Svatý Valentýn: Češi za něj utrácejí i tisíce

O lásce se říká, že prochází žaludkem. Pokud jde 
o oslavu dnešního svátku svatého Valentýna, slušelo by se dodat, že láska prochází i peněženkou. Svátek, který se v Česku začal masově slavit až 
v 90. letech, je velkou šancí pro obchodníky. A nejde jen o květináře či cukráře, do valentýnského byznysu už patří i vinaři či cestovní kanceláře.

Ze včera zveřejněného průzkumu Generali vyplývá, že převážná většina Čechů (81 procent) hodlá do valentýnského svátku investovat maximálně 500 korun. Investici do 1000 korun plánuje 14 procent zamilovaných a vyšší částku má v plánu pět procent respondentů.

Nešetří se hlavně při cestování. „Poptávka po dovolených na valentýnský víkend, od 14. do 16. února, letos narostla o 32 procent oproti loňsku," potvrdil včera Deníku Michal Tůma z cestovní agentury Invia. Největší zájem je o lyžování v Alpách, například romantická Paříž ale láká jen šest procent lidí, „předběhly" ji Řím a Florencie.

Hitem  je ale kupodivu exotika: hlavně romantické pobyty na Maledivách. Cena týdenního zájezdu s polopenzí ve čtyřhvězdičkovém hotelu se pohybuje od 50 tisíc korun. Chcete vyrazit? Už máte smůlu. „V termínu Valentýna jsou tyto kapacity téměř vyprodány," říká Kateřina Petříčková, tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Celý článek: Svatý Valentýn: Češi za něj utrácejí i tisíce

 

denik.cz

Publikováno: 14.02.2014