Zájem o dovolenou v Egyptě letos narostl o 39 %, Češi volí pobyty v Marsa Alam s luxusními službami

Praha, 19. března 2013

Poptávka po exotických dovolených v Egyptě v zimní sezóně letos meziročně vzrostla o 39 %. Vyplývá to ze statistik cestovní agentury Invia.cz, která srovnala prodej dovolených do egyptských letovisek za leden a únor v letech 2013 a 2012. Češi za dovolenou v Egyptě v letošním roce utrácejí v průměru 14 130 Kč na osobu, což je o 1 050 Kč více než loni. Turisté nejčastěji volí zájezdy na 10 dnů do turistické oblasti Marsa Alam, preferují pobyty all inclusive v čtyř hvězdičkových hotelích.

V rámci exotických dovolených lidé letos v zimě nejčastěji odjíždějí na dovolenou do Egypta. Zatímco v loňském roce registrovala cestovní agentura Invia.cz největší zájem o pobyty v turistické oblasti Hurgada, v roce 2013 je nejpopulárnější lokalitou Marsa Alam. Tuto rekreační destinaci ležící na jihu Egypta letos preferuje 46 % zákazníků cestovní agentury, což představuje meziroční nárůst o 15 procentních bodů. Mezi další navštěvované oblasti patří Sharm El Sheikh a Taba.

„Na začátku letošního roku je Egypt nejžádanějším místem pro strávení dovolené, a to spolu s Itálií. Zatímco v případě Itálie se jedná o lyžařské zájezdy, u Egypta jde o pobytové zájezdy u moře. Je tak vidět, že popularita egyptských letovisek opět rychle narůstá. Lidé již nemají z bezpečnostní situace obavu,“ sdělil Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia.cz, která je jedničkou na českém trhu on-line prodeje zájezdů. „Turisté letos vyhledávají především pobyty v letovisku Marsa Alam, které leží na jihu země. Naopak o ostatní turistické resorty zájem mírně poklesl,“ dodal Tůma. Čeští turisté při výběru dovolených v Egyptě preferují vysoký standard služeb. Celkem 67 % zákazníků cestovní agentury Invia.cz letos objednalo zájezd se stravou typu all inclusive. Polopenzi zvolilo 30 % turistů a pouze 3 % klientů volí pobyty se snídaní. Nejžádanější jsou zájezdy s ubytováním v čtyř hvězdičkových hotelích, kterým dává přednost 44 % zákazníků. Luxusní hotely s pěti hvězdičkami pak volí 41 % turistů. Ubytování s nižší úrovní pak upřednostňovalo pouze 8 % turistů.

„Mezi exotickými destinacemi, které umožňují koupání i v zimních měsících, patří Egypt k těm levnějším. Oproti ostatním lokalitám ceny zájezdů snižují především nižší náklady na dopravu. Turisté si proto v Egyptě rádi dopřávají luxusní služby, které jsou pro ně v této zemi dostupné,” vysvětlil Michal Tůma z cestovní agentury Invia.cz. “Lidé nejčastěji odjíždějí na dovolenou do egyptských letovisek na desetidenní pobyty,“ doplnil Tůma.

Poptávka po dovolené v Egyptě

 

 

Letovisko

Podíl prodeje 2013

Podíl prodeje 2012

Marsa Alam

46 %

31 %

Hurghada

44 %

45 %

Sharm El Sheikh

7 %

17 %

Taba

0,5 %

4 %

Ostatní

2,5 %

3 %

 

Typ stravy

Podíl prodeje 2013

All Inclusive

67 %

Polopenze

30 %

Snídaně

3 %

 

Úroveň hotelu

Podíl prodeje 2013

Pěti hvězdičkový

41 %

Čtyř hvězdičkový

44 %

Tří hvězdičkový

13 %

Dvou hvězdičkový

2 %

 

Zdroj: Statistiky Invia.cz

Publikováno: 19.03.2013