Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italské lázeňské městečko Saturnia léčí a okouzluje

Saturnia, Toskánsko, Itálie

Saturnia, Toskánsko, Itálie

Lázeňské městečko Saturnia leží v Toskánsku, přibližně 57 km od Grosseta, hlavního města stejnojmenné provincie. Proslavilo se především svým horkým minerálním pramenem, jenž napájí potůček stékající v kaskádách kousek pod městem v údolí. Kouzelné vodopády a jezírka působí už na pohled jako balzám pro duši. Pramen byl veden přes kamenné hrázky, díky čemuž vznikla soustava bazénků, které časem získaly přírodní ráz. Horká voda se sirným zápachem pomáhá při kožních a dýchacích problémech. Ale i kdybyste žádnými potížemi netrpěli, v Cascade del Gorello se rozhodně vykoupat můžete. Je to skvělá relaxace! Před vstupem do bazénku si však raději sundejte všechny stříbrné šperky, aby vám nezčernaly. Mimo volně přístupný pramen najdete v Saturnii lázně, tajuplný hrad a další atraktivní památky.

Navštivte nejen lázně, ale i krásné pamětihodnosti Saturnie

Saturnia byla dříve dlouhodobě zanedbávaná a řídce osídlená, teprve koncem 19. století se její situace začala pomalu zlepšovat. Dnes je městečko známou lokalitou pobřežní oblasti Maremma a svůj hlavní zdroj příjmů má v oblasti termální a archeologické turistiky. Termální vody představují lákavou zastávku při zkoumání Toskánska, využijte tedy bezplatný vstup do horkých pramenů Cascate di Mulino, které se nachází méně než 6 km od města a jen asi 3 km od letoviska Terme di Saturnia.

Cascate di Mulino, Saturnia

Cascate di Mulino, Saturnia

Než navštívíte samotné prameny, možná se budete chtít zastavit a věnovat pozornost přímo Saturnii, malé obci na kopečku s výhledem na slavné termální prameny. A my vám toto rozhodnutí můžeme vřele doporučit, jelikož zajímavých míst a památek by se v Saturnii našla celá řada. Rušná vesnička se nachází v blízkosti etruské nekropole podél starověké římské silnice Via Clodia, situované mezi silnice Aurelia a Cassia.

Město je velmi staré. Oblast byla osídlena preklasickou řeckou populací, později přicházeli Etruskové a následovali Římané, o čemž svědčí překrásná brána Porta Romana pocházející z 2. století př. n. l. Má kamenný obklad a obloukový průchod přímo na starobylé Via Clodia. Obdivovat lze ale i to, co zbylo z dvou dalších bran, Porta Fiorentina a Porta di Fonte Buia.

Porta Romana, Saturnia

Porta Romana, Saturnia Tulumnes

V Saturnii stojí také středověký kostel Santa Maria Maddalena s hezkou fasádou a působivou zvonicí. Nejstarší zmínka o něm pochází z roku 1188, ale současný vzhled získal až po radikální obnově roku 1933. K jeho pokladům patří malba Madony s dítětem mezi svatým Šebestiánem a Máří Magdalénou od Benvenuta di Giovanniho, dva dřevěné kříže z konce 18. století, dřevěný svatostánek s obrazy sv. Kláry a sv. Alžběty Durynské, dva dřevění vyřezávaní andělé ze 17. století a malovaný držák na svíčky ze 17. století.

Kostel Santa Maria Maddalena

Kostel Santa Maria Maddalena

Další působivou památkou je starobylá pevnost La Rocca aldobrandesca, známá též jako hrad Ciacci. Byla postavena šlechtickou rodinou Aldobrandeschi ve středověku, téměř jistě v druhé polovině 12. století a na počátku 13. století, na již existujících obranných strukturách. V současnosti vypadá hrad jako impozantní opevněná stavba s kamennými zdmi. Obě rohové věže s kruhovým základem byly přidány v 15. století během renovace opevnění.

Pevnost La Rocca aldobrandesca

Pevnost La Rocca aldobrandesca trolvag

S archeologickými nálezy vás seznámí muzeum

V Saturnii sídlí též archeologické muzeum obsahující nálezy z etruské a římské doby, které jsou součástí kolekce Ciacci. Muzeum patří do provinční sítě muzeí Maremmy. V letech 1930–1978 bylo možné navštívit sbírku starožitností přímo na hradě Ciacci, jelikož byla ve vlastnictví tamní rodiny, ale pokus o krádež přesvědčil majitele, že bude lepší prodat ji státu. Od roku 1980 do roku 1992 byla umístěna v Archeologickém a uměleckém muzeu Maremma v Grossetu a roku 2003 se vrátila do Saturnie, kde pak bylo v druhém patře základní školy slavnostně otevřeno nové muzeum. Od října do dubna ho lze navštívit o víkendech v časech 10:00–13:30 a 15:00–18:00. Od dubna do září je přístupné v pátek, sobotu a neděli ve stejných hodinách.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín