U first minute zájezdů vede Bulharsko a Chorvatsko

Preference destinací pro letní dovolenou se u českých turistů oproti loňskému roku změnily. „Kvůli nejasné společensko-politické situaci se čeští turisté při volbě letní dovolené spíše přiklánějí k tradičním evropským cílům. V aktuální poptávce v režimu first minute tak výrazně posílil zájem o tradiční evropské destinace, které jsou cenově dostupné a stabilní. Lidé mají letos největší zájem o Bulharsko a Chorvatsko. Zájem je i o Španělsko a Itálii,“ uvádí Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia.

Výrazně vyšší zájem je také o dovolenou na Kanárských či Kapverdských ostrovech, kde se poptávka oproti loňské sezóně více než zdvojnásobila. Znatelně naopak poklesl zájem českých turistů o Turecko, a to o 9,5 procentních bodů. Nižší poptávka než před rokem je též o dovolenou v Řecku. Ve stejném období se loni prodalo o 20 % více zájezdů než letos.

Ceny zájezdů stoupají. Zlevnily jen Kapverdy

Rozdíl existuje také v průměrné ceně prodaného first minute zájezdu. „V letošním roce Češi do své letní dovolené investují v průměru 13 532 Kč na osobu, což je o 692 Kč více než loni. Cena rostla u oblíbených evropských destinací v průměru o 1 500 Kč. V případě nejpopulárnějšího Řecka šlo konkrétně o meziroční nárůst ceny prodaného zájezdu o 1 635 Kč. Průměrná dovolená na řeckých ostrovech zakoupená v režimu first minute tak letos vyjde na 15 916 Kč na osobu. Výrazně poklesla naopak průměrná cena prodaného zájezdu na Kapverdské ostrovy. Snížila se o bezmála 5 000 Kč na 22 759 Kč za osobu,“ dodává Tůma.

 

Celý článek: U first minute zájezdů vede Bulharsko a Chorvatsko

e15.cz

Publikováno: 25.01.2016