Dovolené v Tunisku lidé neruší

Lidé na Klatovsku se zájezdů kvůli možnému nebezpečí nevzdávají. Nechtějí přijít o značné peníze

 

Klatovsko – Teroristé a uprchlíci. To jsou v současné době „strašáci“, kteří znepříjemňují plány zahraničních dovolených. Většina lidí ale své zájezdy neruší. Nechtějí se poddávat strachu nebo přijít o peníze, které zaplatili.

„Máme zaplacený zájezd do Tunisu, kam máme letět na začátku srpna. Ve chvíli, kdy se tam střílelo na pláži, tak jsme ho chtěli okamžitě zrušit. Hlavně proto, že s námi jede osmiletý syn. Bohužel jsme ale měli smůlu a naše cestovka neumožňovala změnu destinace ani zrušení zájezdu, aniž bychom přišli o spoustu peněz. Vypočetli nám to na třetinu, což mi přijde dost,“ řekla Martina Černá z Klatov.

Přiznává, že si dovolenou neužijí, jak plánovali. „Budeme určitě neustále ve střehu, nepustíme na krok syna samotného a myslím, že bude panovat strach a napětí. Uvidíme,“ dodala Černá.

Podobně se k tomu postavilo i mnoho dalších cestujících, kteří plánují cestu do dalších zemí. „Bohužel, všude je něco. Nyní vybrat destinaci, kde by se nic nedělo, nejde. Je to strašné, ale je to tak. My jedeme do Itálie a jisté obavy máme taky. Kdybychom se řídili strachem, tak se nepodíváme nikam,“ sdělil Matěj Stránský ze Sušice.

To, že s událostí v Tunisu se rozjela vlna dotazů a žádostí o zrušení zájezdů, potvrdil i marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která má pobočku v Klatovech, Michal Tůma. „Vzhledem k tomu, že Tunisko bylo sedmou nejoblíbenější destinací pro letošní léto, registrujeme velké množství dotazů. Kontaktovala nás zhruba polovina klientů, kteří mají zakoupený zájezd do Tuniska. Všem klientům se snažíme poskytnout potřebné informace a nabídnout možnost výběru alternativní dovolené nebo zrušení pobytu. Bezplatné zrušení nabízí v tuto chvíli pouze cestovní kancelář Fischer. Ostatní, které mají v nabídce více destinací, zdarma nabízejí výměnu pobytu. Aktuálně vyřizujeme stovky požadavků klientů,“ uvedl Tůma a dodal, že poptávka po dovolených v Tunisku po útoku neustala. Na tom se shodly i další oslovené cestovní agentury.

Klatovský deník

Publikováno: 10.07.2015