Děti se svými rodiči cestují stále častěji, posilují se rodinné vazby a zlepšují znalosti ve škole

V České republice aktuálně roste podíl rodin, které cestují se svými dětmi na zahraniční dovolenou.

Tento trend podle odborníků na výchovu významně posiluje rodinné vazby. Cestování navíc pomáhá dětem i ve škole. Kromě možnosti zlepšování jazykové výbavy se zdokonalují v zeměpisných znalostech, seznamují se také se specifiky různých zemí a národů. Prodejci zájezdů či vybavení pro cesty potvrzují trend cestování s dětmi již od útlého věku.

Cestování dětí s rodiči již od útlého věku je podle odborníků soudobým fenoménem. Tento trend přímo souvisí s přirozeným vývojem společnosti, která se stále více globalizuje. „Při společném cestování se utužují rodinné vztahy, děti sdílejí zážitky a volný čas se svými rodiči. Dítě také není v okamžiku cesty rodičů takzvaně odložené a nenarušuje se intimní vztah mezi dítětem a rodičem,“ popisuje význam rodinného cestování Tomáš Čech, předseda České pedagogické společnostia docent na Pedagogické fakultě Palackého univerzity v Olomouci. Nárůst zájmu o společné cestování rodičů s dětmi potvrzuje i poptávka prodejců zájezdů. „Zájem o rodinné dovolené za uplynulých pět let významně narostl. Trend cestování rodin s dětmi potvrzuje i zvyšující se průměrný počet osob na jednu objednávku, který letos v létě dosáhl tří cestujících na smlouvu,“ potvrdil nárůst zájmu o rodinné dovolené Michal Tůma, marketingový ředitel z cestovní agentury Invia, která je největším prodejcem dovolených přes internet na českém trhu.

Cestovní kanceláře na vzniklý trend reagují a nabídku zájezdů přizpůsobují požadavkům rodin s malými dětmi. V katalozích lze běžně narazit na označení rodinná dovolená nebo baby friendly pobyt. Klienti v tomto případě očekávají možnosti zapůjčení dětských postýlek, židlí či chůviček. „Turisté při cestování s dětmi volí dovolenou s písčitou pláží, mělkým přístupem do moře a zábavními aktivitami v okolí hotelu. Klientům doporučujeme, aby volili destinace, kde délka letu je v rozmezí dvou až tří hodin. Proto je u rodin oblíbené ŘeckoChorvatskoItálie nebo Bulharsko,“ informoval Michal Tůma z cestovní agentury Invia.

 

Celý článek: Děti se svými rodiči cestují stále častěji, posilují se rodinné vazby a zlepšují znalosti ve škole

accka.cz

Publikováno: 22.09.2015