Kam za výhodnými adventními nákupy? Vyrazte k sousedům i do exotiky

Adventní čas se neúprosně blíží. Pokud už přemýšlíte nad nákupem vánočních dárků, ale nechcete se tlačit v českých obchodních centrech, vyjeďte si za nákupy do ciziny. V Německu, Polsku, Londýně nebo Dubaji nakoupíte výhodně všechny druhy zboží. Čas si navíc můžete zpestřit návštěvou tradičních vánočních trhů, procházkami po městě i prohlídkou světově unikátních obchodních center.

Londýn nadchne bohatou nabídkou i atmosférou

Londýn je pro milovníky nakupování učiněným rájem. Na proslavené Oxford Street si na své totiž přijdou milovníci luxusu i ti, kteří hledají nejvýhodnější slevy. Slavná, několik kilometrů dlouhá třída, kde má nakupování tradici již od 19. století, je lemována stovkami nejrůznějších obchodů. Najdete zde běžně dostupné módní řetězce, které obzvláště v předvánočním období nabízejí lákavé slevy, ale i tradiční obchodní domy. Mezi ty nejslavnější patří obchodní dům Selfridges s více než stoletou tradicí a honosný několikapatrový obchodní dům Harrods, ve kterém seženete vše od oblečení až po luxusní doplňky.
Nákupy v srdci Londýna jsou navíc také úchvatným vizuálním zážitkem. „Oxford Street každoročně rozzáří strhující vánoční výzdoba. Rozsvěcení světel zde má tradici již od roku 1959 a každý rok je pro obyvatele Londýna i turisty velkým lákadlem,“ popisuje sváteční atmosféru města Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je největším prodejcem zájezdů přes internet na českém trhu. Rovněž obchodní dům Harrods pak zdobí tisíce světélek, jež mají každý rok jinou podobu. Výlet do Londýna pro vás tak bude jedinečným zážitkem po celý advent.

Tip na výlet:
Vánoční Londýn – město historie a nákupy na Oxford Street, snídaně, letecky, 4 dny, od 12 390 Kč, více zde

Nákup potravin i dárků bude na polském trhu levnější

Polsko je u Čechů populární svými nízkými cenami. Nakupovat se zde vyplatí jak třeba nábytek, tak i textil. Populární jsou polské trhy, které naleznete ve většině příhraničních měst, jako jsou Klodzko, Kudowa Zdroj, Wroclaw nebo Polský Těšín, kde kromě tradičního zboží můžete v předvánočním čase výhodně koupit dekorace a umělé vánoční stromky. Též potraviny, kterých každý o svátcích nakupuje spousty, jsou v Polsku často levnější než u nás. Výhodně pořídíte mléčné i uzenářské výrobky, vajíčka, brambory, ryby, ale i zeleninu a ovoce. Ani milovníci typické vánoční atmosféry však nepřijdou zkrátka. Ve Wroclawi můžete například navštívit tradiční vánoční trhy, jež lákají na medovinu, preclíky i další místní speciality.

Tip na výlet:
Adventní Wroclaw, bez stravy, autobusová doprava, 1 den, od 990 Kč, více zde

Vánoční atmosféru v Budapešti si vychutnáte i po Novém roce

Adventní trhy v Budapešti patří mezi největší a nejstarší trhy v Evropě. Unikátní jsou ale nejen svoji rozlohou. Zatímco trhovci ve většině evropských měst zavírají své stánky ihned po štědrém dni, trhy v Budapešti letos trvají od 11. listopadu až do 6. ledna. I po Novém roce si tak můžete pochutnat na tradičním lángosi, nebo si dát svařené víno. Budapešť navíc nabízí bohatý program pro všechny generace. Navštívit můžete některý z řady koncertů, které se konají na náměstí i v kostelích. Děti ocení nejrůznější dílničky a ukázky řemesel, ale i obří kluziště, které je přímo na náměstí k dispozici. Velkým lákadlem je pak také obrovský adventní kalendář na fasádě budovy Gerbeaud, na níž je vždy za doprovodu světelné a hudební show otevřeno nové okénko. Adventní trhy v Budapešti jsou navíc pro slovenské turisty velmi dobře dostupné. Cesta autem z Bratislavy sem trvá pouze dvě hodiny.

Tip na výlet:
Adventní Drážďany + KÖNIGSTEIN, snídaně, autobusová doprava, 2 dny, od 2 390 Kč, více zde

Dubaj osloví milovníky luxusu i fanoušky klasických trhů

Pokud hledáte místo, kde výhodně nakoupíte skutečně vše a ještě se u toho královsky pobavíte, jsou pro vás Spojené arabské emiráty správnou volbou. Obzvláště Dubaj je totiž jednou z nejrychleji se rozvíjejících obchodních metropolí na světě. Najdete zde hned několik moderních nákupních středisek, která se vymykají světovým standardům a drží nejeden rekord. Konkurence je v Dubaji skutečně veliká, každý obchodní dům se proto snaží přijít s něčím navíc. Kromě stovek značkových obchodů, restaurací a kaváren tak lákají i na nejrůznější turistické atrakce. „V nejznámějším obchodním centru, Mall of Emirates, turisté naleznou lyžařskou sjezdovku i velké akvárium. Další z center Dubai Mall zase nabízí kluziště, vodopád nebo zpívající fontánu,“ popisuje netradiční obchodní centra Michal Tůma z cestovní agentury Invia, jež nabízí pestrou paletu zájezdů za vánočními nákupy po celém světě. Kontrastem k přepychovým obchodním centrům jsou pak tradiční tržiště, kterých je v Dubaji k nalezení hned několik. Seženete zde typické koření, ručně vyráběné koberce, konvice na kávu, vodní dýmky, ale i oděvy nebo pokrmy. Úchvatnou podívanou či možnost levného nákupu pak nabízí dubajský trh se zlatem zvaný Gold Souq, kde můžete sehnat nejrůznější šperky ze zlata i jiných kovů. O konečné ceně nákupu na trzích navíc většinou rozhodujete sami, smlouvání totiž patří k místnímu koloritu. V případě, že budete úspěšní, tak můžete původní cenu zlata, ale i dalšího zboží snížit až o polovinu.

Tip na výlet:
Citymax Hotel Al Barsha ***, plná penze, letecky, 8 dní, od 19 590 Kč, více zde

Publikováno: 03.11.2016