Silvestry trávíme nejraději na horách

Štědrý den u moře, Silvestr na horách. To je už mnoho let obvyklý scénář, podle kterého tráví obyvatelé Česka sváteční dny na konci roku. Ani letos neudělají výjimku.

„Proti loňsku si silvestrovský pobyt pořídilo u naší cestovní agentury o dvaadvacet procent klientů víc. Největší zájem je o rakouská lyžařská střediska, ale ani ta tuzemská nezůstávají stranou. Poptávka se meziročně zvýšila dokonce o 72 procent,“ řekl Právu Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia. Ta je největším on-line prodejcem zájezdů na našem trhu.

Do Alp i do Beskyd

Podle Tůmy zájezdům na hory dalo přednost 53 procent jejich zákazníků. S cestovkou se jezdí hlavně do alpských středisek, kromě Rakouska a Itálie i do Francie. Za lyžování v Rakousku zájemci zaplatili v průměru 9941 Kč, za Itálii dokonce 12 531 korun. Největší zájem je u většiny cestovních kanceláří o šestidenní pobyty.

„Vyšší zájem o Alpy je dán i stálými podmínkami pro lyžování ve vyšších nadmořských výškách. Provozovatelé našich skiareálů totiž nyní bojují s nedostatkem sněhu. A kvůli vysokým teplotám bylo dosud velmi obtížné svahy uměle zasněžovat,“ dodal.

...

Nové cíle

Stále oblíbenějším způsobem, jak přivítat nový rok, je i odpočinek na prosluněné pláži. Do exotických zemí za teplem tak míří 42 procent turistů. „Letos výrazně vzrostla poptávka po zájezdech na Kanárské ostrovy, brzy byly vyprodány,“ upozornil Tůma s tím, že Češi letos na Silvestra proti loňsku vyhledávají nové a netradiční destinace.

Míří i do Senegalu, Zanzibaru, Venezuely, Ománu nebo na Burundi. Exotická dovolená vyjde v průměru na 33 646 korun na osobu. Pět procent zákazníků dává přednost silvestrovským poznávacím pobytům.

Právě v poměru poptávky mezi lyžařskými a exotickými pobyty se liší prodej zájezdů na Štědrý den a na Silvestra. Vánoce totiž čeští cestovatelé raději tráví u moře. Podíl exotických dovolených přes vánoční svátky tvořil dokonce 71 procent. Nejoblíbenější destinací na Štědrý den byl letos Egypt, dále pak Spojené arabské emiráty a Kanárské ostrovy.

 

Celý článek: Silvestry trávíme nejraději na horách

novinky.cz

Publikováno: 30.12.2015