Češi mění kurz dovolených. Místo Turecka a Tuniska volí bezpečnější země

V roce 2016 se zřejmě přepíše mapa zemí, do kterých Češi nejvíce jezdí či létají na dovolené. Nasvědčují tomu prodeje zájezdů na léto. Namísto Turecka a Tuniska dává mnoho Čechů raději přednost bezpečnějšímu Bulharsku či Chorvatsku.

...

Prodeje zájezdů s předstihem na letošní léto skrze agenturu Invia.cz ukazují, že Češi vyhledávají bezpečnější destinace a opouštějí některé země. Největší propad hlásí agentura, která přeprodává zájezdy od tří stovek cestovních kanceláří, u Turecka. Zatímco loni se podílelo na prodejích takzvaných „first minute“ zájezdů 15,5 procenty a bylo druhou nejoblíbenější destinací, letos propadlo až na šesté místo a na prodejích se podílí jen šesti procenty. Nejnovější útoky v Istanbulu se do těchto čísel zatím nepromítly.

Podobně je na ústupu také Tunisko, které kleslo o polovinu a Egypt, který ztratil třetinu. Češi naopak více kupují zájezdy do bezpečnějších destinací - zejména Bulharska, o které je dvojnásobný zájem, a Chorvatska, ale také Španělska a Itálie.
„Poptávka po dovolené v evropských zemích, které jsou všeobecně vnímány jako bezpečné, bude letos bezesporu narůstat,“ sdělil iDNES.cz marketingový ředitel agentura Invia.cz Michal Tůma. Podle něj proto zájezdy mohou být brzy vyprodány nebo mohou zdražit.

 

Celý článek: Češi mění kurz dovolených. Místo Turecka a Tuniska volí bezpečnější země

idnes.cz

Publikováno: 12.01.2016