Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Říjen plný cestování aneb Kde si užít prosluněný podzim

Kde si užít podzim

Kde si užít podzim Shutterstock

Přichází čas dlouhých večerů a celá příroda se halí do barevného podzimního hávu. Pokud vám s klesající teplotou klesá i nálada, nic není ztraceno. Existují místa, která vás do nadcházejícího podzimu nabijí potřebnou dávkou endorfinů a radosti ze života. A jestli se ptáte, kde takové destinace v říjnu najít, jsou následující řádky určeny právě vám.

Djerba

Věž Ghazi Mustafa, Djerba

Věž Ghazi Mustafa, Djerba Shutterstock

Nechcete se ještě zuby nehty vzdát léta, koupání v mořských vlnách a slunce? Pak sbalte plavky a vyrazte na Djerbu. Tuniská ostrovní krasavice, se v říjnu chlubí ryze letními teplotami a bát se tady nemusíte ani chladných rán i večerů. Tím však výčet pozitiv tohoto afrického ostrova nekončí. Očekávejte vysoký standard zdejších hotelových komplexů, lahodnou kuchyni, o které se traduje, že je nejlepší v celém Tunisku, kilometry zlatavých pláží, vyhřáté moře, starobylé pevnosti, orientální mešity, archeologická naleziště, i pravé arabské tržiště, kde můžete při smlouvání vyzkoušet svůj obchodní talent.

Zájezdy na Djerbu

Kréta

Soutěska Samaria, Kréta

Soutěska Samaria, Kréta Shutterstock

Odradilo vás někdy parné počasí od objevování přírodních krás a antických památek? Pak pro vás bude říjen na Krétě splněným snem. Příjemné teploty, usměvaví Řekové a dokonalá gastronomie, kterou si užijete bez davů i tlačenic. Určitě prozkoumejte archeologický areál Knossos, najdete tu ruiny stejnojmenného paláce, který byl postaven už v 19. století př. n. l. Odtud je to, co by kamenem dohodil do hlavního města Heraklion. V přístavní metropoli plné fontán, muzeí a katedrál, se budete místy cítit jako hrdina z antických příběhů a místy jako na procházce italskými Benátkami. Pokud vás více než město láká příroda, vydejte se na trek skrz soutěsku Samaria. Výhledy na úzké kaňony, vysoké skály a zelená údolí, vás okouzlí natolik, že rázem zapomenete na bolavá lýtka.

Zájezdy na Krétu

Mallorca

Vesnice Deiá, Mallorca

Vesnice Deiá, Mallorca Shutterstock

Odjet v říjnu na největší z Baleárských ostrovů, je skvělá příležitost pro všechny, kteří propadli cyklistice, pěším túrám, skvostné architektuře a všudypřítomné uvolněné atmosféře. Hlavní město La Palma de Mallorca s impozantní katedrálou La Seu, historickým jádrem plným úzkých uliček, kouzelných kaváren a místních obchůdků, zaručeně vezme za srdce milovníky historie i všechny, kdo na dovolené rádi jen tak lelkují a nasávají atmosféru. Určitě navštivte zdejší tradiční vesničky, jako je starobylá Deiá, která v hlavní sezóně praská ve švech pod náporem obdivovatelů, ale vy si jí teď užijete za mnohem poklidnějších podmínek. Místo bylo a stále je útočištěm mnoha umělců, kteří zde zanechali svůj otisk. Kromě romantické architektury, tu tak můžete obdivovat třeba sbírku obrazů Joana Miró nebo vyrazit na některou z mnoha vyhlídek, kde vás očaruje nekonečnost moře v kontrastu s mohutností pohoří Tramuntana.

Zájezdy na Mallorcu

Taba

Pláž v Taba, Egypt

Pláž v Taba, Egypt Shutterstock

Taba je neokoukané egyptské letovisko, kde i na podzim vládnou letní teploty. V luxusní africké destinaci nečekejte přeplněné pláže, ani pouliční prodavače, za to si tu můžete vychutnat mohutné horské scenérie a moře, o kterém se říká, že je nejkrásnější v celé zemi. Ten, kdo neholduje plážovým radovánkám, nechť se vydá po stopách pradávné historie lidstva do sousedního Izraele. V Jeruzalémě najdete nejposvátnější a nejdůležitější židovské, křesťanské i muslimské památky. Na svém výletě rozhodně dejte šanci i koupeli v Mrtvém moři, kde se budete díky unikátní koncentraci soli, v podstatě vznášet na hladině, bez jakékoliv námahy. Určitě oceníte i jeho léčebné účinky, které umí zatočit s mnoha neduhy, týkajících se hlavně kloubů a kůže.

