Lyžařské pobyty Češi pořizují už od září. Zajistí si tak ubytování blízko svahu a využijí až pětinovou slevu

Praha, 19. září 2019

Zatímco někteří lidé ještě v září plánují pobyty u moře, jiní už nakupují svou zimní dovolenou. Podle statistik cestovní agentury Invia se lyžařské zájezdy v září prodávají stejně dobře jako v únoru. Během letošního září se také prozatím prodalo o 15 procent více zimních pobytů než loni. Zájem je tedy značný a kdo si chce zajistit co nejlepší místa blízko svahu, neměl by s nákupem otálet. Nejprodávanější destinací je momentálně Itálie, kam si lze pořídit pobyt s polopenzí za průměrnou cenu 9 500 korun na osobu.

Ačkoliv v září ještě mnoho lidí nosí v hlavě dosud čerstvé vzpomínky na letní dovolenou, čím dál více Čechů už v tomto měsíci začíná plánovat své zimní lyžařské pobyty. „Naše statistiky ukazují zajímavý fakt, a to, že se zimní zájezdy na hory v září prodávají stejně intenzivně jako v únoru,“ prozrazuje Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia, která je na českém trhu jedničkou v oblasti prodeje dovolené přes internet, a dodává, že prozatím se v září prodalo o 15 procent více lyžařských zájezdů než loni. Lidé, kteří si chtějí pro svou zimní dovolenou zajistit nejlepší místa blízko oblíbených svahů, by si tak měli s pořízením zájezdu pospíšit. U cestovní agentury Invia se navíc v současnosti mohou těšit na až 20procentní slevu na zimní pobyty.

Co se destinací pro zimní dovolenou týče, letos u Čechů zatím jednoznačně vede Itálie s 71procentním podílem, následuje Rakousko s 27 procenty. Zbylá 2 procenta připadají na Francii, Českou republiku a Slovensko. Průměrná cena pobytu v italských zimních střediscích se momentálně pohybuje okolo 9 500 korun, zájezd do Rakouska lze pořídit v průměru za 5 500 korun, do Francie za 11 100 korun.

Zimní dovolená 2018/2019: Páry a rodiny s dětmi jely na 5 dní do Rakouska či Itálie

V loňském roce nejvíce českých lyžařů – konkrétně 48 procent – zamířilo do Rakouska a za pobyt zaplatili v průměru 5 000 korun. Itálii pak zvolilo 47 procent lidí a průměrná cena zájezdu činila 7 600 korun. Do tuzemských horských středisek vyrazila 2 procenta lyžařů, stejný podíl zavítal na Slovensko. Pobyty na českých horách se prodávaly v průměru za 2 900 korun, na Slovensko za 5 300 korun. Milovníci zimních sportů ovšem mířili například i na Slovinsko, do Francie či Německa.

Mezi klienty cestovních kanceláří převládaly v loňské zimní sezóně páry a rodiny s dětmi, obě zákaznické skupiny zabraly shodně 39procentní podíl prodaných pobytů. Z forem dopravy Češi v 84 procentech případů zvolili vlastní vůz. Většinou se ubytovali v apartmánech (z 46 procent) a stravovali se polopenzí (70 procent). Délka pobytu nejčastěji čítala 5 dní.

V Itálii zažijete absolutní lyžařský ráj

Přes tisíc kilometrů sjezdovek i běžeckých tratí snadno dostupných více než čtyřmi stovkami lanovek či vleků, moderní a kvalitní ubytování, nádherné horské scenérie. K tomu doslova vymazlené sjezdové tratě, jež upraveností, přehledným značením a bezpečností jen těžko najdou konkurenci. Pokud je tohle pro vás to pravé, pak je pro vás italská lyžařská oblast Dolomiti Superski jako stvořená. Jde o nejrozsáhlejší lyžařskou oblast nejen Itálie, ale i celé Evropy, která v jednom obřím komplexu sdružuje hned 12 nejkvalitnějších lyžařských středisek Dolomit včetně Čechy velmi oblíbeného Val di Fiemme či světově proslulou Cortinu d’Ampezzo. „Dolomity jsou populární zejména mezi rodinami s dětmi. Nejmenší děti si tu užijí výrazné slevy na skipasech, v ubytování lze volit mezi hotelovým a apartmánovým, sjezdové tratě jsou prvotřídně udržované a bezpečné. Oblast navíc vyniká počtem slunečných dnů, takže máte velkou pravděpodobnost, že z dovolené kvůli počasí nic nepromeškáte,“ uvádí Andrea Řezníčková. Snad jedinou nevýhodou zimní dovolené v italských Alpách je v podstatě absence adrenalinovější nabídky v podobě například freeridových tratí.

Tip na dovolenou:

Hotel Arnica****, 5 dní, polopenze, vlastní doprava, od 5 311 Kč

V Rakousku se postarají, abyste se ani na chvíli nenudili

Lyžování v Rakousku je tradiční klasikou, která ovšem neomrzí. Zdejší horská střediska neustále inovují a zkvalitňují své služby tak, aby si zde zimní dovolenou užil každý. Pokud chcete vsadit na jistotu, vyrazte do vyhlášené oblasti Schladming/Dachstein. Na lyžaře všech věkových kategorií a zkušeností tu čekají více než dvě stovky kilometrů sjezdových tratí od těch rodinných až po „černé“ sjezdovky pro nejzkušenější sjezdaře. Běžkaři mají k dispozici na dvě stě kilometrů pravidelně udržovaných stop rozdělených do okruhů různých délek i náročností. Na své si přijdou i snowboardisté, kteří mohou zavítat do několika snowparků s U-rampami i důmyslnými překážkami. Děti se zase mohou vyřádit na sáňkařské dráze nebo si zkusit snowtubing. I nabídka dalších aktivit mimo sjezdovky je vskutku pestrá. Například jen pro skutečné odvážlivce je určena světově unikátní vyhlídková plošina Sky Walk vysunutá do volného prostoru a s prosklenou podlahou. Klidnější povahy si naopak mohou užít vyjížďku v koňmi taženými sáněmi, jízdu se psím spřežením nebo relaxaci v akvaparku.

Tip na dovolenou:

Apartmány Alpine Living****, 5 dní, bez stravy, vlastní doprava, od 3 625 Kč