Tipy od místních nebo ubytování na pár hodin: Mobilní aplikace vám zjednoduší cestování

Tipy od místních nebo ubytování na pár hodin: Mobilní aplikace vám zjednoduší cestování

Praha, 27. března 2018

Mobilní aplikace jako Airbnb, Booking, TripAdvisor nebo Skyscanner jsou dnes známé již téměř každému, kdo se alespoň občas vydá za hranice. Víte ale o tom, že užitečných cestovatelských aplikací je ještě mnohem více? Při plánování cest a v jejich průběhu vám pomohou i méně známé aplikace, které ocení nároční i nízkonákladoví cestovatelé. Všechny jsou ke stažení na platformě Android i iOS.

Letenky: Předpověď nejlepších cen i rezervace do minuty

Vyhledávání ekonomicky nejvýhodnějších letenek patří mezi časté aktivity především mladších cestovatelů. Nevadí jim přestupy, nízkonákladové cestování bez občerstvení ani limity na počet a hmotnost zavazadel. Nízká cena hraje hlavní roli. Letenky za příjemnou cenu vám pomůže najít aplikace Kayak, v níž si můžete mimo jiné nastavit upozornění na výhodné nabídky nebo použít nástroj pro předpovídání cen, abyste viděli, kdy se vyplatí nakoupit a kdy naopak počkat. Vyhledávání nejlevnějších letů nabízí také aplikace Hopper. I ta umí napovědět, kdy je ideální doba pro pořízení letenek, po nichž se poohlížíte. Rozhraní aplikace je jednoduché a let s ní rezervujete do 60 vteřin. Aplikaci navíc Apple zařadil na seznam nejlepších aplikací na App Store 2015 a Google ji o rok později dokonce prohlásil za vítěze Google Play.

Hotely: Ubytování na pár hodin i vlastní asistent v destinaci

Aplikaci Hotel Tonight oceníte, pokud se váš let zpozdí a vy už nestihnete otevřenou recepci anebo budou hotely plně obsazené. Tato služba nabízí Last Minute ubytování, častokrát se slevou. Rezervace pokoje je navíc otázkou 10 vteřin. Aplikace Dayuse se zase zaměřuje na cestovatele, kteří se potřebují ubytovat jen na pár hodin, dát si sprchu a odpočinout si. Dayuse spolupracuje s 3 tisíci hotely po celém světě a vyhledáte díky ní pokoje až se 75% slevou. „S aplikací Roomer můžete za nocleh ušetřit 30 až 80 % ceny, protože vyhledává hotelové pokoje, na něž lidé zrušili rezervaci na poslední chvíli. Funguje ale i naopak. Tedy pokud potřebujete zrušit rezervaci, ke které se nevztahuje vratné storno, můžete svou rezervaci v aplikaci prodat ostatním,“ popisuje Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je jedničkou českého trhu v oblasti prodeje zájezdů přes internet. Jste-li spíše fanoušky hostelů, stáhněte si aplikaci Hostelworld. V ní najdete 33 tisíc hostelů, soukromých ubytování, komunálních prostor a událostí, kde se můžete seznámit s dalšími sólo cestovateli. Naopak těm, kteří si rádi užívají luxusu i na cestách, pomůže aplikace Oasis. Naleznete díky ní luxusní apartmány a soukromé pokoje ve více než 20 destinacích po celém světě. V rámci ubytování si můžete objednat i non-stop asistenci takzvaného concierge, který vám pomůže rezervovat restauraci, vyzvednout lístky do divadla a zajistí další nadstandardní služby.

Doprava: Transfer z letiště i půjčení auta přímo od majitele

Jedním z nejlepších nástrojů pro vyhledávání dopravy v zahraničních městech je Citymapper. Aplikace je propojená s několika službami pro sdílení jízd a pomůže vám dorazit do cíle co nejrychleji. Přihlásit se můžete i k odběru časů konkrétních vlakových či autobusových linek. Také aplikace související s půjčováním automobilů garantují spoustu inovací. „Pokud vás zajímá, jestli vám půjčovna nabídla nejlevnější cenu, aplikace AutoSlash vám to prozradí. Stačí zadat detaily rezervace a aplikace ukáže, v jaké výši se ceny v daném termínu pohybují, a zobrazí vám i nabídky konkurence včetně slevových kuponů a kódů,“ doporučuje Michal Tůma z cestovní agentury Invia, jež nabízí svým klientům mobilní aplikaci shromažďující užitečné kontakty, dokumenty, tipy na výlety i offline průvodce. Mobilní aplikace ale umějí pomoci i po příletu do cizího města. Rideways je nástroj, který umožní zajistit transfer z letiště, objednat taxi a zobrazit vlakové či autobusové spojení ve více než 500 městech na světě. Nabídne vám všechny dostupné možnosti, ze kterých si můžete vybrat tu nejvhodnější. Aplikace Turo zase slouží k půjčování automobilů přímo od majitelů. Funguje sice zatím jen na území USA a Kanady, ovšem brzy by se měli dočkat i cestovatelé v Evropě. Výhodou je též obvykle nižší cena, než jakou byste získali v běžných půjčovnách.

