Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za rakouskými čerty nemusíte jen za hranice

Určitě už jste někdy slyšeli o rakouských průvodech čertů. Že ne? V tom případě se zhluboka nadechněte a připravte na pořádnou dávku ohromné hrůzy! Anebo pekelné zábavy. Záleží na tom, jaký máte vztah k čertům, kteří vypadají opravdu strašidelně…

Svátek Krampusů

Krampusové jsou alpská strašidla odpovídající českým čertům. Jejich maskám, vyřezávaným z lipového či borového dřeva a ručně malovaným, by spíše pasovalo označení „umělecká díla“. Rohy z muflonů nebo beranů a kožichy z pravé kozí či ovčí kůže dodávají kostýmům na hrozivé opravdovosti.

V alpských vesničkách se pořádají tzv. Krampuslaufy, průvody skupin krampusů. Každá je něčím jedinečná, všechny jsou ale doprovázeny pekelnými vozy, strašidly a kouřovými efekty. Děsivou atmosféru podtrhuje hlasitá hudba, rachot zvonců a řetězů.

Svátek se slaví 5. prosince, čerti však chodí po Rakousku obvykle od listopadu až do ledna. Jestli se jejich děsuplného řádění chcete také účastnit, nemusíte ovšem jezdit za hranice. Alpští pekelníci přijdou za vámi!

Pochod rakouských čertů v Židlochovicích

Židlochovický průvod čertů u nás patří k nejznámějším a nepřijdeme o něj ani letos. Tentokrát se bude konat 1. prosince 2018 od 17:30 do 18:30, jako obyčejně na náměstí Míru a v přilehlých ulicích Komenského a Masarykova. Účastní se ho skupiny Reichraminger Hintergebirgsteufe, Waldzeller Woidteifln, Zarathos Teufel a Krampusverein Diabolos Sandl v minimálním počtu 120 masek. Zároveň bude probíhat doprovodný program od 14:00 do 17:30. Těšit se můžete také na jarmark v čase 10:00–21:00. K zakoupení zde budou adventní dekorace, svícny z perníku, různé dřevěné výrobky, dárkové předměty, teplé zimní oblečení a samozřejmě spousta dobrot, jako jsou koláče, bramboráky, sýrové speciality atd.

Průvod čertů v Sokolově

K oblíbeným akcím patří rovněž pochod čertů v Sokolově. Přes 200 čertovských masek vyrazí na svůj strašidelný průvod nově ve dvou směrech – ze Starého náměstí (na 120 německých masek) a náměstí Budovatelů (dalších 150 ďáblů z Česka). Stane se tak 9. prosince 2018 v 17:00. Potěšeni budou návštěvníci po celé délce trasy. Vedle samotného průvodu vám zpestří večer ohňová show a různá vystoupení. Role předskokana se ujme Viktor Dyk & WAW. Od 16 hodin navodí skvělou atmosféru kapela End of Scream. Vystoupí též Bohemian Marching Band.

Krampus show Kaplice

Město Kaplice se již několikrát stalo dějištěm adrenalinové podívané zvané Perchtenlauf neboli „čertovský běh“. Letos se koná již sedmý ročník originální Krampus show, a to konkrétně 15. prosince. Bohatý doprovodný program bude završen průvodem masek v 18:00 hodin. Démonická stvoření se budou prohánět ulicemi a budit hrůzu i respekt. Kaplice leží jen 15 km jihovýchodně od Českého Krumlova, svůj výlet tedy můžete spojit s návštěvou krumlovského staročeského vánočního trhu. Na hezky zdobených stáncích ochutnáte punč a další dobroty. Prohlédnete si historické centrum a zámek patřící k nejvýznamnějším kulturním památkám naší země.

Krampuslauf Schladming

Čertovských akcí se v Česku pořádá každoročně poměrně mnoho, ale pokud vám přesto nestačí, můžete si za čerty zajet třeba do horského střediska Schladming. Tam se v sobotu 24. listopadu 2018 od 19:00 koná jeden z největších průvodů na světě a zřejmě i vůbec největší v Rakousku. Budou vás při něm fascinovat masky a povozy osmi set strašlivých ďáblů, čarodějnic a dalších tajemných bytostí. Zúčastněné skupiny pocházejí z několika zemí. Očekává se, že si tuto podívanou přijde užít až 8000 návštěvníků. Vychutnejte si ji i vy a vezměte si k tomu dobré svařené víno, které vás příjemně zahřeje. Pro děti bývá připravena samostatná rodinná oblast se speciálními bariérami a s Mikulášem, jenž bude rozdávat dárečky.

Krampuslauf Retz

Jedinečný zážitek skýtající krásnou vánoční atmosféru a kouzlo čertovských tradic přináší i malebné příhraniční městečko Retz. Program s čerty začíná od 16:30 dne 8. prosince 2018. Nabídne dokonale děsivé masky, neodmyslitelné řinčení zvonců i řetězů a samozřejmě působivé pyrotechnické efekty. Až se dostatečně vylekáte, můžete se uklidnit nad voňavým tradičním punčem na místních trzích nebo prohlídkou samotného města. Retz je koneckonců jedním z nejhezčích měst Dolního Rakouska. Pravý poklad se nicméně ukrývá v podzemí – unikátní labyrint vinných sklípků.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín