Analýza prodeje zájezdů Invia: Češi v létě volili především all inclusive a letecky

Letní sezóna dovolených se u Čechů i letos nesla v duchu osvědčených evropských destinací. Mezi nejoblíbenější dovolenkové země se tradičně zařadilo Řecko a Chorvatsko. Nárůst objednávek o celých 30 % pak cestovní agentura Invia zaznamenala v případě Bulharska a Španělska. Češi pro svou dovolenou nejčastěji volili stravování v podobě all inclusive služeb a leteckou dopravu, ubytovávali se především ve tříhvězdičkových hotelech. Využít mohli také snížených cen zájezdů, některé meziročně zlevnily až o dva tisíce korun.

Tradičně nejvyhledávanějším cílem turistů jsou řecké ostrovy. Řecko tak v létě tvořilo 26% podíl na celkovém prodeji dovolených u cestovní agentury Invia. Druhou příčku v žebříčku nejoblíbenějších destinací zaujalo Chorvatsko s 15% podílem a třetí pozici obsadilo Bulharsko se 14% podílem na prodeji zájezdů u cestovní agentury Invia. „Právě v případě Bulharska došlo k výraznému nárůstu poptávky oproti loňskému roku. Cestovní agentura Invia registrovala meziroční zvýšení v počtu objednávek dovolené do bulharských letovisek o 31 %. Obdobný nárůst zájmu zaznamenala agentura i v případě prodeje zájezdů do Španělska,“ vysvětlil Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je největším prodejcem zájezdů přes internet na tuzemském trhu.

...

Zájezdy oproti loňsku zlevnily

Češi letos v létě utráceli za dovolenou v průměru 12 232 Kč na osobu, což je o 676 Kč méně než v loňské letní sezóně. Za poklesem průměrné ceny prodaných zájezdů stojí především snižování cen pobytů, k němuž v letošní sezóně došlo. „Z desítky nejpopulárnějších turistických cílu bylo nejvíce zlevněno Turecko. Průměrná cena prodaného zájezdu do této destinace letos činila 14 548 Kč na osobu, což je o 1 933 Kč méně než loni. Čtyřčlenná rodina tak na své dovolené mohla oproti loňsku ušetřit bezmála 8 tisíc,“ dodal Michal Tůma z cestovní agentury Invia, která letos v létě zprostředkovala dovolenou pro více než 200 tisíc lidí.

...

Doprava letadlem zůstala nejoblíbenější, zvolily ji dvě třetiny turistů

Zákazníci cestovní agentury Invia se v létě dopravovali na svou dovolenou nejčastěji letadlem. Letecké zájezdy tvořily na celkovém prodeji dovolených dokonce 65 %. Průměrná cena prodaných leteckých pobytů pak letos činila 15 546 Kč na osobu. „Turisté si oproti loňskému roku také častěji zajišťovali dopravu sami. Zájem o vlastní dopravu meziročně stoupl o tři procentní body, tento druh přepravy tak tvořil 27% podíl na celkovém prodeji dovolených,“ doplnil Michal Tůma z cestovní agentury Invia a dodal, že za zájezdy s vlastní dopravou zaplatili turisté letos průměrně 5 711 Kč. Autobusovou dopravu pak v letošní sezóně volilo nejméně turistů, tvořila pouze 8 % z celkového prodeje dovolených.

Celý článek: Analýza prodeje zájezdů Invia: Češi v létě volili především all inclusive a letecky

ttg.cz

Publikováno: 05.10.2016