Restaurace: Veganské podniky i objednávka na letišti

Známé aplikace zobrazující nabídku restaurací a barů v dané lokalitě, jako je TripAdvisor nebo Yelp, můžete doplnit také o aplikaci Open Table. Ta představuje způsob, jak si jednoduše rezervovat stůl ve vybrané restauraci. Jako bonus navíc nabízí poukázku v podobě volných kreditů na jídlo pokaždé, když ji použijete. Patříte-li mezi fanoušky zdravého stravování, neměla by vám v mobilu chybět aplikace Tasteful. Slouží k vyhledávání restaurací a nabídek menu podle preferencí diet a zdravé výživy. Mezi vyhledávacími filtry najdete vegetariánské či veganské, paleo a bezlepkové pokrmy. Seznam veganských a vegetariánských restaurací v téměř 10 500 světových městech včetně krátkého popisku menu a recenzí uživatelů vám zprostředkuje i aplikace HappyCow. Pokud vám před odletem zbývá na jídlo jen pár minut, hodí se zase aplikace Grab. Ta vám zobrazí nabídku menu letištních restaurací, ukáže je na mapě terminálu a v některých destinacích dokonce umožní přes aplikaci jídlo objednat a vyzvednout si ho cestou k bráně.

Navigace: Nejatraktivnější trasy i tipy od místních

Aplikace Cool Cousin funguje na principu tipů a doporučení od místních obyvatel, co v dané destinaci vidět, navštívit či zažít. Takové tipy v běžných průvodcích nenajdete. Pokud se vydáte na prohlídku nového města, hodit se vám může i plánovač Sidekix, který na základě vašich zájmů a požadavků vybere nejlepší trasu, již stojí za to objevit. Aplikace je aktuálně dostupná ve více než 100 velkých městech. Za zmínku stojí rovněž aplikace s názvem Streetography, pomocí níž si můžete prohlédnout okolí prostřednictvím fotografií od ostatních uživatelů. Dokonce se tvrdí, že tu najdete lepší a věrohodnější fotky než na Google Maps.

Vychytávky: Pas v aplikaci i orientace v časových pásmech

Každému cestovateli se hodí též mobilní aplikace s nejrůznějšími tipy a pomůckami. Například Packpoint je chytrým pomocníkem při balení kufrů. Podívá se na předpověď počasí v dané destinaci a termín vašeho výletu, zeptá se na aktivity, které hodláte provozovat, a následně nabídne seznam vhodných položek. Check-list si můžete libovolně upravovat a sdílet s ostatními, jimž by se také mohl hodit. V otázkách měn a jejich převodů podle aktuálních kurzů vám zase pomůže aplikace XE Currency. „Pakliže cestujete do USA, můžete snadno předběhnout frontu na pasové kontrole. Aplikace Mobile Passport je totiž oficiálně uznaným nástrojem amerických celníků a umožňuje naskenovat cestovní pas a zadat důležité informace. Aplikaci momentálně akceptuje již 20 zdejších letišť,“ říká Michal Tůma z cestovní agentury Invia. Cestovat v zemích, jejichž jazyku nerozumíte, není snadné, ovšem práci vám zjednoduší řada jazykových aplikací. Například Duolingo nabízí jazykové kurzy pro začátečníky a je také skvělým nástrojem pro ty, kteří se chtějí v cizí řeči a nejpoužívanějších frázích zdokonalit. Aplikace Memrise zahrnuje ještě více jazyků než Duolingo a naučí vás i mnemotechnické pomůcky pro zapamatování slov a frází. Cestujete-li přes více zemí v krátkém čase, může být matoucí sledovat, jaký čas v kterém státě zrovna je. Hodí se vám proto aplikace Circa, jež jednoduše a přehledně mapuje časová pásma a pomůže vám zorientovat se v čase aktuální země.

O společnosti Invia.cz, a. s.

Společnost Invia.cz, a. s., je největší cestovní agentura v České republice a autorizovaný prodejce zájezdů více než 300 renomovaných a pojištěných cestovních kanceláří působících na českém a slovenském trhu. Zákazníkům nabízí neustále aktualizovanou nabídku katalogových i Last Minute zájezdů v přehledné, jednotné formě, čímž šetří jejich čas při plánování dovolené. Díky svým kvalitním službám má cestovní agentura Invia již více než 1 500 000 spokojených klientů. Invia navíc poskytuje unikátní pojištění Faktor 100, které chrání klienty při krachu cestovní kanceláře. Díky svým službám zajistila Invia klientům možnost nejbezpečnějšího nákupu dovolené na českém trhu.

Webové stránky www.invia.cz byly v roce 2012 vyhodnoceny jako absolutní vítěz soutěže WebTop100 v kategorii Obchod a služby a zároveň oceněny 1. místem v kategorii Cestovní ruch. V prestižní anketě TTG Travel Awards byla Invia v letech 2013 a 2014 oceněna jako nejlepší online prodejce.

Cestovní agentura je pro zákazníky dostupná nejen na internetu, ale i ve více než 100 kamenných klientských centrech ve městech po celém území České republiky. Invia má své zastoupení na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.

Kvalitní servis společnost svým zákazníkům zaručuje prostřednictvím špičkových technologií, znalosti cestovního ruchu a moderního brněnského call centra s vysoce kvalifikovanými prodejci.

Publikováno: 27.03.2018