Na eurovíkend vyrazí o Velikonocích 60 000 českých turistů

Nejpopulárnějšími destinacemi pro jarní eurovíkendy jsou letos Paříž a Řím, roste zájem o termální lázně. Zájezdy do francouzské metropole tvoří 13 procent z celkové poptávky na velikonoční svátky, vyplývá z údajů cestovní agentury Invia. Jen v období Velikonoc vyrazí každoročně na eurovíkendy, tedy krátkodobé pobyty v některé z evropských metropolí, okolo 60 000 českých turistů.

Eurovíkendovým cílům dlouhodobě vévodí Paříž

Velikonoce jsou z pohledu eurovíkendů jedním z nejsilnějších období v roce. Letos je však poptávka vyšší i na květen. „Páteční svátky (1. a 8. května) tomu letos ještě více nahrávají a domnívám se, že jsou i hlavním důvodem letošního vyššího zájmu," vysvětluje mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Oproti loňskému roku je poptávka českých turistů pestřejší. „Obecně dávají Češi přednost poznávacím zájezdům na prodloužený víkend. Přestože v této kategorii dlouhodobě vede právě Paříž, letos registrujeme zvýšený zájem i o výlety do Budapešti, Barcelony, Istanbulu či Florencie," dodal marketingový ředitel Invia.cz Michal Tůma.

Zájem o relaxační pobyty v termálních lázních letos vzrostl o 13 procent oproti loňsku, uvádí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Velmi oblíbené jsou letos také tematicky zaměřené zájezdy - velikonoční a květinové slavnosti v Evropě. Například květinové slavnosti v Holandsku, velikonoční slavnost s ohňostrojem ve Florencii, velikonoční folklór v Budapešti či květinový festival na Madeiře.

Průměrně utrácejí Češi podle údajů Invia.cz za velikonoční pobyty 11 680 korun, což je o 1 120 korun více než v loňském roce. „Eurovíkendy si čeští turisté rok od roku zajišťují častěji sami, naopak na tematické vícedenní poznávací zájezdy využívají služeb cestovních kanceláří. Nejoblíbenější jsou zájezdy s průvodcem do Provence, Andalusie, Toskánska, na Sicílii, Madeiru či Sardinii, s poznáváním nejen historie, ale i gastronomie," dodala tajemnice AČCKA Kateřina Petříčková.

 

Celý článek: Na eurovíkend vyrazí o Velikonocích 60 000 českých turistů

icot.cz

Publikováno: 08.03.2015