Čeští turisté se vrací na Kos. Zájem mají i o méně známé Řecké ostrovy

Řecko patří dlouhodobě k nejpopulárnějším prázdninovým destinacím Čechů. Jinak tomu nebude ani v letošní sezóně, kdy dovolenou v Řecku volí dle aktuálních údajů cestovní agentury Invia dokonce o 90 % více osob než vloni. Přestože nejvíce turistů i letos vyrazí do známých center, stále více cestovatelů má zájem o menší a méně známé řecké ostrovy. Šestkrát více turistů se letos vydá na ostrov Kos, popularitě se těší také Kefalonie nebo ostrov Samos.

Zvýšený zájem o cestování do Řecka registruje cestovní agentura Invia napříč všemi turistickými letovisky. Nejvyšší podíl na prodeji zájezdů zaujímají stejně jako loni především větší ostrovy typické skvělou úrovní služeb pro turisty. Například na Krétu letos v létě vyrazí více než čtvrtina turistů, kteří cestují do Řecka. „Tradičně velmi populární je také Rhodos, kam letos míří téměř třikrát více českých cestovatelů. Rhodos tak letos zaujímá dokonce 21% podíl z prodeje všech First Minute zájezdů do Řecka,“ informoval Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, jež je jedničkou na českém trhu v oblasti prodeje dovolené přes internet. Čtveřici nejnavštěvovanějších ostrovů poté uzavírají Korfu a Zakynthos.

Trendem, který lze u tuzemských turistů v letošní sezóně pozorovat, je větší zájem o méně známé ostrovy. Například ostrov Kefalonia si pro svou dovolenou zvolilo až třikrát více lidí než vloni. Zájem o ostrov Samos ležící v Egejském moři je dokonce více než pětinásobný. „Největší nárůst poptávky oproti loňské sezóně zaznamenáváme v případě prodeje zájezdů na ostrov Kos. Ten meziročně volí šestkrát více turistů. Kos se tak letos vrací mezi oblíbené turistické cíle a stává se dokonce pátým nejpopulárnějším řeckým ostrovem,“ dodal Michal Tůma z cestovní agentury Invia, která nabízí stovky zájezdů do Řecka.

Turisty lákají nové cíle: 3 trendy řecké ostrovy

Za poznáním řecké historie na ostrov Samos

Ostrov Samos byl již v období před naším letopočtem považován za most mezi Řeckem a východními státy. V období starověkého Řecka tak patřil mezi nejvyspělejší centra v egejské oblasti. A jeho bohatá historie vás zaujme i v dnešní době. Narazit můžete na starobylý akvadukt, chrám Heraion zasvěcený bohyni Héře nebo na Pythagoreion odkazující na světoznámého matematika a filozofa Pythagora, který se zde narodil. Ostrov však nabízí též bohatou přírodu, rozličné skalní útvary a velké množství zeleně. Místní oblázkové a písčité pláže jsou považovány za jedny z nejhezčích v celém Řecku, Samos navíc leží pouze dva kilometry od tureckého pobřeží. V rámci dovolené tak můžete snadno vycestovat i do jiné země a okusit koupání například v nedalekém tureckém letovisku Kusadasi.

Tip na dovolenou:

Samaina Inn ****, 8 dní, letecky, polopenze, od 17 680 Kč, více zde

Kos nadchne cyklisty i milovníky výletů

Dovolená na ostrově Kos je ideální pro milovníky cyklistiky nebo pěších výletů. Rovinatý ostrov totiž nabízí celou řadu upravených stezek a cest, které lze využít pro krátké procházky i celodenní túry. Historicky je ostrov spjat zejména se jménem slavného lékaře Hippokrata. Jeho odkaz připomíná letní festival i památný platan. K nejvýznamnějším pamětihodnostem na ostrově poté patří Johanitská pevnost nebo unikátní antická nemocnice Asklepion. Koupání v moři může oživit například návštěva termálních pramenů, které připomínají tektonický původ ostrova, nebo vyhaslé sopky na ostrově Nisyros.

Tip na dovolenou:

Apollon ****, 8 dní, letecky, All inclusive, od 18 892 Kč, více zde

Kefalonie nabídne adrenalin i krásné vyhlídky

Ostrov Kefalonie v Jónském moři zaujme především horolezce a milovníky divoké přírody. Najdete zde totiž horu Mega Soros, která je s výškou přes 1 600 metrů nejvyšším vrcholem celého Jónského souostroví. Po náročném výšlapu na vrchol hory vás čeká dechberoucí vyhlídka na celý ostrov, narazit ale můžete rovněž na vzácné kefalonské jedle nebo stáda divokých koní. Mezi další zajímavé přírodní úkazy na ostrově patří například Dračí jeskyně vyzdobená barevnými krápníky, jezero Melisani nebo mořské mlýny v Katavothres, které patří k světovým raritám. Kontrastem k nespoutané přírodě jsou poté čisté pláže, ale i rozlehlé vinice, jež na ostrově též najdete.

Tip na dovolenou:

Hotel Porto Skala Village ****, 8 dní, letecky, polopenze, od 15 790 Kč, více zde

Celý článek: Čeští turisté se vrací na Kos. Zájem mají i o méně známé Řecké ostrovy

zpravodajstvi24.cz

Publikováno: 21.03.2017