Jak vyřešit pět nejčastějších problémů, které zkazí dovolenou

Červenec a srpen jsou podle nepsaného pravidla měsíce, které nám mají sloužit k užívání slunečních paprsků, k letním radovánkám a cestování. Většina z nás má tak právě na některé z červencových nebo srpnových dní naplánovanou svou dovolenou a aktuálně již spíše řeší, co přibalit do kufru, případně jakou výbavu dokoupit.

V následujících řádcích jsme vybrali pět nejčastějších obtíží, jež dovolené komplikují, a zároveň přinášíme tipy, jakým způsobem je řešit, případně jim ideálně rovnou předejít.
...

Problém č. 2: Krach cestovní kanceláře a dlouhá lhůta navrácení peněz

Jedním z častých problémů, jež hatí dovolené, je krach cestovní kanceláře, s níž jsme měli v plánu cestovat. Důsledkem takového bankrotu se totiž nejenže ruší celá naše dovolená, ale začíná také období dlouhého čekání na peníze, které jsme do zájezdu investovali. Může se tak velmi snadno stát, že peníze získáme až po prázdninách, a pokud tak nemáme k dispozici jiné finance, s dovolenou se můžeme rozloučit.

Řešení: Vybírejte si zájezdy u takových cestovních kanceláří, které jsou proti krachu řádně pojištěny. "Cestovní kanceláře musejí mít ze zákona sjednáno pojištění proti úpadku. To však může být v některých případech nedostatečné," sdělil Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia. "Krach cestovní kanceláře však i v případě řádného pojištění znamená pro klienty značné nepříjemnosti. Proto všem našim zákazníkům poskytujeme ke každému zájezdu bezplatnou službu Faktor 100. Pomocí této pojistky klienti obdrží bezprostředně po krachu poukaz na nákup nového pobytu a na svou dovolenou odcestují v plánovaném termínu," doplnil Tůma s tím, že díky pojištění Faktor 100 turistům odpadá i náročná agenda spojená s vymáháním financí za zrušený pobyt.
...

Problém č. 5: Ztráta či krádež dokladů v zahraničí

Největší noční můrou všech cestovatelů je ztráta, nebo dokonce krádež dokladů v cizí zemi. Znamená totiž dlouhou a náročnou agendu s vyřizováním všech náležitostí a zajišťováním náhradních a poté zbrusu nových dokladů. Plánované letní radovánky se tak odsunou na druhou kolej a ve vzpomínkách na dovolenou zbude hořká pachuť.

Řešení: Důležité doklady a větší sumy peněz ideálně ponechávejte v hotelovém sejfu a neberte je s sebou na pláž. Rovněž je dobré pořídit si fotokopie všech dokumentů a ty nechávat na hotelovém pokoji. Jako prevenci nikdy neponechávejte všechny doklady v tašce na jednom místě i s penězi, aby nebyly lákadlem pro zloděje. "V případě, že se v zahraničí setkáte s krádeží nebo ztrátou dokladů, obraťte se na místní policii, tam s vámi sepíší protokol o ztrátě nebo krádeži příslušných dokladů. Druhým krokem by mělo být kontaktování zastupitelského úřadu České republiky, kde vám vystaví náhradní doklady," vysvětluje Michal Tůma z cestovní agentury Invia. "Pro tyto případy je dobré zjistit si ještě před cestou kontakty na klíčové úřady v dané destinaci. Zároveň doporučujeme si pečlivě zaznamenat telefonní kontakt na asistenční služby k cestovnímu pojištění. Tam vám poradí, jak postupovat v případě problémů. Navíc jsou schopni zajistit tlumočení," dodal Tůma.

 

Celý článek: Jak vyřešit pět nejčastějších problémů, které zkazí dovolenou

tyden.cz

Publikováno: 21.06.2015