Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zajímavé vánoční tradice ve světě

Ozdobený stromek je pro nás symbolem Vánoc

Ozdobený stromek je pro nás symbolem Vánoc

O Vánocích je u nás zvykem zdobit stromeček, zapalovat svíčky na adventním věnci, lít olovo, vyrábět lodičky z ořechových skořápek a rozkrajovat jablka, postit se na Štědrý den, zpívat koledy, mlsat cukroví... Tyto staré dobré lidové zvyky a obyčeje nám zpestřují svátky. Jaké tradice se ale dodržují jinde ve světě?

Argentinské lampiony štěstí

Argentinské globos

Argentinské globos

V Argentině mívají o Vánocích, narozdíl od nás, teplé počasí. Přípravy na svátky tu začínají velmi brzy, často už v listopadu. Velká část obyvatel je katolického vyznání, a proto také oslavují advent. Argentinské domy bývají krásně ozdobené světýlky a zelenými věnci se zlatými, červenými a bílými květy. Na dveřích visí červené a bílé girlandy. Velmi oblíbené jsou i vánoční stromy. Zdobí se obvykle 8. prosince a do jejich blízkosti se kladou betlémy. Zato vánoční přání nejsou příliš běžná. Dárky si dávají spíše jen příbuzní a dobří přátelé. Jednou z nejhezčích vánočních tradic je tu „globos“, papírová dekorace s plamínkem uvnitř, která se podobně jako čínské lampiony štěstí vznese do nebe. Na Štědrý večer po půlnoci bývá těchto lampionů plná obloha.

Objevujte s námi svět

Belgické živé betlémy

V Belgii může Santa Claus vypadat i takto

V Belgii může Santa Claus vypadat i takto

V Belgii většina lidí zdobí vánoční stromky světýlky, girlandami, hvězdou na vrcholu a všelijakými dalšími cetkami. Někteří mívají v zahradách betlémy v životní velikosti. Ve většině obcí se vedle kostela nacházejí velké scény s živými zvířaty (osel, ovce, vůl) a sborovou hudbou. Vnějšek domu ozvláštňují soby a Santa Claus lezoucí po střeše (ten je velmi populární). Belgičané si dávají malé rodinné dárky, rádi poslouchají vánoční hudbu a v jejich televizích běží filmy jako Sám doma, Fantom opery (proč ho nedávají u nás?) nebo Disneyho pohádky.

Vánoční polena a slunečné koledy aneb Jak se slaví Vánoce v jiných zemích?

Čtěte také:

Vánoční polena a slunečné koledy aneb Jak se slaví Vánoce v jiných zemích?

Řečtí bubeníčci a ořechové lodě

Lodě k Vánocům v Řecku prostě patří

Lodě k Vánocům v Řecku prostě patří

V Řecku chodí na Štědrý den děti, zvláště chlapci, zpívat do ulic „kalanda“ (koledy). Hrají přitom na bubny a triangl. Někdy přinášejí modely člunů zdobené ořechy, které jsou obarveny dozlatova. Přinášení lodí je na řeckých ostrovech velmi starý zvyk. Pokud děti dobře zpívají, mohou za odměnu dostat i peníze nebo něco k jídlu, různé sladkosti, ořechy nebo sušené fíky.

Letní zájezdy výhodně ve First Minute

Vánoční stromy jsou v Řecku populární, ale starší a tradičnější dekoraci představuje mělká dřevěná miska s kusem drátu zavěšeným přes okraj. Na drátu visí bazalka, zabalená okolo dřevěného kříže. Někdy se v misce udržuje voda, aby byla bazalka stále čerstvá. Jednou za den někdo (zpravidla matka rodiny) ponoří kříž a bazalku do svěcené vody a pak pokropí každou místnost v domě.

Ukrajinská sváteční pšenice

Didukh - tradiční ukrajinská vánoční dekorace

Didukh - tradiční ukrajinská vánoční dekorace

Vánoce na Ukrajině se slaví 7. ledna, protože se tu stejně jako v mnoha jiných zemích používá starý juliánský kalendář. Hlavní vánoční jídlo nazývané „Sviata Vecheria“ (svatá večeře) se podává na Štědrý večer 6. ledna v místnosti, kde je umístěna dekorace didukh (dědeček). Didukh je vyroben ze svazku pšenice a symbolizuje velké pšeničné pole na Ukrajině. Může reprezentovat předky, s nimiž jsou lidé stále spojeni ve svých vzpomínkách. Po jídle Ukrajinci rádi zpívají „koliadky“, buď přímo u stolu, nebo venku v ulicích. Když vyjdou ven, často s sebou nesou zářivé červené hvězdy.

Indický vánoční banánovník

V Indii si na Vánoce ozdobí jakýkoliv strom

V Indii si na Vánoce ozdobí jakýkoliv strom Djampa

Ve srovnání s jinými náboženskými slavnostmi jsou Vánoce v Indii poměrně malým svátkem, vzhledem k počtu křesťanů v zemi (přibližně 2,3 %). Místo tradičních stromků lidé zdobí banánovníky nebo mangovníky, respektive jakýkoliv strom, který mají k dispozici. Někdy používají na zdobení svých domovů i listy manga. V jižní Indii křesťané pokládají na ploché střechy svých domů žárovky s ropnými hořáky, aby ukázali sousedům, že Ježíš je světlem světa.

Vánoce po italsku: Upečte si tradiční italské panettone

Čtěte také:

Vánoce po italsku: Upečte si tradiční italské panettone

Kostarické věnce s kávovými bobulemi

Betlém

Betlém

Obyvatelé Kostariky zdobí své domy krásnými tropickými květinami. V centru pozornosti stojí betlém, nazývaný Pasito nebo Portal. Je rovněž zdoben květy a někdy i ovocem. Některé scény trvá dlouho vytvořit a zapojena bývá celá rodina. K tradičním postavám jsou přidávány další a přibývají i jiné modely, včetně domů a spousty různých druhů zvířat. Vánoční věnce se vyrábějí z cypřišových větví a jsou krášleny červenými kávovými bobulemi a stuhami. Patrně nejpopulárnějším ovocem v období Vánoc jsou zde jablka.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín