Komentář: Štědrý den versus Silvestr, za vánoční dovolenou jsou Češi ochotni připlatit 9 000 Kč

Komentář: Štědrý den versus Silvestr, za vánoční dovolenou jsou Češi ochotni připlatit 9 000 Kč

Praha, 1.prosince 2014

Vánoční svátky propuknou již za necelý měsíc. Stále více Čechů využívá toto období k odjezdu na zahraniční zimní dovolenou. Profilují se dva tábory turistů, jedni vyrážejí do exotických destinací za sluncem, druzí míří do lyžařských středisek. Poptávka na Vánoce a na Silvestra se však liší. Zatímco Štědrý den tráví cestovatelé raději v teple, pro oslavy příchodu nového roku volí spíše hory.

Autorem komentáře je Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je největším on-line prodejcem zájezdů na českém trhu.

Období vánočních svátků má v oblasti cestovního ruchu svá specifika a preference cestovatelů se v tomto termínu výrazně přelévají. Poptávka Čechů se liší nejen od běžných zimních termínů, ale mění se i v průběhu těchto svátků. Přestože strávit Štědrý den na zahraniční dovolené je stále populárnější, tak Češi i v letošním roce raději svou dovolenou směřují na silvestrovské oslavy. Zájem o pobyty na Silvestra je více než dvojnásobný oproti zájezdům přes vánoční svátky.

Štědrý den koupání v Egyptě, Silvestr lyžování v Rakousku

Obecně lze říci, že v poptávce po zimní dovolené vedou lyžařské pobyty nad exotikou, a to poměrem 60 ku 40. Výjimku však tvoří Vánoce. Turisté, kteří vyrážejí na svou dovolenou již před Štědrým dnem, raději volí exotické lokality – letos je nejoblíbenější Egypt. Naopak na Silvestra vedou lyžařská střediska, aktuálně jsou nejvyhledávanější rakouské Alpy. A odchylky v preferencích jsou opravdu výrazné. Zatímco na Vánoce tvoří pobyty do egyptských letovisek 15 % z celkového prodeje na tento termín u cestovní agentury Invia, tak na Nový rok podíl klesá o plných 7 procentních bodů. V případě zájezdů do Rakouska je rozdíl ještě zřetelnější. Na Štědrý den tvoří pobyty do rakouských alp celkem 14 %, přitom na Silvestra podíl narůstá o 13 procentních bodů.

Turisté nejvíce utrácejí za dovolenou přes Štědrý den, a to přes 20 tisíc

Rozdílům v poptávce na období vánočních svátků rovněž odpovídají odchylky v částkách, jež jsou turisté ochotni do svých dovolených investovat. V celkových sumách se odrážejí i přirážky, které si účtují hotely za tyto exponované termíny. Klienti cestovní agentury Invia do své běžné zimní dovolené v sezóně 2014/2015 investují v průměru 11 332 Kč na osobu. Oproti tomu za silvestrovské pobyty turisté utrácejí v průměru 17 269 Kč na osobu. V případě zájezdů přes Štědrý činí průměrná částka dokonce 20 589 Kč na osobu, tedy o 9 000 Kč více než v běžných zimních termínech a o 3 000 více než na Silvestra. Důvodem nejsou vyšší ceny pobytů, ale skutečnost, že na Vánoce lidé zpravidla cestují na vyšší počet dnů a do vzdálenějších zemí.

Nejžádanější jsou výhodné zájezdy s wellness službami či zázemím pro děti

S blížícím se termínem vánočních svátků se cestovatelé, kteří si ještě nevybrali svůj pobyt, potýkají s problémem vyprodání kapacit. Z nabídek tradičně nejrychleji mizí cenově atraktivní zájezdy. V případě lyžařských pobytů pak je největší zájem o výhodné pobyty v hotelu či apartmánu, které se nacházejí v blízkosti sjezdovky a navíc nabízí širší doplňkové služby, jako je například bazén, wellness centrum nebo zázemí pro děti. Mezi exotickými destinacemi jsou hůře dostupné země, ve kterých bylo nasmlouváno méně kapacit. Aktuálně jde o Kapverdské ostrovy, SAE, Zanzibar či Mexiko.

Lidé, kteří jsou ochotni si za vánoční dovolenou připlatit, se však nemusejí obávat. Nejdéle v nabídce totiž zůstává ubytování v hotelích vyšší cenové kategorie. Vyberou si ale i turisté, kteří nemají přesné požadavky na svou dovolenou a přizpůsobí se ve volbě termínu či lokality.

5 nejoblíbenějších destinací pro Štědrý den 2014

Destinace

Podíl na prodeji

Egypt

15 %

Rakousko

14 %

Kanárské ostrovy

13 %

Spojené arabské emiráty

12 %

Kapverdské ostrovy

11 %

5 nejoblíbenějších destinací pro Silvestr 2014

Destinace

Podíl na prodeji

Rakousko

27 %

Itálie

11 %

Francie

10 %

Egypt

8 %

Kanárské ostrovy

7 %

Zdroj: Statistiky Invia

 

Publikováno: 01.12.2014