Stále přibývají nové destinace

Stálicí leteckých zájezdů je Řecko, novým hitem Albánie. Trendem jsou luxusnější hotely s all inclusive.

Průměrná cena prodaných zájezdů se letos zvýší, očekávají cestovní kanceláře. Ovšem nikoli kvůli kurzu koruny, ale kvůli tomu, že stále více lidí vyhledává a vyžaduje kvalitnější servis.

„Zatímco dříve měli Češi největší zájem o nabídky tříhvězdičkových hotelů s polopenzí, v posledních letech roste poptávka po čtyřhvězdičkových hotelech s all inclusive, tedy s veškerými službami v ceně,“ konstatuje Eva Sedlmajerová z portálu Dovolená.cz. Cestovní agentura Invia uvádí, že loni tento typ pobytů preferovalo 51 procent jejich zákazníků, což představuje meziroční nárůst o 40 procent.

„Zájezdy se stravováním all inclusive u nás tvoří 80 procent,“ potvrzuje také Jan Osúch z cestovní kanceláře Fischer. V případě takové dovolené máte totiž dopředu jasno, kolik vás bude stát. Útrata v místě pak už bývá minimální. „Vzhledem k tomu, že u řady zájezdů jsou pobyty pro děti včetně stravy zdarma, a to v mnoha případech včetně letenky a dalších služeb, bývají pobyty all inclusive velmi výhodnou a často využívanou volbou rodin s dětmi,“ říká Pavlína Pešková z Firotouru.

Stále více lidí také dává přednost pohodlné letecké dopravě před autem či autobusem. Například u agentury Invia si loni dopravu letadlem zvolilo 72 procent klientů. Loňská sezona také podle cestovních kanceláří a agentur potvrdila tendenci rozkládat si dovolenou do kratších pobytů: v zimě na týden na hory, v létě k moři. Navíc je pro mnoho lidí stále těžší utrhnout se z práce na dva týdny v kuse. „Roste tak zájem o týdenní pobyty, naopak klesá o delší, na deset či 11 nocí,“ říká Osúch.

Kam se jezdí nejvíce Zájem o cílové země je v letošní sezoně podobný jako loni. „V autobusových zájezdech vede Chorvatsko a Itálie. V leteckých zájezdech Řecko, Turecko, Španělsko, Tunisko, Egypt a Bulharsko,“ uvádí Kateřina Petříčková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. „Právě u Egypta se počty prodaných zájezdů navracejí na jejich původní úroveň před revolučním obdobím.“

Řecké ostrovy jsou oblíbené především pro svoji rozmanitost. Na každém je co objevovat, a tak se mnoho lidí do Řecka vrací opakovaně. Rodiny s dětmi vyhledávají především pláže s dobrým vstupem do moře, největší poptávka je po písečných plážích. „Tento požadavek splňuje například Bulharsko či Tunisko,“ říká Sedlmajerová. Stále více rodin míří také do hotelových komplexů v Turecku, které poskytují kromě komfortního ubytování, příjemného koupání a výborné stravy také bohaté zábavní a sportovní vyžití celé rodině. Některé dokonce disponují vlastním akvaparkem. Mladé páry zase chtějí cestovat především do rušnějších letovisek s bohatým nočním životem. Ideální jsou tak pro ně například Ibiza a Mallorca.

„Mezi golfisty jsou žádané resorty v Turecku a na Kanárských ostrovech. Cyklisti rádi jezdí na Mallorku,“ dává tipy Osúch. Pro ježdění na inline bruslích je vhodný například řecký ostrov Kos se svou širokou sítí cyklostezek a odpovídajícím terénem. Příznivci potápění pak vyrážejí ke korálovým útesům Rudého moře v Egyptě.

Nově třeba do Albánie Cestovní kanceláře přitom nabídku destinací stále rozšiřují o nová místa. Již několik let je tak v nabídce například Černá Hora, kde cestovní kanceláře dále navyšují své kapacity.

Zájem roste také o Severní Kypr, byť se jedná o území bez mezinárodního uznání. „Turisti sem létají vždy linkami, které počítají s technickým mezipřistáním v tureckém městě Antalya,“ říká Sedlmajerová. Severní Kypr nabízí spoustu moderních letovisek s luxusními hotely se službami all inclusive. To vše ale za velmi atraktivní ceny. „Návštěvníci zde mohou bez jakýchkoli komplikací vyrážet na výlety po celém ostrově. Žádná bezpečností nebo jiná opatření ani nepocítí,“ doplňuje Sedlmajerová. Lékařská péče je zde podle ní na standardní evropské úrovni, letoviska i jednotlivé resorty mají obvykle svoje vlastní lékařské ambulance.

