Jak vyřešit problémy s (rychlo)pasem

PRAHA - Stačí neplatné doklady nebo ruka zloděje a z vysněných dnů volna se stane noční můra. Poradíme vám, jak vyřešit problémy s pasem.

Pas je prošlý

Před odjezdem si zkontrolujte platnost dokladů! Nejen že pas můžete mít v době dovolené už propadlý, ale řada států mimo EU vyžaduje platnost dokladu aspoň po dobu dalších 12 měsíců.

Řešení: V rámci cestování po Evropské unii použijte občanský průkaz. Další možností je takzvaný »rychlopas«, který je vydáván úřady s rozšířenou působností do dvou až tří dnů. Poplatek za zhotovení je pro dospělého 1500 Kč a platí jen 6 měsíců. Proto s ním nemůžete cestovat na příklad do Egypta a dalších států, které vyžadují platnost pasu alespoň 1 rok.

Pas vám ukradnou v cizině

Ztráta nebo krádež dokladů v cizině je noční můrou cestovatelů. Znamená dlouhou a náročnou agendu s vyřizováním náhradních dokladů.

Řešení: Důležité doklady si okopírujte a stejně jako větší sumy peněz nechávejte v hotelovém sejfu. Když už vám pas ukradnou, jednejte rychle! „Obraťte se na místní policii a sepište protokol o ztrátě nebo krádeži příslušných dokladů. Druhým krokem by mělo být kontaktování zastupitelského úřadu České republiky, kde vám vystaví náhradní doklady,“ vysvětluje Michal Tůma z cestovní agenturyInvia. Před odjezdem si zaznamenejte i kontakt na asistenční službu cestovního pojištění. Pomůže vám problém vyřešit a zajistí kontakty i tlumočení.

 

Blesk

Publikováno: 23.07.2014