Přes 70 % seniorů odjíždí na dovolenou mimo turistickou sezónu, v říjnu preferovali Řecko

Praha, 30. říjen 2012

Více než 70 % českých seniorů odjíždí na zahraniční dovolenou mimo hlavní turistickou sezónu, zejména preferují zájezdy s říjnovým termínem. Letos v říjnu senioři nejčastěji volili pobyty v Řecku, které tvořily 31 % z poptávky po seniorských pobytech. Vyplývá to z aktuálních statistik cestovní agentury Invia.cz. V letošním roce senioři v průměru utrácejí za své dovolené 14 350 Kč, což je o 450 Kč méně než loni.

Mezi českými seniory jsou populární zájezdy pořádané mimo prázdninové měsíce červenec a srpen, kdy odjíždí na dovolenou především rodiny s dětmi. Nejčastěji volí pobyty v délce 7 až 10 dní. Podle statistik cestovní agentury Invia.cz letos v říjnu téměř třetina seniorů pořizovala zájezdy na řecké ostrovy. Dále pak 24 % seniorů nakupovalo pobyty do Turecka a 20 % dávalo přednost Egyptu.

„Ze strany seniorů registrujeme poptávku především před a po hlavní sezóně, tedy v měsících květnu, červnu, září a říjnu. V tomto období je totiž v zahraničních destinacích mírnější počasí bez vysokých teplot. Výhodou je navíc menší počet turistů a nižší ceny pobytů mimo sezónu,“ sdělil Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia.cz, která je jedničkou na českém trhu v oblasti prodeje dovolené přes internet. „Senioři tradičně nakupují zájezdy s předstihem, a to nejčastěji od ledna do března. Využívají tak slev v režimu first minute,“ doplnil Tůma.

Senioři jsou podle odborníků specifickým segmentem turistů, zajímají se především o pobytové zájezdy s leteckou dopravou a polopenzí. Pří výběru destinace se řídí vzdáleností destinace od České republiky, volí spíše lokality s kratší délkou letu a bez nutnosti přestupů. Senioři kladou důraz na vyšší kvalitu služeb, vyhledávají hotely v blízkosti pláže a s bezpečným přístupem do moře. Zároveň preferují písčité pláže před kamenitými.

„Senioři jako segment turistů mají své specifické rysy, rádi si připlatí za kvalitnější službu a cestují mimo hlavní turistickou sezónu. Často využívají nabídku dotovaných zájezdů v programu pro seniory 55+,“ uvedla Kateřina Petříčková, tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. „Od zájezdů očekávají důkladnou organizaci cesty bez stresujících situací, často cestují s vnoučaty nebo s jiným doprovodem. Velmi důležitou součástí pobytu je pro seniory delegát či zástupce cestovní kanceláře, který je k dispozici klientům a v případě potřeby je schopen pomoci,“ dodala Petříčková.

 

Nejoblíbenější destinace seniorů v říjnu 2012

Pět oblíbených destinací

Podíl v %

Řecko

31 %

Turecko

24 %

Egypt

20 %

Španělsko

12 %

Tunisko

9 %

Zdroj: Statistiky Invia.cz k 30. 10. 2012

Publikováno: 30.10.2012