Mezi země, které v posledních letech zažívají obrovský zájem turistů, se zařadila rovněž Albánie. Kromě moře jsou zde lákadlem i krásné hory. Nejvíce se jezdí na dračskou riviéru. „Ta nabízí komfortní hotely na pobřeží, čisté moře a pláže i výbornou místní kuchyni,“ říká Pešová. Každým rokem zde vyrůstají nové hotely, ty starší se renovují, aby byly atraktivní pro klientelu ze střední a západní Evropy, která je zvyklá na určitý standard. České cestovní kanceláře sem začaly pořádat zájezdy autobusem a vlastní dopravou loni. Letos se sem již dostanete i charterovými lety.

Některé albánské hotely nabízejí pobyty s all inclusive, častější je ale polopenze. Důvody jsou jednoduché: „V místních restauracích si pochutnáte na výborném jídle doslova za pár korun,“ pochvaluje si Julie Dvořáková, která zde loni s partnerem strávila dva týdny. „Jenom cestování je tu náročnější, protože dopravní infrastruktura není moc dobrá. Takže všechny přesuny trvají mnohem déle, než jsme zvyklí.“

Obávat se nemusíte ani v případě zdravotních potíží. Lékařská péče je v Albánii sice na nižší úrovni než u nás, v turistických letoviscích jsou ale k dispozici soukromé kliniky. Jen je třeba se připravit na to, že často vyžadují platbu v hotovosti za ošetření. Bezpečnostní situace je zde podle údajů na webu ministerstva zahraničních věcí v současnosti na evropské úrovni. Lodí kolem Středomoří...

A Češi objevují také dovolené na lodi. „Trh okružních plaveb je v České republice nejrychleji rostoucím z cestovního ruchu,“ říká Petříčková. V roce 2012 zaznamenal počet rezervací plaveb nárůst o 12 procent, v roce 2013 se pohyboval ve výši 14 procent a loni vzrostla poptávka o 15 procent. Pro letošek se očekává okolo deseti procent.

Luxusní lodě jsou v podstatě plovoucí hotely se službami all inclusive, které však přistanou každé ráno v jiném městě nebo zemi. A velkým lákadlem je i cena. „Některé lodní společnosti nabízejí mimo hlavní sezonu ke dvěma platícím dospělým dvě děti do 18 let zdarma,“ dává tip Hynek Špinar z Eso Travelu.

Lodě disponují širokou škálou vybavení pro sportovní i kulturní vyžití. Bazény, wellness a fitness centra, hřiště, kurzy, dětské koutky s programem a hlídáním, herny s automaty pro teenagery, divadelní i koncertní sál a nechybí ani kasino – to vše je v ceně.

Mezi Čechy jsou nejpopulárnější okružní plavby po Středozemním moři. Týdenní se mimo sezonu dají pořídit již za 12 tisíc korun na osobu, v sezoně pak zhruba od 20 tisíc. „Nejčastěji se na tyto plavby vyjíždí z Janova a Benátek, kam většina klientů volí vlastní dopravu,“ dodává Špinar.

Oblíbený je také pronájem plachetnice se zkušeným kapitánem. Tuto možnost Češi nejčastěji využívají nejen na Jadranu, ale také v Řecku a Itálii.

... nebo podél Ameriky A narůstá zájem rovněž o exotické plavby. „Velmi oblíbené jsou ty po Karibiku, nejčastěji z jihu USA, zejména Floridy, na Bahamy a okolní ostrovy,“ uvedla Sedlmajerová. Jejich ceny jsou ovšem výrazně vyšší než u těch evropských, protože je třeba využít leteckou dopravu do výchozího přístavu. Cena za osobu tak začíná zhruba na 50 000 korunách.

Za exotikou lze vyrazit i v létě, na „klasickou“ dovolenou. „Z celoročních pobytových destinací je často navštěvovaná Dominikánská republika. A dá se jet také do Thajska – prší tu jen v některých oblastech,“ říká Špinar.

Lidové noviny

Publikováno: 13.02.2015