Češi začali pořizovat zájezdy na léto 2015, za dovolenou utrácejí o 900 Kč více než loni

Na českém trhu narůstá obliba pořizování letní dovolené v režimu first minute, a lidé tak své zájezdy nakupují čím dál dříve. Letos k první vlně nákupu dovolené v předstihu došlo již koncem října a významný růst lze registrovat i v průběhu listopadu. Oproti loňskému roku narůstá částka, kterou Češi do dovolené investují. Průměrně turisté pořizují zájezdy na léto 2015 v hodnotě 14 351 Kč na osobu, což je o 901 Kč více než loni. Ukázaly to statistiky cestovní agentury Invia, která je největším prodejcem zájezdů přes internet na tuzemském trhu.
Tradičně je největší zájem o dovolené na řeckých ostrovech, které tvoří 30 % z celkové poptávky. Průměrná cena prodaného zájezdu do Řecka dokonce meziročně mírně poklesla na 14 844 Kč na osobu. Letos navíc významně narůstá poptávka po zájezdech do Turecka, jež zaujímají 17 % z prodejů first minute pobytů u cestovní agentury Invia. Jde o meziroční nárůst podílu o 4 procentní body. Na oblibě dále získávají turistické lokality v Bulharsku, Chorvatsku a na Kypru. K propadu poptávky naopak došlo u Španělska.
Za atraktivitou nákupu dovolené v předstihu stojí zejména výrazné slevy, které se pohybují v rozmezí od 10 % do 35 % oproti katalogovým cenám. Lidé navíc vítají možnost širokého výběru z dosud nevyprodaných kapacit. K nárůstu zájmu o first minute pobyty přispívají také speciální nabídky pro zákazníky. Poptávané jsou zejména benefity v podobě pobytu pro dítě zdarma či možnosti změnit termín či lokalitu dovolené. České turisty od brzkého nákupu dovolené odrazovaly zejména vysoké zálohy. Cestovní agentura Invia v rámci akce Chytrá záloha umožňuje klientům složit pouze minimální rezervační poplatek už od 500 Kč.
„Zájem o nákup letní dovolené v předstihu projevují v listopadu a prosinci zejména rodiny, které vyhledávají nabídky s bezplatným pobytem pro děti. Právě zájezdy určené pro rodiny s dětmi jsou rychle vyprodané a v sezóně jsou téměř nedostupné. First minute pobyty na podzim nakupují i páry, které se rády vracejí na oblíbené místo a nechtějí riskovat vyprodání kapacit.
Češi se už nákupů zájezdů v režimu first minute neobávají. Přispělo k tomu snížení zálohy na symbolickou částku 500 Kč a fakt, že cestovní kanceláře stále častěji umožňují zdarma změnit termín, hotel či destinaci ještě týden před odletem. Turisté si již uvědomují, že rezervace dovolené půl roku předem není rizikem.“

Celý článek: Češi začali pořizovat zájezdy na léto 2015, za dovolenou utrácejí o 900 Kč více než loni

cianews.cz

Publikováno: 28.11.2014