pramenů a surfování

Vinice u Balatonu

Vinice u Balatonu

Na severní straně najdete proslulou vinařskou oblast Badacsony. Zdejší hrozny se svou kvalitou řadí hned za světoznámý Tokaj. Na přelomu července a srpna se tu konají vinařské slavnosti a pravou atmosféru Maďarska zažijete během zářijového vinobraní. Vína z místních vinohradů si můžete vychutnat v některém z četných barů či vináren.

Balatonfüred - promenáda

Balatonfüred - promenáda

Mezi nejznámější letoviska na severním pobřeží patří Balatonfüred. Malebné městečko, lemované zelení, nabízí příjemnou promenádu, léčivé prameny, pestrou paletu sportovního vyžití i krásný výhled na nedaleký Tihanyský poloostrov.

Dokonalá dovolená? Relax v maďarských termálních lázních!

Čtěte také:

Dokonalá dovolená? Relax v maďarských termálních lázních!

Balatonalmádi se pyšní největší pláží na severním pobřeží. Těšit se můžete na okouzlující historické památky i bohaté sportovní vyžití. Pro návštěvníky je k dispozici 21-jamkové golfové hřiště, letní sáňkařská dráha, tenisové kurty či škola surfování. Děti mohou využít celou řadu vodních atrakcí.

Zámek v Keszthely

Zámek v Keszthely

Keszthely leží na severozápadním pobřeží jezera. Tady na vás dýchne historie. Místo bylo obydleno už v době kamenné. Stála tady i římská pevnost, jejíž pozůstatky jsou k vidění dodnes. Dominantu města tvoří zámek rodiny Festeticsů, jeden z největších zámků v Maďarsku. Obklopuje ho nádherný park. Zejména nejmenším návštěvnicím a jejich maminkám je určeno Muzeum panenek. V průběhu sezóny žije město bohatým kulturním životem. Pečovat tady můžete i o svou tělesnou schránku. K dispozici je termální koupaliště, fitness centrum, sauna, lázeňský dům i moderní wellness centrum. Příjemná je i travnatá městská pláž, lemovaná zelení. Návštěvníci mohou využít moderní zázemí se sprchami, převlékacími kabinami, dětským hřištěm, stánky s občerstvením či vodní skluzavkou. Pláž získává pravidelně Modrou vlajku, udělovanou za kvalitu a čistotu vody.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Jih: Pláže, sluneční lázně a maďarské Las Vegas

Pláž u jezera Balaton

Pláž u jezera Balaton

Jižní pobřeží Balatonu je známé především díky mělkému pobřeží, které se svažuje do hloubky jen velmi pozvolna a tak v prohřátých vodách mohou dovádět bez obav malé děti i neplavci. K nejrušnějším letoviskům jižního pobřeží patří Siofók. Lázeňské město láká rušnou promenádou, elegantním přístavem i 17 km dlouhým pobřežím s mělkým písečným dnem. Bývá nazýváno maďarským Las Vegas. Proslulé jsou i zdejší tradiční trhy. O poznání klidnější je letovisko Balatonföldvár. Malebné městečko disponující dvěma travnatými plážemi, hustou sítí cyklostezek i celou řadou stylových restaurací.

Nechte se okouzlit Balatonem

Východní cíp Balatonu ocení plážoví povaleči. Zdejším plážím v letoviscích Kenese, Akarattya a Aliga se přezdívá sluneční lázně. Bývají zality sluncem od brzkého rána až do pozdního odpoledne. Na své si zde přijdou i rybáři. Potřebný rybářský lístek je v prodeji v obchodech s rybářskými potřebami.

Termální jezero Hévíz

Termální jezero Hévíz

Neméně zajímavé je i okolí jezera. Jen 10 kilometrů od jeho břehů se nachází proslulé termální jezero Hévíz, které je s plochou 47 000 metrů čtverečních největším svého druhu v Evropě. Koupat se zde můžete celoročně. V letních měsících je léčivá voda vyhřátá až na 34 °C. Voda působí blahodárně na pohybové ústrojí, ženské orgány i kožní neduhy.

Rybí polévka halászlé

Rybí polévka halászlé

Za zmínku stojí i okolní příroda. Na severu Balatonu můžete spatřit kopce vulkanického původu, jižní část okouzlí zalesněným pohořím Mescek. U města Kápolnapuszty se nachází největší zubří rezervace. Dovolená u Balatonu by nebyla kompletní bez ochutnávky některého z pokrmů zdejší kuchyně. Ochutnejte rybí polévku halászlé nebo vynikající tvarohové knedlíky se smetanou zvané túrógombóc.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín