Kam na podzim za poznáním

V posledních třech letech Češi mění některé své prázdninové návyky. Hlavní letní dovolenou zkracují z dřívějších jedenácti dvanácti dní na týden a za odpočinkem a poznáním vyrážejí častěji.

Zatímco v létě většina lidí jezdí především odpočívat a prodávají se zejména pobytové zájezdy, s příchodem podzimu začíná tradičně sezóna poznávací. Nabídka cestovek je v tomto ohledu stálá, novinek už z povahy těchto zájezdů mnoho nebývá.

...

 

K teplým mořím

V Evropě a v blízkém okolí je i na podzim několik míst, kde je teplé moře, a koupání tam nekončí s prvním zářijovým školním zvoněním. Ještě v první polovině října se dá koupat na ostrovech v Egejském moři, v Tunisku a v Turecku. Totéž platí o Kanárských ostrovech, které jsou však poněkud z ruky.

Podle statistik, které zveřejnila např. cestovní agentura Invia, klesá zájem českých dovolenkářů o pobyty v Egyptě, za což může především tamní politická situace. Nejdramatičtější pokles zájmu postihl letoviska na Sinajském poloostrově, zatímco poměrně nový a dosud málo známý Marsa Alam se naopak stal hitem letošním sezóny.

Už v říjnu, tedy o něco dříve než v minulých letech, se letos rozjíždí sezóna exotických zájezdů. Nejvíce našich spoluobčanů tradičně míří do Thajska (loni 31 tis.), následuje Kuba (14 tis.) a Dominikánská republika (10 tis.) Novinkou letošní sezóny je pokus obnovit charterové lety na Jamajku.

 

Právo

Publikováno: 21.09.2012