Zájezdy do Taby

Dubaj

Procházka v Al Fahidi, Dubaj

Procházka v Al Fahidi, Dubaj Shutterstock

Město budoucnosti a královna Spojených arabských emirátů, v jejíž útrobách najdete snad vše, po čem lidská duše prahne. Je libo koupání v tyrkysovém moři, odpočinek na bělostné pláži, výstup do oblak na nejvyšší budově světa, tropický prales uprostřed velkoměsta, největší zábavní parky světa či restaurace, které vám na talíři naservírují to nejlepší, ze světové gastronomie? Futuristická Dubaj, ve které vládnou ty nejmodernější technologie, má však i svou tradiční orientální tvář. Až budete mít dost plážových radovánek, adrenalinových atrakcí i mrakodrapů, vydejte se poznat zátoku Dubai Creek. Podél jejich břehů se rozprostírá historická čtvrť Al Fahidi. Čekají tu na vás budovy ze sádrovce a korálu, ikonické větrné věže, pravá arabská tržiště i malebné restaurace a kavárničky.

Zájezdy do Dubaje

Kapverdské ostrovy

Pláž Tarrafal v Santiago, Kapverdy

Pláž Tarrafal v Santiago, Kapverdy Shutterstock

Láká vás exotika, ale nechcete strávit půlku dovolené v letadle? Pak vsaďte na Kapverdy. Od patnácti ostrovů a ostrůvků v Atlantském oceánu, vás dělí jen necelých 7 hodin letu. Doslova na každém rohu tu pocítíte africký temperament zdejších obyvatel a ze všech koutů uslyšíte hudbu, která se vám chtě nechtě zaryje pod kůži. Široká paleta od tklivých tónů, až po dynamické taneční rytmy, doslova vybízí k tomu, protančit den i noc. Milovníci slunce ocení celoročně krásné slunečné počasí, adrenalinoví nadšenci zase skvělé podmínky k provozování vodních sportů. Pod hladinou tančí houfy barevných rybek, kterým sekundují obří mořské želvy, či elegantní delfíni. Pobřeží je lemováno desítkami kilometrů dlouhých pláží s jemným pískem, které v některých případech téměř neberou konce. Najdete tu krátery vyhaslých sopek, vinice i kávové plantáže, zelené vrcholky hor, pouště s písečnými dunami a louky poseté kvítím. Prostě ideální lokace na odskočení si do tropů, když se v tuzemsku hlásí o slovo podzim.

Zájezdy na Kapverdy 

Zanzibar

Domorodec na Zanzibaru

Domorodec na Zanzibaru Shutterstock

Bělostné pláže a průzračné moře najdete na většině tropických ostrovů, čím je tedy výjimečný Zanzibar? Na rajském místě, který omývají vody Indického oceánu, vás hned po příjezdu doslova praští do nosu božská vůně koření, kterou budete cítit ještě dlouho po příjezdu domů. A není divu, najdete tu háje skořicovníků, pepřovníků, vanilkovníků, hřebíčkovce či muškátovníků. Výčet všeho, co se na Zanzibaru pěstuje, by mohl pokračovat takřka do nekonečna. Ale důvodů, proč sbalit kufr a vyrazit směr Tanzanie, je mnohem víc. Namátkou bujné tropické pralesy, minimální časový posun (1-2 hodiny) i pestrá kultura se zajímavým mixem indických, afrických, evropských a arabských vlivů. Většina obyvatel tu stále žije tradičním a skromným stylem života. Za návštěvu určitě stojí i historické město Stone Town zapsané na seznamu UNESCO, nebo zdejší trhy plné ovoce, mořských plodů a tradičních kulinářských specialit.

Zájezdy na Zanzibar

22.09.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín