Trhák letošních prázdnin? Turecko. Vyjede tam o 87 % více Čechů než vloni!

Praha, 5. února 2019

Mateřský jazyk letos v létě neuslyšíte jenom na chorvatských plážích. Podle aktuálních cestovních statistik totiž vezmou Češi útokem také Turecko. Nejvíce dovolenkářů zamíří do Alanye. Oblast východní části riviéry, která uchvátila svým půvabem kdysi i samotnou Kleopatru, nabízí totiž jednu z vůbec nejoblíbenějších evropských pláží, bohatý noční život, zajímavou historickou výbavu i přírodní krásy.



Zájem o Turecko se oproti loňské prázdninové sezóně zvýšil o celých 87 %. Vyplývá to z údajů cestovní agentury Invia. Důvodem je zejména subtropické horské léto v kombinaci s letem v časové dotaci do 6 hodin, dále také místní výhodné ceny a služby. „Většina cestujících si tam dopřeje pětihvězdičkový hotel s all inclusive, ví, že v místních resortech mohou počítat s velmi kvalitními službami. Přitom je průměrně vyjde zájezd na necelých 19 000 Kč,“ říká Andrea Řezníčková, tisková mluvčí největšího prodejce online zájezdů v České republice. Češi podle ní vyrazí na hranici evropského a asijského kontinentu nejčastěji v září a stráví tam v průměru 8 dní.

Přes prázdniny na pláž, v září za turistikou

Pokud zvažujete v letošní sezóně do Turecka také vyrazit, vrcholem koupací sezóny jsou měsíce červenec a srpen. Teplota se totiž pohybuje kolem 35°C až 40°C. První polovina září se chlubí ještě stálým počasím a teplotou vzduchu ke 30°C, ke konci měsíce se však znatelně ochlazuje. Od této doby do poloviny října je tedy vhodné Turecko navštívit spíše kvůli turistice nebo poznávacím zájezdům. Na cestu do bývalé osmanské říše vám stačí cestovní doklad platný ještě minimálně 150 dnů od data vstupu na území. Víza pro krátkodobý pobyt nepotřebujete.

Sportu i památkám zdar

Turecká republika nabízí kombinaci odpočinku, aktivního sportu i úchvatných památek. Pro letošní sezonu je tahounem oblast Alanye, která je opředená pirátskou historií. Beznadějně zamilovaný Antonius daroval kdysi tuto část země Kleopatře jako svatební dar, i proto dnes nese zdejší nejhezčí pláž jméno Kleopatřina. Právem se může pyšnit oceněním modré vlajky Evropské unie za spokojenost návštěvníků. Alanya však láká turisty také nehostinně vyhlížející pevností, z jejíž věže je úchvatný výhled na moře a městečko samotné. Z nedalekého rybářského přístavu můžete navíc pokračovat plavbou na prohlídku vodopádů Manavgat. Druhá, prozatím nejoblíbenější část – Side – nabízí procházky ruinami byzantských kostelů, svatyní i římskými lázněmi. Staré město přitom můžete sledovat z okna svého špičkového hotelu, a takových tu není málo. Popularitu si letos získaly taky Kemer, Bodrum, Turkish Riviera a Antalya.

Publikováno: 05.02.2019