Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zůstávat v Egyptě jen v hotelu? To by byla škoda!

Dovolená v Egyptě

Dovolená v Egyptě © Renata Skulínková

Z letošní dovolené jsem se vrátila teprve nedávno a tak mám vše ještě v živé paměti. Letos jsme se s přítelem rozhodli pro návštěvu Egypta a vyhrál překrásný resort Desert Rose v oblasti Hurghada. 

Zdravím z umělého ráje

Po hodinách balení, vybalování, kontrolování a pláče při snaze zavřít kufr, který sotva splňoval váhový limit 23 kilo, jsem se v sobotu ráno konečně dočkala dne našeho odletu. Kde se vlastně nacházím mi však došlo až při opouštění letiště, kde jsem i přes neustále svlékání všech možných vrstev pociťovala větší a větší horko – to se mi v České republice ve tři hodiny ráno nestalo snad ani v létě, natož ke konci října.

A pak už to šlo jen lépe. Resort byl kouzelný, pokoje připravené a personál milý a ochotný i přes to, že pracoval celou noc. Až na maličkosti nebylo vůbec poznat, že se jedná o arabskou zemi.

Večerní resort

Večerní resort © Renata Skulínková

V rámci all inclusive jsme mohli po ubytování ihned na snídani – program byl nastaven tak dobře, že jsme měli jídlo a pití k dispozici téměř po celý den i noc a rozhodně bylo také z čeho vybírat. I přes to všechno jsem v hloubi duše cítila, že všechno ta krása je uměle vytvořená a Egypt takovýto ve skutečnosti vůbec není. Jakmile jsem však poznala skutečný vzhled Egypta, za krásu našeho resortu jsem byla vděčná.

Mňam

Mňam © Renata Skulínková

Jeden den na moři, další zase na poušti

Jeden by si řekl, že se v zemi plné písku moc aktivit vymýšlet nedá, já jsem se ale odmítla smířit se sedmi dny na plážovém lehátku. Z široké nabídky výletů za památkami i adrenalinem jsem si zvolila plavbu na lodi za delfíny, šnorchlování na otevřeném moři, adrenalinové vodní sporty a návštěvu ostrova Giftun. Jednalo se rozhodně o nezapomenutelné zážitky, kdy nám před lodí skákaly desítky delfínů, na ostrově jsem pořídila plno krásných fotek v jemném bílém písku (z vlasů jsem ho pak vymývala ještě dva dny) a při šnorchlování jsem pozorovala několikametrové korály a pestrobarevné rybky, hvězdice, hady a murény.

Ostrov Giftun

Ostrov Giftun © Renata Skulínková

Přítel pak přidal ještě výlet na poušť, jízdu na čtyřkolkách a na velbloudech, ze kterého se vrátil úplně nadšený. Já se ale jako správná dáma odmítla zaprášit a než se vrátil z jízdy, užívala jsem si několikachodový oběd v jedné z ala carte restaurací. To, že jsem se výletu do pouště nezúčastnila, mi bylo zpětně trochu i líto – mohla bych si na seznam zážitků připsat také návštěvu beduínské vesnice a bližší poznání jejich zajímavé kultury.

Výlet na čtyřkolkách

Výlet na čtyřkolkách © Renata Skulínková

#dovolená na výbornou

I já musím tento hashtag použít, jelikož hotel opravdu předčil všechna má očekávání. Plno jídla, tři udržované bazény, animační programy ve dne v noci, dětská hřiště, několik barů, překrásná pláž a ještě hezčí podmořský život hned vedle hotelové pláže.

Dovolená na výbornou

Dovolená na výbornou © Renata Skulínková

Dále také plážový servis v ceně, úklid fungující na jedničku a milionový personál připraven vždy pomoci, víc jsem si ani přát nemohla. Všechno mi šlo samozřejmě snadněji než některým turistům, kteří neovládali ani jeden světový jazyk – pokud by ale vycestovali se stejnou cestovkou jako já, po celou dobu pobytu by mohli přes recepci kontaktovat skvělou paní delegátku, která byla ve dne v noci ochotně k dispozici a připravená za mnou v případě potíží ihned dorazit.

Jiný svět

Dovolená v Egyptě mne donutila mimo jiné k hlubokým myšlenkám o své životní úrovni ve chvíli, kdy jsem opustila bezpečí našeho resortu. Při příjezdu jsem byla tak unavená, že jsem ani nestíhala cestou do hotelu moc sledovat okolí, ale rozhodně jsem nečekala tak diametrální rozdíl mezi resortem a prostředím, do kterého je zasazen. O to víc si také cením snahy personálu udělat všechny hotely co nejkrásnější – Egypt prostě není nejbohatší zemí a nekonečný písek je v podstatě vše, co zde mají. Hlavní příjem jim přilétá a odlétá snad každou hodinu, proto také chápu to nekonečné smlouvání o cenách suvenýrů a bakšišem jsem rozhodně nešetřila. Po této zkušenosti doporučuji každému ještě před odletem pořádně se rozmyslet, zda takto odlišnou kulturu a styl života zvládnete akceptovat, protože to není rozhodně nic, na co bychom zde byli zvyklí, rozhodně to ale stojí za to!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín