Dovolená ZA 5 MINUT 12

CHCETE JEŠTĚ NA POSLEDNÍ CHVÍLI VYRAZIT K MOŘI A UŽÍT SI SLUNÍČKA, NEŽ ZAČNE PODZIM? Máme pro vás pár tipů, jak při výběru last minute zájezdu neudělat chybu a ještě co možná nejvíc ušetřit.

* Nečekejte nesplnitelné slevy

 

Ano, ceny zájezdů budou nižší, ale možná ne o tolik, jak si představujete. Slevy se nejčastěji pohybují v rozmezí od 10 do 50 % podle druhu zájezdu. Týdenní letecký zájezd se dá v nabídce last minute sehnat už od šesti tisíc korun, ceny all inclusive zájezdů začínají na osmi tisících. Nejvíc ale můžete ušetřit na dovolených z vyšší cenové kategorie v luxusnějších hotelích. Právě v takovém případě je možné zájezd pořídit o polovinu levněji, než uvádějí běžné katalogy. * Porovnávejte Kterou cestovní kancelář zvolit? Ideálně shánějte spíš na internetu, na portálech internetových prodejců jako invia.cz, zajezdy.cz nebo nacesty. cz. Díky jejich vyhledávačům si můžete na poslední chvíli najít skvělou dovolenou na poslední chvíli.

* Nejlevněji jezdí dobrodruzi

 

Je to tak trochu adrenalinový sport, vybírat si dovolenou třeba jen pár hodin před odletem. Takové zájezdy je možné pořídit na internetu nebo přímo na letišti. Je důležité mít sbalený kufr a odvahu nevědět do poslední chvíle, na kterém místě svou dovolenou strávíte. Odměnou je vám opravdu výrazně snížená cena. Jen si dejte pozor na oblíbené termíny, jako jsou státní svátky nebo prázdniny, kdy je o super last minute zájezdy zvýšený zájem. Pokud se v těchto dnech vydáte na letiště, může vás nemile překvapit nedostatek volných míst. Nabídku si proto raději předem ověřte, například na internetovém portálu www.1155.cz.

* Zjistěte si, za co všechno budete připlácet

 

Nízká cena je samozřejmě jedním z nejdůležitějších rozhodovacích faktorů při výběru zájezdu. V ceně dovolené ale často můžou chybět položky, které považujete za zcela samozřejmé. Proto vždy prověřte, jaký typ stravy je v hodnotě zájezdu započítaný. Zjistěte, zda nebude nutné připlácet za klimatizaci, povlečení nebo výlety. Tyto neočekávané náklady by rozpočet zájezdu znatelně navýšily.

* Důvěřujte, ale prověřujte

 

Před sjednáním zájezdu si pečlivě prověřte cestovní kancelář, která zájezd nabízí. Především zjistěte, jestli je cestovní kancelář pojištěná proti úpadku. Takový certifikát by měl obsahovat jméno pojišťovny a informaci o platnosti pojistky. Pokud není doklad důvěryhodný, raději kontaktujte přímo pojišťovnu, která vám informaci o platnosti bez problému potvrdí. Díky tomu zabráníte riziku propadnutí peněz. Zároveň se také vyhnete nedobrovolnému prodloužení dovolené a nepříjemným chvílím stráveným v zahraničním letovisku bez pomoci.

* Nepodceňujte cestovní smlouvu

 

Nejdůležitějším dokumentem, který je často neprávem opomíjený, je cestovní smlouva. Ta samozřejmě musí obsahovat jméno klienta a plný název cestovní kanceláře, dále místo zájezdu včetně názvu hotelu, druh dopravy a stravy, případně i služby delegáta. „Pokud v cestovní smlouvě chybí některé údaje, nebojte se požádat o jejich doplnění. V případě, že máte speciální požadavky, jako je výhled na moře nebo třeba zajištění vegetariánské stravy, nechte údaje do smlouvy doplnit,“ doporučuje Michal Tůma z cestovní společnosti Invia.cz.

Blesk pro ženy

Publikováno: 25.08.2014