Češi nakupují zájezdy na hory s předstihem

Češi, kteří si v následujících měsících budou chtít zalyžovat v komfortních zahraničních střediscích, volí podle statistik cestovní agentury Invia především tradiční a osvědčené lokality. Špici v poptávce tvoří italské a rakouské Alpy, následované středisky ve Franci, Čechách a na Slovensku. “Italské Alpy tvoří 27 % z celkového prodeje pobytů na zimní období sezony 2014/2015. Itálie je pak následována Rakouskem, které zaujímá 18% podíl z poptávky,“ upřesnil Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, největšího českého online prodejce zájezdů.

Za zimní dovolenou turisté podle statistik cestovní agentury Invia zaplatí v průměru 11 332 korun za osobu. Přes Vánoce a Silvestr však ceny stoupají nahoru: za zájezdy přes Štědrý den příznivci lyžování zaplatí v průměru 20 589 Kč a silvestrovské pobyty přijdou Čechy v průměru na 17 269 Kč na osobu. “Přestože jsou ceny zájezdů během Vánoc a Silvestra vyšší o 30 až 50 %, zájem českých turistů je značný a kapacity omezené. Prodeje obvykle začínají už v létě o prázdninách, kdy cestovní kanceláře nabízejí slevy First minute. Dnes je tak většina ubytovacích kapacit na Silvestra vyprodaná,“ uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

A souhlasí i Tůma. “V nabídce nyní zůstávají většinou čtyř či pětihvězdičkové hotely s wellness, kde jsou pobyty dražší, popřípadě ubytování v hotelích či apartmánech, které jsou od sjezdovek vzdálenější. Opět se potvrzuje pravidlo, že cenově výhodně pobyty s ubytování u sjezdovky nebo přímo na ní - a s bazénem k tomu - jsou vždy vyprodané jako první. Někteří klienti si tyto pobyty zamluví dokonce na místě rok dopředu,“ dodal Michal Tůma.

Celý článek: Češi nakupují zájezdy na hory s předstihem

parlamentnilisty.cz

Publikováno: 17.12.2014