10 tipů na nejlepší lyžařské lokality

Praha, 27. prosince 2011

 

Zima už je v plném proudu a většina Čechů si neumí toto období představit bez lyžařské dovolené. Mezi českými lyžaři jsou nejpopulárnější střediska v Itálii, Rakousku a Francii. Tyto areály totiž nabízejí výborné sněhové podmínky, kvalitní služby a mnohakilometrové, perfektně upravené sjezdovky. Poradíme vám, kde v Evropě naleznete nejlepší lyžařská centra pro dokonalou zimní dovolenou.

Při výběru lyžařského pobytu je samozřejmě nezbytné zhodnotit kvalitu nabízených služeb v daném skicentru. „Při volbě pobytu se zaměřte nejen na celkovou délku sjezdovek, běžeckých tratí a snowparků, ale i na nelyžařské aktivity. Po dlouhém pobytu na sjezdovce je totiž vhodné dát ulevit namáhaným svalům v bazénu nebo wellness centru,“ uvedl Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia.cz, která je největším on-line prodejcem zájezdů na českém trhu. „Co se týče ubytování, Češi preferují při výběru lyžařských zájezdů spíše apartmány bez stravy, ale s vybavenou kuchyní. Díky tomu ušetří jak za nocleh, tak stravu,“ doplnil Tůma.

Itálie

Val di Fiemme

Českými turisty nejnavštěvovanější italské lyžařské středisko Val di Fiemme nabízí širokou paletu sjezdařských terénů s propracovaným systémem zasněžování. Nechybí zde ani speciální snowboardové sjezdovky a celkem 150 km běžeckých tratí. Výhodou je, že v rámci platnosti skipasu jsou běžně zahrnuty bazény, bruslení, noční lyžování a samozřejmě skibus. Ve ski areálu lze sehnat ubytování v luxusních hotelech i apartmánech za nízké ceny. Například ubytování pro jednu osobu na týden lze pořídit od 3 000 Kč v apartmánu pro čtyři, cena v sezóně může být ještě vyšší. I když je areál vzdálený z Česka zhruba 700 km, cesta je díky dálnici velmi rychlá a pohodlná.

Sella Ronda

Lyžařský okruh Sella Ronda bývá označován za největší lákadlo oblasti Dolomiti Superski a pravděpodobně jde o nejznámější skitour v Evropě. V propojených areálech je možné lyžovat na neuvěřitelných 250 sjezdovkách o celkové délce takřka 400 km a využívat při tom 170 lanovek a vleků. V samém středu lokality leží monumentální horský masiv Gruppo del Sella, který je v obou směrech obtočen soustavou lanovek propojujících různorodou a bohatou lyžařskou nabídku do jediného celku. Za týdenní pobyt v tomto italském středisku zaplatíte od 3 000 Kč za osobu při obsazení apartmánu pro 4 osoby.

Alta Valtellina

Oblast Alta Valtellina leží v nejsevernějším cípu Lombardie. Nejznámější z místních středisek, Livigno, nabízí 65 km širokých sjezdovek, jeden z nejlepších snowparků v italských Alpách i precizně fungující síť skibusů. Výhodou okolních středisek San Colombana i Santa Cateriny jsou poloprázdné svahy stále zalité sluncem i možnost vyzkoušet si lyžování ve volném terénu s freeridovými instruktory. V oblasti vyvěrají termální prameny, takže klienti mohou navštívit bazénový a wellness komplex v Livignu nebo městské lázně v Bormiu. Jako perlička se nabízí možnost levných nákupů v Livignu coby poslední bezcelní zóně EU. Cena ubytování v Santa Caterině po dobu sedmi dní vyjde zhruba na 2 800 Kč na osobu. Za obdobný pobyt v Livignu zaplatíte 4 000 Kč, což je nejdražší středisko v Alta Valtellině.

Madonna di Campiglio

Středisko Madonna di Campiglio je propojeno panoramatickou kabinovou lanovkou se sousední Marillevou/Folgaridou i s atraktivním Pinzolem, díky čemuž nabízí maximální lyžařské vyžití. Na milovníky adrenalinu čekají nejnáročnější sjezdovky, na ostatní lyžaře nepřeberná nabídka středně těžkých tratí a v neposlední řadě také tratě zcela nenáročné, pro děti a začátečníky. Návštěvníci mají možnost zakoupit si celoplošný skipas pro velmi rozsáhlou oblast 8 středisek. Za zmínku stojí vyhlášený snowpark Ursus, možnost nočního lyžování i kvalitní podmínky pro běžkaře. Ubytovat se lze v útulných rezidencích s vybavenými apartmány s cenou minimálně 3 000 Kč za týden na osobu.

Tonale - Ponte di Legno

Dvě vzájemně se doplňující lyžařská střediska Tonale a Ponte di Legno představují dokonalou souhru služeb. Lákadlem je především lyžování na ledovci Presena ve výšce více než 3000 metrů i velké množství kvalitních černých a středně těžkých sjezdovek. Vše doplňují výborné podmínky pro skialpinismus i desítky kilometrů tras vhodných pro adrenalinové lyžování. Samozřejmostí je kvalitní infrastruktura a nabídka ubytování a ostatních služeb v různých cenových kategoriích, ale vždy v blízkosti sjezdovek. Počítejte však, že si zde za ubytování připlatíte. Běžná cena se totiž za týdenní pobyt pohybuje kolem 4 000 Kč.

