Do SAE v zimní sezóně vyjelo z ČR přes 40.000 turistů

Letošním hitem exotických zájezdů jsou Spojené arabské emiráty (SAE). Za zimní sezónu tam podle odhadu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur zamířilo na dovolenou přes 40.000 českých turistů, meziročně o 30 procent více. Za nárůstem zájmu je zrušení vízové povinnosti v loňském roce, navýšení počtu leteckých spojení a pokles cen letenek. Vyplývá to z ankety ČTK mezi cestovními kancelářemi a agenturami.

"Registrujeme meziroční nárůst prodejů do této země o 56 procent a dobré prodeje do jarních a letních měsíců naznačují, že růst bude pokračovat. Meziročně také výrazně klesla cena průměrné dovolené v SAE o 15 procent," uvedl mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Osúch.

Vízová povinnost pro Čechy do Spojených arabských emirátů skončila loni v březnu. "Jako zásadní důvod nárůstu zájmu o pobyty v SAE vidíme zvýšení leteckých spojení z Prahy do SAE od loňského roku, ze zhruba deseti linek týdně na 15, a zavedení nízkonákladových spojů Praha - Dubaj operovaných leteckou společností Fly Dubai," uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Levnější letenky využívají ve své nabídce i cestovní kanceláře, které ve srovnání s předchozími roky nabízejí zájezdy do SAE za nižší ceny. Dříve byly podle Petříčkové Spojené arabské emiráty považovány za luxusní destinaci, nyní se stávají alternativou k Egyptu. Podle asociace se počet prodaných zájezdů do SAE zvýšil meziročně o 15 procent. V případě individuální turistů pak o 30 procent.

Podle údajů zájezdového portálu Invia.cz vzrostl letos podíl SAE na celkových prodejích exotických zájezdů z deseti na 15 procent. "Z exotických destinací registruje cestovní agentura největší zájem o Egypt, který aktuálně tvoří 36 procent z poptávky po exotice. Zájezdy do SAE jsou aktuálně druhou nejoblíbenější exotickou destinací v letošním roce," uvedl marketingový ředitel Invia.cz Michal Tůma.

"Spojené arabské emiráty jsou pro Čechy celoroční destinací. I přes vyšší teploty do země v létě zamíří kvůli nižším 'mimosezonním' cenám," dodal Osúch.

 

Celý článek: Do SAE v zimní sezóně vyjelo z ČR přes 40.000 turistů

ceskenoviny.cz

Publikováno: 25.02.2015