Komety letní sezony: Z méně známých destinací láká Albánie, Senegal i Zanzibar

Komety letní sezony: Z méně známých destinací láká Albánie, Senegal i Zanzibar


Praha, 7. srpna 2018


Prodej Last Minute dovolených je v plném proudu, zájem o tento typ zájezdů stoupl oproti loňskému roku prozatím o 11 %. Turisté prahnou dle očekávání především po zájezdech do klasických dovolenkových destinací, jako je Řecko, kam v červenci vyrazilo až o čtvrtinu více turistů než v loňském roce, a dále Egypt či Bulharsko. V rámci Last Minute nabídky však roste zájem také o méně typické země. V kurzu je letos především Albánie či Senegal, turisté stále častěji vyrážejí též na Zanzibar a Srí lanku.


Chuť investovat do své dovolené a navštěvovat i vzdálenější destinace je u českých cestovatelů, kteří na dovolenou vyrážejí s cestovní kanceláří, stále patrnější. Důkazem je například výrazně vyšší poptávka po dovolené v Zanzibaru či na Srí Lance. „Stále přibývá turistů, kteří chtějí objevovat nové a vzdálené destinace, přitom ale nechtějí slevovat ze svého komfortu. Volí tedy z nabídek cestovních kanceláří atraktivní ostrovy, jež nabízejí pohodlné ubytování v luxusních hotelech. Odpočinek v turistických resortech ale kombinují s objevováním cizí kultury, odlišné přírody, nevšedních památek a častěji vyhledávají i exotickou gastronomii,“ komentuje Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je jedničkou v prodeji online dovolených na českém trhu. Vyšší zájem je kupříkladu i o africký Senegal.


Kometou mezi méně známými dovolenkovými destinacemi v rámci Evropy se stala Albánie, do níž letos vyrazí třikrát více turistů než v loňském roce. „Albánie patří k dosud neobjeveným dovolenkovým destinacím. Láká právě na menší počet turistů a svoji rozmanitost. Místní služby však dosahují stále vyšší úrovně, do země se tak nemusejí bát vyrazit ani rodiny s dětmi,“ říká Michal Tůma z cestovní agentury Invia a dodává, že průměrná cena zájezdu do Albánie je více než příznivá. V režimu Last Minute se pohybuje kolem 13 tisíc korun.

Zanzibar: Nejen tropický ráj


Ostrov Zanzibar ležící v Indickém oceánu je právem považován za tropický ráj. Při cestě sem se sice musíte připravit na nejméně dvanáctihodinový let s jedním či více mezipřistáními, zážitek z tohoto odlehlého ostrova ale stojí za to. Čekají vás totiž krásné písčité pláže s palmami a promenádami, průzračně čistou vodu a ideální podmínky pro šnorchlování. Pokud si přesně na tyto věci potrpíte, na své si přijedete například na nejznámější pláži Kendwa Beach, objevovat ale můžete i nejrůznější zapadlá zákoutí. Zanzibar ovšem láká na mnohem víc než jen na koupání. Vypravit se můžete na jeden z přilehlých ostrůvků nebo do Národního parku Jozani Chwaka Bay se zbytky tropického pralesa. Za vidění rozhodně stojí také hlavní město Stone Town zapsané na seznamu UNESCO. To zaujme úzkými uličkami lemovanými starými kamennými domy, tradičními trhy i historickými budovami z dob dávných sultánů. Ať už se chystáte na pláž, nebo spíše za poznáváním vnitrozemí ostrova, těšit se můžete na opravdu teplé počasí, které Zanzibar díky své poloze blízko rovníku nabízí po celý rok.


Tip na výlet:
Neptune Pwani Beach Resort *****, letecky, 9 dní, all inclusive, od 47926 Kč, více zde

Srí Lanka: Buddhové stokrát jinak, sloni i čaj


Povalování na krásných plážích si můžete užít rovněž na Srí Lance. Turisté si však tuto exotickou destinaci oblíbili právě proto, že umožňuje zažít i jiná dobrodružství. Výchozím bodem pro ně může být například město Kandy. Dostat se z něj navíc můžete k poutavým jeskynním chrámům na severu, do sloního sirotčince nebo se vydat na východ k čajovým plantážím a vychutnat si dechberoucí výhledy i originální Cejlonský čaj. Nezapomenutelným, i když náročným zážitkem bude výšlap na Adamovu horu, kde můžete po zdolání zhruba pěti tisíc schodů pozorovat při západu slunce posvátný trojúhelníkový stín. Prohlédnout si lze také pověstmi obestřenou Buddhovu stopu. Buddhy je ostatně Srí Lanka posetá, při poznávání země jich potkáte tisíce. Mezi nejznámější patří velký ležící Buddha v Dambullu nebo třicetimetrový zlatý Buddha ve Zlatém chrámu.


Tip na výlet:
Pandanus Beach****, letecky, 9 dní, all inclusive, od 37 123 Kč, více zde

Albánie: Příroda, historie i moře bez davů turistů


Albánie nepatří mezi typické turistické destinace. O to víc vás ale může překvapit. Tato země nabízející vše od divokých hor a malebných údolí až po blankytně modrá jezera nadchne zejména milovníky turistiky. Ti se mohou vydat například na masiv Korab a zdolat nejvyšší vrchol Albánie, za projití ale stojí i místní národní parky, kde kromě krásné přírody najdete také jedinečná jezera. To nejhezčí, leknínové, je k vidění v parku Lurës. Albánie ovšem nadchne také milovníky historie. Minout nesmíte hlavní město Tirana, jedno z nejstarších albánských měst Berat s mohutnou pevností a jedinečnou atmosférou nebo město Gjirokastra s typickými kamennými domečky. Odpočinout si pak můžete v letovisku Saranda, jež nabízí komplexní komfort i pro rodinnou dovolenou. Milovníci méně zalidněných pláží a výhledů si zase jistě užijí návštěvu pláží Palasa, Ksamil nebo Bunec na Albánské riviéře.


Tip na výlet:
Diamma****, letecky, 12 dní, all inclusive, od 19 490 Kč, více zde

Senegal: Africká perla s jedinečnou atmosférou


Senegal a jeho obyvatelé vás ihned zaujmou svojí pohostinností. Užít si zde můžete regionální kuchyni, tradiční kulturu, ale i plnohodnotný turistický zážitek. Senegal se totiž pyšní jedněmi z nejkrásnějších afrických pláží, řadou přírodních rezervací i moderními městy. Atmosféru místních trhů, obchůdků ale i nočního života můžete nasát v hlavním městě Senegalu Dakar. Z historických památek zde stojí za vidění především komplex muzeí a galerií Village des Arts, místní prezidentský palác nebo Dům otroků na nedalekém ostrově Gorée. Místní faunu a flóru zase můžete obdivovat v Národním parku Niokolo Koba rozprostírajícím se kolem řeky Gambie. Exotický zážitek si poté odnesete z návštěvy jedné z místních pláží, které Senegal nabízí. Populární jsou například pláže Plage Popenguine nebo Parque Nacional de la Lengua de Barbaria, krásná je i oblast La Petite Cote, kde lze kromě koupání pozorovat i nejrůznější druhy místních zvířat.


Tip na výlet:
Royal Horizons Baobab****, 9 dní, letecky, all inclusive, od 23490 Kč, více zde

Publikováno: 07.08.2018