Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená s dětmi: Zažijte cesty za poznáním a zábavné rodinné vzdělávání

Cesty za poznáním

Cesty za poznáním Shutterstock

Zkuste na chvilku přimhouřit oko nad nedbale vykrouženými písmenky či zapomenutými domácími úkoly a v duchu hesla škola hrou ukažte svým dítkům nezáživné školní předměty z nečekané perspektivy. Po dovolené plné poznání zasednou do lavic svěží žáčci nabití novými zážitky, připraveni dál objevovat v lavicích.

Matematika v Marrakéši

Trhy v Marakéši jsou barevné a voňavé

Trhy v Marakéši jsou barevné a voňavé Shutterstock

Matematika bývá pro mnoho školáků dokonalým strašákem. Sotva se naučí psát čísla, už na ně číhá násobilka, následovaná zlomky, geometrií a slovními úlohami. Zkuste obávaný školní předmět polidštit a uvést do života třeba během návštěvy Marrakéše. Místní bazary jsou plné lákavých sladkostí, kterým děti jen těžko odolají. Maročtí prodavači jsou skuteční mistři svého řemesla a dovedou velmi zdatně handlovat o ceně. Bystré dítko tu dozajista velmi rychle pochopí princip smlouvání a obsah své kasičky bude chtít proměnit za co největší množství orientálních cukrovinek. Sčítání, odčítání, násobení a dělení pro něj pak bude mít sladkou příchuť a vy budete s údivem pozorovat jeho dosud neobjevený obchodní talent.

Zažijte kouzlo Marrakéše: Vyberte si z našich zájezdů do Maroka

Výtvarná výchova v Barceloně

Park Güell v Barceloně

Park Güell v Barceloně Shutterstock

Výtvarka má za úkol objevit skryté talenty a těm méně nadaným ukázat, že v jejich životě budou hrát prim spíše než akvarely barvy na dřevo, omítku a kov. Uměleckého ducha zaručeně rozdmýchá divoká barevnost Gaudího staveb. Barcelona je skvělým místem pro nekonečné procházky. Velkolepá Sagrada Familia, jako vystřižená z nejbarevnějších dětských snů, třpytivé fasády domu Casa Batlló nebo extravagantní Casa Milà dětem ukáže, že umění nemusí být vždy dokonale symetrické a že krása se skrývá i v nedokonalosti.

Průvodce Gaudího městem: 7 nejlepších atrakcí v Barceloně

Čtěte také:

Průvodce Gaudího městem: 7 nejlepších atrakcí v Barceloně

Chemie v Itálii

Gelato v Itálii

Gelato v Itálii Shutterstock

Je podobně jako matematika jedním z nejméně oblíbených předmětů. Špatnou pověst si vysloužila množstvím těžko srozumitelných vzorců i mnohdy zastaralým vybavením odborných učeben. Vztah dětí k tomuto předmětu ale můžete hravě změnit! Cesta k chemii totiž vede přes dobré jídlo. A kde jinde se dobře najíst, než v Itálii? Až si budete s vašimi ratolestmi vybírat zmrzlinu, nenápadně prohoďte cosi o zmražené vodě. Po správném určení chemického vzorce může následovat koupel v moři, spojená s testem slanosti vody. Své učitelské vlohy dokonale završíte v bazénu, kde skokem do vody zvolna přejdete do výuky fyziky a proměníte se v těleso ponořené do kapaliny.

Procestujte zemi mnoha chutí: Vyberte si z našich zájezdů do Itálie!

Český jazyk na Slovensku

Dovolená na Slovensku

Dovolená na Slovensku Shutterstock

Čeština je krásná, ale velmi záludná. Diktát namíchaný z vyjmenovaných slov, vlastních jmen a shody podmětu s přísudkem utvrdí žáky v přesvědčení, že se jedná o odvetnou akci kantora, neustále poukazujícího na nedbalou domácí přípravu. Hodiny strávené nad učebnicemi možná vyváží návštěva našich východních sousedů. Na Slovensku si kromě krásné přírody můžete společně vychutnat i mazlivě znějící slovenštinu, která není pro dnešní školáky ani zdaleka tak srozumitelná jako pro jejich rodiče. Hledání podobně znějících slov skvěle procvičí mozkové závity a malé návštěvníky logopedických poraden bezesporu potěší, že existuje celý stát, jehož občané nedokáží vyslovit písmenko Ř.

Vybírejte dovolenou dětskýma očima

Čtěte také:

Vybírejte dovolenou dětskýma očima

Prvouka na letišti

Rodina na letišti

Rodina na letišti Shutterstock

Tento předmět učí žáčky poznávat okolní svět se všemi jeho nástrahami, vyšperkuje vysvědčení jedničkou a děti většinou baví. Živou učebnicí prvouky může být například letištní hala. Ve frontě na odbavení si malí cestovatelé ověří pravidla slušného chování v praxi, uvidí policisty či hasiče, uslyší směs cizích jazyků, a nakonec se vznesou nad mraky a prohlédnou si svět z ptačí perspektivy.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín