Kam pojedou Pražané na konci roku? Do Itálie i do Egypta

Praha - Ještě před pěti lety si nedokázala představit Vánoce bez kapra, jedle a spousty dárků. „Pak ale přišel přítel v srpnu s nápadem, že si dáme jen jeden dárek. Využijeme volna mezi svátky a vyrazíme na týden na Kanárské ostrovy. Chvíli jsem váhala. Nakonec jsem ale kývla," říká 29letá Lenka Dudařová z Prahy 5.

Nelitovala. Místo jedle si symbolicky vyzdobila vánočním řetězem hotelovou palmu a večer si dala místo kapra krevety a lososa. Ani letos neporuší nově vytvořenou tradici. „Tentokrát poletíme na týden do Egypta. Vyhneme se v Praze předvánočnímu šílenství a nabereme zase síly do dalšího roku. Než budeme mít děti, chceme si vše s přítelem ještě pořádně užít."

Petr Míšenský, produktový manažer portálu dovolená.cz, Pražskému deníku potvrdil, že zimní dovolená u moře je mezi Pražany stále populárnější. „Jednoznačně vede Egypt z těch bližších destinací, Dominikánská republika pak z těch vzdálenějších."

Podle oslovených cestovních kanceláří obyvatelé metropole tráví v Egyptě, na Kanárských ostrovech či ve Spojených arabských emirátech nejčastěji týden, do Dominikánské republiky či na Kubu pak letí průměrně na jedenáct dní.

Netradiční místa

Někteří Pražané před nevlídným prosincovým počasím utíkají i na netradiční místa. „Stále častěji registrujeme zájem o dovolenou například na Jamajce, v Ugandě či Kambodži, Senegalu, Guadalupu, v Peru a na Martiniku,“ vyjmenoval Pražskému deníku destinace Michal Tůma, marketingový ředitel společnosti Invia.

Za takovéto destinace si lidé rádi připlatí. „Máme zkušenosti s tím, že jsou Pražané ochotni si za kvalitu připlatit. A hlavně v období Vánoc 
a Silvestra investovat do své dovolené často nemalé peníze,“ prozradil Petr Šatný, marketingový ředitel cestovní kanceláře Alexandria.

Zatímco průměrná dovolená v Egyptě přijde na zhruba 13 tisíc korun a dovolená na Kubě či v Dominikánské republice cca na 35 tisíc korun, při koupi zájezdu na Jamajku či do Kambodži se většinou nedostanete pod padesát tisíc korun.

Lyžařské pobyty

Čím dál oblíbenější jsou ale také lyžařské pobyty. Některé cestovní kanceláře v letošním roce zaznamenaly v předprodejích oproti minulým letům dokonce dvacetiprocentní nárůst. „Výrazně se na tom zřejmě podílí také loňské špatné počasí v České republice. Lidé na poslední chvíli ujížděli do Alp,“ řekl Pražskému deníku Jan Osúch, mluvčí CK Fischer a Nev-Dama.

Nejprodávanějšími italskými středisky, kam se jezdí na týdenní pobyty, jsou Val di Fiemme, Santa Caterina či Bormio. Na kratší – tří až pětidenní zájezdy do Rakouska zase jezdí Pražané do středisek Brixental, Kaprun Zel Am See nebo Schladming.

Obyvatelé metropole jsou také každým rokem náročnější ve výběru své dovolené. „Je daleko větší poptávka po hotelech v blízkosti sjezdovek. Klientům se už nechce dojíždět na svah více než deset kilometrů. Navíc lidé preferují hotely či apartmány s přidanou hodnotou - například 
s bazénem, wellness centrem či dětským animačním klubem,“ popsal vkus Pražanů Michal Tůma.

Celý článek: Kam pojedou Pražané na konci roku? Do Itálie i do Egypta

denik.cz

Publikováno: 22.11.2014