V prodeji zimních dovolených vede Itálie a Rakousko

Zatímco v létě o dovolených rádi objevujeme nová místa, v zimě spoléháme na jistotu. Největší zájem je tak letos o pobytové zájezdy v italských Alpách.

„Bezkonkurenčně vede Itálie – tam se prodá až 58 procent zimních pobytů – a mezi lyžařskými středisky italské Livigno s 11 procenty. Za oblibou Livigna kromě sportovního vyžití stojí také místní bezcelní zóna, kde mohou turisté výhodně nakupovat,“ řekl Právu Michal Tůma, marketingový ředitel Invie, která na internetu nabízí zájezdy více než 300 cestovních kanceláří. Podle něj se průměrná cena na osobu letos za pobyt v Livignu vyšplhá na 8500 korun.

Na druhém místě v oblíbenosti se umístilo Rakousko (31 procent zájezdů), ze středisek jsou shodně se sedmi a půl procenta na druhém a třetím místě italská Aprica a rakouský Kaprun. Ten je podle odborníků oblíbený hlavně kvůli své dobré dopravní dostupnosti. Z Prahy i Brna se tam dá dojet za pět hodin.

...

„Při pobytu s cestovními kancelářemi vítají lidé bonusy, které jsou k vybraným zájezdům poskytovány. Při včasném nákupu klienti získají např. pobyt pro děti zdarma. V ceně některých pobytů jsou skipasy i slevy na ně, někde dostanou i dálniční známky do Rakouska,“ dodává Tůma.

U lyžařských dovolených mezi našimi turisty jednoznačně vedou pobyty na dva až čtyři dny. Takzvané prodloužené víkendy volí 67 procent cestovatelů, na týden jezdí lyžovat 28 procent klientů CK a delší zimní dovolenou si dopřává jen pět procent cestovatelů. Polovina lyžařů pak preferuje zájezdy s polopenzí. Do lyžařské dovolené investujeme v průměru 6301 korun na osobu.

 

Celý článek: V prodeji zimních dovolených vede Itálie a Rakousko

novinky.cz

Publikováno: 12.11.2015