Rakousko

 

Zillertal 3000

Oblast Zillertal 3000 tvoří tři skiareály a patří k ní i nejpopulárnější rakouský ledovec Hintertux s  celoročním lyžařským provozem ve výšce více než 3200 m. Mezi skiareály jezdí kyvadlový skibus, celková délka všech sjezdovek přesahuje 140 km. Výzvou pro odvážné je nejprudší sjezdovka v Rakousku s příhodným názvem Harakiri. Na snowboardisty čekají dva snowparky s mnoha atrakcemi, příznivci pěší turistiky zase mohou vyrazit na některou z celkových 250 km značených zimních pěších tras. Volné chvilky lze využít k návštěvě aquacentra v Mayhofenu. Pokud pro zimní týdenní dovolenou zvolíte tuto oblast, tak zaplatíte za ubytování každé osoby minimálně 2100 Kč.

Kitzbühel

Jedno z nejexkluzivnějších středisek, známé nejen díky extrémně náročné sjezdovce Streif, kde se každoročně koná závod Světového poháru. Z Prahy je Kitzbühel vzdálené pouhých 460 km, z Brna 520 km, a to pohodlnou cestou po dálnici. Na příznivce jednoho prkna čeká v Kitzbühelu snowboardová aréna. Nároční lyžaři mají možnost zakoupit si komplexní skipas a prolyžovat také ostatní střediska Kitzbühelských Alp. Jelikož oblast nepatří k nejlevnějším, dobrým tipem pro návštěvníky je cenově přijatelnější ubytování ve vesničce Uttendorf propojené s Kutzbühelským areálem lanovkou. Zde si můžete pronajmout apartmán na 7 dní již za 1 600 Kč na osobu.

Kaprun – Zell am See

Oblast v okolí Kaprunu a Zell am See tvoří tři lyžařská střediska s celkovou délkou 138 km sjezdových tratí všech stupňů obtížnosti. V ceně skipasu je zahrnuta hustá a výborně fungující síť skibusů. Pro návštěvníky je připravena široká nabídka ubytování v hotelových pokojích i apartmánech, kde vyjde týdenní pobyt zhruba od 2 600 Kč za osobu. Další možností je cenově výhodnější ubytování v Maishofenu, který je se Zell am See propojen skibusem. Zkušení lyžaři ocení velké množství náročných černých sjezdovek na hoře Schmittenhöhe, Maiskogel je naopak velmi vhodný pro začátečníky a rodiny s dětmi. Lyžařskou nabídku doplňují různorodé běžecké tratě – od sportovních až po vyhlídkové.

Schladming – Dachstein Tauern

Rozsáhlá oblast Schladming tvořená 9 skiareály, mezi něž náleží i Dachsteinský ledovec, má pro české klienty velkou výhodu – leží totiž jen něco přes 400 km z Prahy i Brna. Lyžařští dobrodruzi si mohou zakoupit kompletní skipas, zahrnující možnost lyžování na sjezdovkách o celkové délce 860 km. Adrenalinoví nadšenci si nenechají ujít freeridovou legendu Edelgriess, 18 km dlouhý sjezd hlubokým sněhem. Místní technickou lahůdkou je kombinovaná kabinkovo-sedačková lanovka Sun Jet v Hochwurzenu. Oblast je díky 472 km upravených běžkařských tratí rájem příznivců bílé stopy. Počítejte s tím, že například za apartmán pro 6 lidí zaplatíte na osobu při týdenním pobytu minimálně 3 400 Kč. V lokalitě lze však najít i levné penziony.

 

Francie

Savoie

Trois Vallées neboli Tři údolí jsou nejrozsáhlejší a nejvyhledávanější lyžařská oblast na celém světě s celkovou délkou 610 km sjezdovek. Díky sněhovým podmínkám a systému zasněžování se zde lyžuje osm měsíců v roce, přičemž terén tvoří sjezdovky všech stupňů obtížnosti. Oblast nabízí i možnost dobrodružného lyžování mimo vyznačené tratě. „Při výběru lyžařského zájezdu volte střediska s takovými terény a sjezdovkami, které odpovídají vašim lyžařským dovednostem. Pokud jedete s rodinou či přáteli a máte mezi sebou začátečníky, není problém nalézt ski areály, které nabízejí vyžití pro všechny úrovně lyžařů,“ vysvětlil Michal Tůma z cestovní agentury Invia.cz. Klienti si mohou zakoupit skipas jak pro jedno lyžařské středisko, tak i kompletní skipas pro celý komplex. V tomto středisku lze sehnat týdenní ubytování od 3 500 Kč na osobu.

 

Fotografie ke stažení

Fotografie lyžařských lokalit si můžete stáhnout zde.

Publikováno: 27.12.2011