Zažijte opravdové hudební léto! Z těchto 5 evropských festivalů si určitě vyberete

Praha, 27. května 2019

Pro téměř sedm z deseti mladých lidí je oblíbenou letní zábavou návštěva hudebního festivalu. Čím dál více lidí přitom za skvělou muzikou a typickou festivalovou atmosférou míří do zahraničí. A nemusejí příliš daleko – jedny z nejlepších, největších a nejoblíbenějších hudebních festivalů mohou nabídnout i evropské země.

Léto si lidé tradičně spojují s dovolenou u moře, zážitky, dobrý jídlem a spoustou zábavy. Pro čím dál více zejména mladých lidí se ovšem letní měsíce nesou ve znamení návštěv populárních hudebních festivalů. Podle průzkumu agentury NMS Market Research z roku 2018 ostatně považuje letní hudební festivaly za svou oblíbenou zábavu celých 65 procent Čechů, zejména těch mladších. „Lidé se houfně sjíždějí nejen na řadu českých festivalů, jako třeba Colours of Ostrava nebo Rock for People, ale stále častěji míří i do zahraničí. Na tamějších ‚festech‘ si užívají nejen skvělou hudební produkci a typickou festivalovou atmosféru, ale také nádech odlišných zemí a kultur,“ říká Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia, která je na českém trhu jedničkou v oblasti prodeje dovolené přes internet.

Které akce vyzkoušet v letošním roce?

Vybrali jsme pro vás přehled 5 zajímavých festivalů, za nimiž ani nemusíte příliš daleko. Navíc se většina z nich koná rovnou v hlavních městech daných zemí, takže ti z návštěvníků, kteří před noclehem ve stanových městečcích dávají přednost pohodlí hotelu, nebudou mít s ubytováním problém.

Rock Werchter (Belgie)

Čtyřdennímu multižánrovému festivalu se dostalo uznání jako jednomu z nejlepších a nejlépe organizovaných festivalů, International Live Music Conference (ILMC) jej dokonce hned několikrát označila za vůbec nejlepší hudební fest na světě. Letos je pořádán již pátým rokem a fanouškům nabídne vystoupení zpěvaček Pink či Kylie Minogue nebo skupin jako The Cure, Muse, Mumford & Sons či Florence + the Machine. Krom toho hodlá návštěvníkům nabídnout i gastronomický zážitek daleko převyšující pouhé stánky s hot-dogy nebo hamburgery. Festival se koná ve vesnici Werchter asi 30 km od Bruselu. Pro ty, kdo si potrpí na větší pohodlí a nepotřebují trávit na festivalovém prostranství celou noc, se jako vhodné nabízí ubytování v některém z hotelů přímo v belgickém hlavním městě. Zkuste například hotel Adagio Acces Brussels Europe nacházející se přímo v centru města. Svůj pobyt tak můžete spojit třeba s prohlídkou královského paláce, který je od něj vzdálen jen 10 minut chůze.

Hotel Adagio Acces Brussels Europe **, letecky, bez stravy, od 8 003 Kč

Rock Werchter, 27. června až 30. června 2019

Wireless (Velká Británie)

Londýnský Finsbury Park každý rok na začátku července hostí vůbec největší městský hudební festival v Evropě. Návštěvníkům nabídne to nejlepší z moderních hudebních žánrů, jako je například hip-hop, grime nebo garage. Představí se na něm pěkná řádka rappových hvězd, kupříkladu Cardi B, Travis Scott, Tyga, Future nebo skupina Migos. Vzhledem k tomu, že se festival koná přímo v hlavním městě, je případný výběr hotelu k ubytování velmi široký. Vyzkoušet můžete například tříhvězdičkový hotel Travelodge London Central City Road, z něhož můžete ve volných chvílích vyrazit třeba na prohlídku nedalekého Muzea Londýna nebo katedrály sv. Pavla.

Hotel Travelodge London Central City Road ***, letecky, polopenze, od 12 496 Kč

Wireless, 5. července až 7. července 2019

Roskilde (Dánsko)

Největší festival v severní Evropě, po Glastonbury se jedná o druhý nejstarší festival na světě. Jako jediný se také může pyšnit tým, že nebyl vynechán ani jeden ročník. Není však jen o hudbě, ale i o charitě, komunitě a soudržnosti. Veškerý výdělek organizátoři věnují na dobročinné účely. Na návštěvníky čeká osm dní skvělé muziky i ekologických, sociálních a kulturních témat. Z hudebních interpretů se lidé mohou těšit na rappera Travise Scotta, zpěvačku Robyn nebo skupiny The Cure či Brockhampton. Festival se koná v městě Roskilde asi 30 km od hlavního města Kodaně, kde zájemcům o ubytování v hotelu doporučujeme Hotel Osterport. Ten leží hned u stejnojmenného vlakového nádraží, z něhož se do dějiště festivalu Roskilde velmi snadno a pohodlně vlakem dostanete během zhruba půl hodiny.

Hotel Osterport ***, letecky, snídaně, od 9 050 Kč

Roskilde, 29 června až 6. července 2019

Mad Cool Festival (Španělsko)

Relativně mladý festival – první ročník byl pořádán teprve v roce 2016 –, který se však již stihl vyšvihnout mezi absolutní evropskou špičku. Během tří dnů hlavní město slunného Španělska uvítá hvězdy rockové, indie a elektronické muziky, například skupiny Bon Iver, The Cure, Prophets of Rage, The Smashing Pumpkins, The Nationals a plejádu dalších. Ostatně právě vskutku masivní line-up je důvodem raketového vzestupu festivalu mezi TOP evropské akce. Zájemci o ubytování nebudou mít díky konání akce přímo v Madridu těžké najít si vhodný hotel, zkusit mohou například čtyřhvězdičkový Mercure Madrid Centro, který stojí hned naproti muzeu Prado. To se pyšní jednou z nejlepších sbírek evropského umění od dvanáctého po devatenácté století na světě a nabízí tak skvělou možnost zkombinovat váš akustický zážitek s vizuálním.

Hotel Mercure Madrid Centro ****, letecky, snídaně, od 12 590 Kč

Mad Cool Festival, 11. července až 13. července 2019

Ultra Europe (Chorvatsko)

V chorvatském Splitu se letos uskuteční již 7. ročník jednoho z nejočekávanějších evropských festivalů taneční muziky na světě. Návštěvníky čeká velkolepá show a pořádná dávka výběrové EDM, house a techno muziky. Kromě hlavního programu konaného na stadionu Poljud ve Splitu si lze užít i několik dalších párty, například Ultra Beach na ostrově Hvar nebo Regatta Beach na ostrově Brač. Line-up festivalu nabídne taková jména jako David Guetta, Swedish House Mafia, DJ Snake či Carl Cox. Vzhledem k tomu, že přímořský Split je oblíbeným dovolenkovým centrem, se více než nabízí rovnou spojit návštěvu festivalu s letním pobytem u moře. Pro ubytování můžete zvolit buď jeden z četných hotelů, nebo některý z mnoha apartmánů. Například apartmány Vinko za výhodnou cenu nabídnou parkoviště přímo u domu a jen 300 metrů vzdálenou oblázkovou pláž.

Apartmány Vinko 2, vlastní doprava, bez stravy, od 2 088 Kč

Ultra Europe, 12. července až 14. července 2019

Publikováno: 27.05.2019