S dětmi na lyže? 8 zásad pro spokojenou zimní dovolenou

Dovolená s dětmi na svahu má svá specifika. Pokud jste dosud vyráželi na hory v páru či partě a od rána do večera brázdili neúnavně svahy, bude pro vás pobyt na horách s dětmi zcela nová disciplína. Přečtěte si naše tipy, jak pobyt správně vybrat a jak děti na sněhu zabavit, aby se zimní dovolená stala příjemnou tradicí. Pokud přípravu nepodceníte, máte velkou šanci dětem předat celoživotní lásku k horám i lyžování.


1. Termín je odrazový můstek

V první řadě pečlivě zvolte termín, kdy chcete na cestu vyrazit. Pokud totiž plánujete dovolenou na horách s dětmi, které nejsou zkušenými lyžaři, volte dny bez přeplněných svahů. Proto se raději vyhýbejte vánočním svátkům a víkendům. V lyžařských střediscích je tradičně nejméně lidí uprostřed týdne. Nebudete se tak muset bát dlouhých front, obsazení školy lyžování ani zbytečných úrazů. Dobře naplánovat termín je důležité zvláště v případě, pokud se na cestu vydáváte s více rodinami. Ubytovací kapacity pro větší skupiny jsou totiž brzy vyprodány, je tak třeba hotely či horské chaty včas rezervovat.

2. Mírné svahy a školy lyžování

Při výběru střediska je pro rodiny s malými dětmi nejdůležitější, aby nabízelo dostatek svahů pro začátečníky. Výhodou jsou například svahy, na které nemají přístup snowboardisté, nebo prostory vyčleněné přímo pro začínající lyžaře. Důležitá je i nabídka lyžařských škol. Kurzy lyžování vám ušetří nejen nervy, ale poskytnou vám čas pro vlastní brázdění svahů. Raději si ale na internetu zkontrolujte aktuální hodnocení kurzů, například si zjistěte, počet dětí na jednoho instruktora. Středisko volte i podle trasy, dlouhé cesty jsou pro děti náročné. Kromě tuzemských středisek je dobře dostupné třeba Rakousko. Například z Prahy do Kaprunu cesta netrvá déle než 5 hodin.

3. Srub pro rodinu nestačí

Při volbě ubytování, dávejte přednost hotelům a chatám, u kterých jsou v blízkosti sjezdovky. Když vyrážíte na svah s dětmi, musíte nést velké množství vybavení. Proto oceníte, když nebudete muset zdolávat náročnou trasu. Navíc se děti běžně rychle unaví a je výhodou, když si mohou jít na chvíli odpočinout. Hlavně zapomeňte na romantické sruby, které jste měli dříve v oblibě. „Vybírejte ubytování, které nabízí dostatečné zázemí pro děti. Pokoje by měly mít vlastní sociální zařízení, dostatek prostoru na hraní a výhodou je i dětský koutek v budově,“ sdělil Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je největším on-line prodejcem zájezdů na českém trhu. „Pokud vyrážíte na hory i s těmi nejmenšími, informujte se, zda mají v hotelu k zapůjčení dětské postýlky, židličky a další potřeby. Výbava na zimní dovolenou s rodinnou je už tak hodně rozsáhlá a vše by se vám tak do auta určitě nevešlo,“ radí Michal Tůma. Rodiny si s oblibou rezervují apartmány s kuchyňkou, mohou tak dětem snadno zajistit běžnou stravu, na kterou jsou zvyklé.

4. Zajistěte odpočinek a zábavu

Pokud vyrážíte na týdenní dovolenou, počítejte s tím, že dny na svahu budete muset proložit jinými aktivitami. Celodenní pobyty na lyžích jsou pro děti náročné. Hledejte tedy střediska, v jejichž okolí naleznete například kluziště, prostor pro sáňkování nebo jiné atrakce. Pokud se chystáte do středisek s vyšší nadmořskou výškou, zařaďte do svého programu více odpočinkových aktivit. Toto prostředí je totiž zvláště pro děti vysilující. „Rodiny s dětmi při volbě lyžařské dovolené stále častěji kladou důraz na dostupnost wellness služeb. V bazénu je totiž možné děti dobře zabavit, a navíc vhodně uvolnit svaly unavené lyžováním,“ upozornil Michal Tůma, z cestovní agentury Invia, která nabízí širokou nabídku lyžařských zájezdů.

 

Celý článek: S dětmi na lyže? 8 zásad pro spokojenou zimní dovolenou

fashion.cz

Publikováno: 11.01.2016