Češi na podzim volí exotiku i osvědčené destinace. O Spojené arabské emiráty mají dvojnásobný zájem

Desetitisíce českých turistů vyrazí letos na podzim k moři, vyplývá to ze statistik cestovní agentury Invia. Zájem o dovolenou ve Spojených Arabských emirátech je oproti loňskému roku dvakrát větší, vyhledávanými destinacemi jsou dále Maledivy, Dominikánská republika nebo Kapverdské ostrovy. Svoji pozici posiluje také Egypt, dovolenou do této destinace volí meziročně o 23 % více osob.

Čechy kromě tradičních cílů stále více lákají exotické země, které jsou díky teplému počasí u turistů oblíbené zejména na podzim. Téměř dvojnásobný zájem je letos o dovolenou ve Spojených arabských emirátech.„Spojené arabské emiráty jsou populární zejména kvůli cenové dostupnosti, prvotřídním službám a kvalitním možnostem koupání. Od září navíc dochází k posílení přímých letů do Dubaje. Zájemci se tak na dovolenou dopraví z Prahy a nově i z Ostravy, a to za několik hodin,“ řekl Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je jedničkou na českém trhu v oblasti prodeje dovolené přes internet.

Jedním z možných důvodů vyšší oblíbenosti destinací je také to, že se zájezdy zlevnily. Dovolené do Spojených arabských emirátů jsou v průměru o 800 Kč na osobu levnější než v loňském roce. Při nákupu zájezdu na Maledivy pak turisté oproti loňsku ušetří průměrně tisíc korun. Největší pokles cen však cestovní agentura Invia zaznamenala u exotického Zanzibaru, zájezdy do této destinace jsou letos až o deset tisíc na osobu levnější, což se projevilo na zvýšení počtu objednávek, který je oproti loňskému roku 13 krát větší. Také dovolená v Thajsku meziročně zlevnila, a to až o pět tisíc korun na osobu, počet objednávek se v případě Thajska zvýšil zhruba o 30 %. Do konce září je navíc možné využít slev na first minute zájezdy do exotických destinací. Zájemci tak mohou na dovolené ušetřit více než 30 % oproti katalogovým cenám, při včasném objednání navíc zaplatí pouze nízkou zálohu předem.

Z údajů cestovní agentury Invia vyplývá, že Češi mají zájem i o dražší dovolenkové destinace. Zájezd do Dominikánské republiky si za poslední měsíc objednalo dvakrát více lidí než v loňském roce. Také dovolenou na Bali volí o 40 % osob více než v loni. Meziroční nárůst objednávek o 14 % zaznamenala cestovní agentura Invia také v případě Kapverdských ostrovů. „Turisté mohou v letošní sezóně navíc využít i řadu novinek. Byla rozšířena nabídka zájezdů do Panamy nebo do indického Goa. Do nabídky se také vrací Omán,“ dodal Michal Tůma z cestovní agentury Invia, která letos na podzim nabízí téměř 35 tisíc termínů zájezdů do Panamy a Ománu.

I přes oblibu některých exotických destinací tvoří hlavní podíl na prodeji tradiční dovolenkové země. V září tak zůstává nejoblíbenějším cílem turistů Řecko. Také počet objednávek do Chorvatska, Itálie či Bulharska oproti loňskému podzimu mírně stoupl, ceny zájezdů jsou naopak průměrně o několik set korun levnější. Nárůst počtu objednávek pak cestovní kancelář Invia registruje v případě Egypta. „Zatímco v létě jsme zaznamenali menší pokles zájmu, zájezd do Egypta na září nebo říjen si jen v posledním měsíci objednalo o 23 % více lidí než loni,“ dodal Michal Tůma.

Publikováno: 21.09.2016